Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK işbirliğinde düzenlenen 8. İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Matematik ve Fen Bilimleri Proje Çalışması Mersin Bölge Sergisi açıldı. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, serginin açılışını öğrencilerle birlikte yaptı.
Geçtiğimiz 2 yılda Mersin'in aldığı başarılı sonuçlarla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bölge Merkezi'nin Adana'dan Mersin'e taşınmasının ardından ilk organizasyon gerçekleştirildi. 8. İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Matematik ve Fen Bilimleri Proje Çalışması Mersin Bölge Sergisi, Yenişehir Fuar Merkezi'nde açıldı. İlk ve ortaokul öğrencilerini bilimsel araştırmaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen çalışmada, bölgedeki 8 ilden öğrencilerin ürettiği projelerin sunulduğu serginin açılışı Vali Güzeloğlu tarafından yapıldı.
Açılış töreninde konuşan Vali Güzeloğlu, ülkelerin gelişmesinde eğitimin büyük önem taşıdığını vurguladı. Nitelikli bireyler yetiştirmenin kalkınmanın temeli olduğuna işaret eden Güzeloğlu, "Hedefimiz bilginin peşinde koşan, bilimsel bir bakışı temel edinen bakışlar oluşturmaktır. Ülkemiz büyük bir ülke olarak 2023 hedefine emin adımlarla yürümektedir. Hedefimiz kapsamında dünyanın en büyük ilk 10 ülkesi olmamız; bilimsel altyapısı ile sosyal gelişmişlik düzeyi yüksek genç ve yetişmiş bireylerle mümkündür. Bilginin peşinde olan çocuklarımız değişimin ve gelişimin hazırlayıcısı olacaktır. Ülkemiz adına değer üretmek için çaba gösteren öğrencilerimizin ortaya koyduğu projeler, başarıya atılan ilk adımdır. Bugün projelerini sergileyerek başlangıç yapan öğrencilerimiz başarıya doğru ilk adımlarını atıyorlar. Genç beyinlerimiz engelleri aştıkça hedefe yaklaştıklarını görecekler" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül ise görmek ve yorumlamanın bilimin temeli olduğunu belirterek, TÜBİTAK ortaklığında yapılan çalışmalarla öğrencilerin görerek yorumlamasının amaçlandığını kaydetti. Gül, 2011 ve 2012 yılında TÜBİTAK yarışmalarında elde edilen başarılarla bölge merkezinin Adana'dan Mersin'e taşındığını anımsattı.
Konuşmaların ardından, Vali Güzeloğlu, öğrencilerle birlikte bölge merkezine bağlı 8 ildeki öğrencilerin geliştirdiği 98 projenin sunulduğu serginin açılış kurdelesini kesti. Stantları da gezen Güzeloğlu, öğrencilerden projelerle ilgili bilgiler aldı.
Sergide yer alan projelerin 31'inin Mersin'deki öğrencileri tarafından geliştirildiği belirtilirken, 1. seçilecek projenin Türkiye finallerinde yer alacağı aktarıldı. Birbirinden ilginç projelerin yarıştığı sergide, Silifke ilçe Kabasakallı Ortaokulu öğrencilerinden Ayşe Özcan ile Ayşenur Büküş'ün geliştirdiği 'Doğal Maya Nohutla Yoğurt Yapımı' isimli proje ile farklı hayvanlardan elde edilen süt türlerini yoğurtla mayalandırarak katkısız doğal yoğurtlar elde edilmesinin amaçlandığı kaydedildi. Feriha Topak ile Hatice Doğanay ikilisinin kenarları düzgün olmayan arazilerin alanlarını hesaplamak amacıyla geliştirilen proje ile hesaplama yapılabiliyor. 'Kurtlar Tarih Oldu, Yapraklar Çilek Doldu' isimli projenin sahipleri Lütfiye Demirel ile Fatma Erdem isimli öğrenciler ise gerçekleştirdikleri çalışmayla, çilek yapraklarını yiyen kurtların doğaya zarar vermeden etkisiz hale getirilmesini amaçlıyor. Turan Can Koç'un 'Doğal Boya Üretelim' sloganıyla da bazı bitkilerin yapraklarının kaynatılmasıyla doğal boya elde edilmesi hedefleniyor. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Öğrenciler Projelerini Mersin'de Sergiliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?