"Nasıl Bir Buğday Paneli" - Son Dakika
Yerel

"Nasıl Bir Buğday Paneli"

"Nasıl Bir Buğday Paneli"

Trakya Tarımsal Araştırmaları Müdürü Dr. Tülek: "Buğday gerek Türkiye gerekse dünyada stratejik bir üründür" "Trakya Tarımsal Enstitüsü 14 cins buğday tespit etti"

03.09.2013 17:52

Trakya Tarımsal Araştırmaları Müdürü Dr. Ayhan Tülek, buğdayın gerek Türkiye gerekse dünyada stratejik bir ürün olduğunu söyledi.

Tülek, Edirne Ticaret Borsası'nda düzenlenen "Nasıl Bİr Buğday" konulu panelde, Türkiye'nin dünyada yedinci büyük tarım ekonomisi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin sahip olduğu buğday potansiyelini daha da geliştirdiği taktirde ön sıralara çıkabileceğini ifade eden Tülek, şöyle konuştu:

"Buğday gerek Türkiye gerekse dünyada stratejik bir üründür. Etkinlikte buğdayın ticareti, ekonomik durumu, buğdaya dayalı sanayi sektörü ile kalite ve yetiştiricilik konularında irdeleneerek çözüm önerileri ortaya konulacaktır. Trakya Tarımsal Enstitüsü olarak 14 cins buğday tespit edildi. Tabii bu çeşitlerimiz sadece Edirne ve Trakya bölgesinde ekilmiyor. Ülkemizin birçok yerinde ekim gerçekleştirilmektedir. Edirne'de yaklaşık bir milyon 300 bin ekim alanı var. 600 bin ton üretim söz konusu ortalama verim yıllara değişmekle birlikte 450 kilo civarındadır. Bu oran 310 civarında olan dünya ortalamasının çok üzerindedir."

Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk de panelin borsanın fikri önderliğinde, Edirne Ziraat Odası, Trakya Tarımsal Kalkınma Enstitüsü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Marmara Bölgesi Un Sanayicileri Derneği işbirliğinde düzenlendiğini söyledi.

ETB'nin Türkiye'deki en eski ve gelişmiş kurumlardan biri olduğunu belirten Öztürk, "2003 yılından bu yana hizmet verdiğimiz bu tesislerde yapılan hizmet satışları her geçen yıl artmaktadır. Bu tablo borsaya duyulan güvenin bir sonucudur. Bizler bunun bilincindeyiz ve yaptığımız tüm çalışmalarda u güvene sahip olmak için çaba göstermeliyiz"  diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı ise kentin coğrafi konum bakımından sanayiye uygun olduğunu ancak bu konuya ilişkin bir yatırımın bulunmadığını söyledi.

Edirne'de 35 bin çiftçi ailesinin tarımla uğraştığını belirten Sarı,  tarım alanlarının yüzde 17'sinde tarla ürünlerinin ekildiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından yeni mahsul ürünlerini borsaya getiren Sadettin Gıcı, Osman Şengül, Fatma Esedi ve Emin Aslan'a plaket verildi ve mazot hediye edildi.

Sunumlarla devam eden paneli, Edirne Vali Yadımcısı Beyazıt Tanç ve çiftçiler izledi. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Nasıl Bir Buğday Paneli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement