Zeynep Yücetaş - Türkiye Hokey Federasyonu'nun girişimleri sonucunda hokey, okul sporları branş listesine eklendi. Türkiye genelinde tüm ilköğretim ve ortaöğretim okullarında hokey takımları kurulacak ve çocuklar "futbolun sopalı kardeşi" olarak bilinen hokey sporunu öğrenecek.
Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkemizde son iki yıla kadar hokey sporunun öneminin spor kamuoyunca anlaşılamadığını, halbuki hokey branşının 1908 yılından beri olimpiyatların kesintisiz ana branşı olmasının yanında futboldan sonra en çok seyirci toplayan spor dalı olduğunu söyledi.
Karakan, "2012 Londra Olimpiyatları'na hokey damgasını vuracak. Olimpiyatlarda hokey müsabakaları için şu ana kadar 700 bine yakın bilet satıldı" dedi.
Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu, ilköğretim ve ortaöğretimde okuyan milyonlarca çocuğun tüm branşlar için müthiş bir sporcu kaynağı olduğunu vurgulayan Karakan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Takım sporu olan ve 10 yaş grubundan başlayan hokeyin, bu zamana kadar okul spor branşlarına dahil edilmesi gerekirdi. 2011 yılı itibariyle yaptığımız yoğun girişimler sonucu Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından onayı alınarak, okul sporları branş listesine eklendi ve Milli Eğitim Bakanlığımızın ilgili birimine gönderildi. 2012 yılı itibariyle gerek iller bazında gerekse okullararası Türkiye hokey şampiyonaları yapılarak, bu önemli spor branşı çok büyük bir atılım yapacak. Bu aslında bir zorunluluktur, çünkü biz ülke olarak 2020 Olimpiyatları'nın en favori aday ülkesiyiz. Olimpiyatlar en üst spor organizasyonları olup buralarda başarılı olmak çok kolay değil. Onun için önümüzde 8 yıl bulunmakta ve olimpik branş spor dallarının buna şimdiden hazırlanması gerekmektedir."
-"Ülkemize olimpiyat madalyası kazandırmak istiyoruz"-
Hokeyin, okul sporları branş listesine eklenmesi üzerine bu yıl Türkiye'de tüm ilköğretim ve ortaöğretim okullarında hokey takımları kurulacağını bildiren Karakan, şu anda illerde hokey antrenör kursları açtıklarını belirtti.
Kışın salonlarda ve yazın çim sahada oynanan hokeyin futbola çok benzediğini, Avrupa'da "futbolun sopalı kardeşi" olarak bilindiğini ifade eden Karakan, Türkiye Hokey Federasyonu'nun 2002 yılında kurulmasına rağmen Avrupa ve Balkan şampiyonalarında önemli dereceler kazandıklarını vurguladı.
Karakan, şunları kaydetti:
"Bu projeyle Türkiye-deki tüm okullarda hokey oynatılacak. Federasyon olarak üzerimize düşen görevleri yapacağız. Proje ile olimpiyatlara katılmak, buralarda iyi hazırlanmış ve elit düzey sporcularımızla başarı yakalamak, ülkemize olimpiyat madalyası kazandırmak istiyoruz. 2012 yılı inşallah tesisleşme, okullarda hokeyin başlaması, üniversiteler arası hokey şampiyonalarının yapıldığı, altyapının güçlendirildiği bir yıl olacak. Türkiye bu çalışmaların yapılması halinde hokey branşında dünya liderliğine oynayacaktır."
-"Ankara, İstanbul ve Osmaniye'de hokey tesisleri yapılacak"-
Dünya hokey otoritelerinin Türk çocuklarının anatomik yapısının hokeye çok uygun olduğunu söylediklerini belirten Karakan, "Müthiş başarılarımız var. Avrupa Hokey Federasyonu, bizdeki gelişmeyi değerlendirirken 'hayretler içinde izliyoruz' diyor. En önemli engelimiz ise tesisimizin ve bir kamp eğitim merkezimizin olmayışıdır" dedi.
Bu yıl altyapı çalışmalarına ağırlık vereceklerini anlatan Karakan, Ankara'da Mamak Belediyesi'nden aldıkları 20 bin metrekarelik arazide 1,5 milyon TL yatırımla hokey tesisi yapılacağını, proje çalışmalarının bittiğini ve şu anda bakanlıkta ihale safhasında olduğunu kaydetti.
Sadık Karakan, ayrıca Osmaniye'de belediye ve valilik organizasyonuyla yapılacak hokey tesisini yıl sonunda faaliyete geçeceğini, İstanbul'da Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi işbirliğiyle uluslararası turnuvalara da evsahipliği yapacak özellikte 4 tane hokey tesisi projesi olduğunu bildirdi.
Başkan Karakan, Türkiye'de lisanslı bayan-erkek 7 bine yakın hokey sporcusu bulunduğunu sözlerine ekledi.
- GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Öğrenciler Hokey Sporuyla Tanışacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?