Öğrenciler Cumhuriyetin İlk Yıllarından Örnek Alacak - Son Dakika
Son Dakika Logo

Öğrenciler Cumhuriyetin İlk Yıllarından Örnek Alacak

07.11.2012 15:27

Cumhuriyetin ilk yıllarında bilim ve sanat alanında eğitim almak üzere yurtdışına gönderilen öğrencilerin hikayesi, yeni neslin gelecek planlarına ilham verecek.

Cumhuriyetin ilk yıllarında bilim ve sanat alanında eğitim almak üzere yurtdışına gönderilen öğrencilerin hikayesi, yeni neslin gelecek planlarına ilham verecek.

Göker Göktepe'nin yönetmenliğini üstlendiği ve 1925-1935 yılları arasında eğitim almak üzere yurt dışına gönderilen 11 yetenekli öğrencinin yaşamını anlatan belgesel film "Kıvılcımdan Volkan'a", filmin haklarını satın alan Kordon Rotary Kulübü'nce düzenlenen ücretsiz gözterimlerle lise ve üniversite öğrencilerinin beğenisine sunularak, onlara "aldığınız eğitimi, ülkenizin gelişmesi, ileri gitmesi için kullanın" mesajı verilmeye çalışılıyor.

Yurt dışına gönderilen ve bugün hala hayatta olan bazı öğrencilerle röportajlarla o dönemde öğrencilerin eğitim sırasında çektikleri sıkıntıları, sonrasında ise Türkiye'ye dönüp kendi alanlarında nasıl birer öncü olarak görev yaptıklarını anlatan film, ismini öğrencilere yurt dışına gitmek üzere yola çıkmak üzerelerken tren garında ulaştırılan Atatürk'ün telgrafında yer alan

"Sizleri oraya birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, döndüğünüzde hepiniz birer volkan olacaksınız" sözlerinden alıyor.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kordon Rotary Kulübü Başkanı Prof. Dr. Bahar Sezer, filmi çok sayıda gençle buluşturmayı, sosyal sorumluluk olarak gördüklerini, filmin verdiği mesajları özellikle üniversite öğrencileri için önemli bulduklarını belirtti.

Filmin haklarını almalarının üzerinden henüz birkaç hafta geçmesine karşın, Yaşar Üniversitesi, Ege Üniversitesi ile 7 özel okulda gösterimler yapıldığını ifade eden Prof. Sezer, filmi daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için çalışmalarının ve görüşmelerinin sürdüğünü söyledi.

"Kıvılcımdan Volkana" filminin, 10 Kasım Cumartesi günü, yine kulübün girişimiyle İzmir Sanat'ta, Atatürk'ü anma etkinlikleri kapsamında, ücretsiz olarak iki seans gösterileceğini de ifade eden Sezer, şunları kaydetti:

"Film, 10 Kasım ruhuna çok uygun, tüm İzmirlileri etkinliğimize davet ediyoruz. Öğrencilerin bu filmi izleyerek, kendilerine bir yol çizerken, kendilerinden önce gelenlerin çalışkanlığını, azmini görmelerini istiyoruz. Aldıkları eğitimi, özellikle de yurt dışında okuyan öğrenciler için söylüyorum, kendi ülkelerinde değerlendirmelerini istiyoruz. Bu insanların öyküsünü, başarılarını tüm gençlerin görmesini adeta bir görev edindik. Bu filmin gösterimlerini, yaptığımız en önemli sosyal sorumluluk projelerinden biri olarak kabul ediyoruz."

Muhabir: Senem Yazıcı/ Ufuk Kırabalı

Yayıncı: Osman Kurt - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Öğrenciler Cumhuriyetin İlk Yıllarından Örnek Alacak - Son Dakika


Advertisement