Müsiad Cuma Konferansları - Son Dakika
Yerel

Müsiad Cuma Konferansları

k MÜSİAD Konya Şubesi'nin Cuma Konferanslarında "Hukuksal Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk" konusu ele alındı.

12.04.2015 16:05

k MÜSİAD Konya Şubesi'nin Cuma Konferanslarında "Hukuksal Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk" konusu ele alındı.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, MÜSİAD Konya Şubesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta, işadamlarına arabuluculuk konusunda bilgi verdi.

Arabuluculuk konusunda MÜSİAD Genel Merkez ile protokol imzaladıklarını belirten Öztatar, şunları kaydetti:

"Dünya üzerinde Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere 160 ülkede kullanılmaktadır. Aslında arabuluculuk sistemi, bizim dinimizde, örfümüzde, kültürümüzde yaygın olarak kullanılan bir mekanizmadır. Sistemin bizdeki geçmişi oldukça eskiye dayanıyor ancak yeteri kadar bilinmiyor ve uygulanmıyor. Bu sistem, ahilik kültürümüzde iki esnaf arasındaki uyuşmazlık sözü dinlenen birisinin araya girmesi ve taraflar arasındaki sorunların çözülmesi yoluyla, özellikle doğu bölgelerimizde yaşanan aileler arası anlaşmazlıklarda bölgenin önde gelen kanaat önderinin araya girerek tarafları barıştırması yoluyla uygulanmaktadır. Sistem ilk olarak her ne kadar aile fertleri arasında çıkan sorunların çözüme kavuşturulmasıyla ortaya çıkmışsa da daha sonra sistemin hızlı ve ekonomik olması ticaret ve iş hayatında daha çok kullanılır hale getirmiştir. Adalet Bakanlığı olarak sistemi günümüzde daha çok özel hukuk uyuşmazlıklarında uygulamaya çalışıyoruz."

MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Cuma Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Özbuğday ise yargı sisteminin yükünün ağır olması sebebiyle davalar bazen çok uzun sürdüğünü belirterek, "Davalar lehimize dahi sonuçlansa mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Özellikle iş dünyamızı yakından ilgilendiren, hem yargı sistemimizin yükünü hafifletmek hem de anlaşmazlıkların daha hızlı çözüme kavuşturulması adına uygulanan arabuluculuk konusu hakkında bilgiler almak istedik" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Müsiad Cuma Konferansları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement