Onkoloji Hastaları Bir Araya Geldi - Son Dakika
Yerel

Onkoloji Hastaları Bir Araya Geldi

Onkoloji Hastaları Bir Araya Geldi

Genç Birikim Derneği ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (Onko-Sev), 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolaysıyla bir toplantı düzenledi.

04.02.2016 17:20

Genç Birikim Derneği ve Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (Onko-Sev), 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolaysıyla bir toplantı düzenledi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla bir işletmede düzenlenen etkinliğe İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, İl Müftüsü Aleattin Bozkurt, Muş Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Murat Kılıç, Tütün Üreticileri ve Pazarlama Kooperatifi Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını yaparak katılımcılara teşekkür eden Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, dünyada her yıl ortalama 14 milyon kişiye kanser tanısı konulduğunu ve 8 milyon kişinin de kanserden öldüğünü söyledi. Türkiye'de geçtiğimiz yıl 174 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu ifade eden Yüce, "İlimizde kanser konusunda erken teşhis amacı ile bir mobil meme kanseri tarama aracını kazandırdık. Bu tarama aracının ilçelerimizde hiç olmayan mamografiyi gezici bir araçla oradaki kadınlarımızın hizmetine Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte sunduk. Ülkemizde ve dünyada hızla kansere karşı bilimsel çalışmalar arttı ve başarılı sonuçlar aldı. Bir dönemde, biz kanser hastaları sosyal olarak henüz gelişmiş ülkelerin gerisinde olduk" dedi.

Kanser tanısı konulan hastalara hızlı bir şekilde sosyal desteklerin sağlanması, engellilere tanınan bir takım sosyal hakların kanser hastalarına da tanınmasının oldukça önemli olduğunu kaydeden Yüce, "Son 10 yılda sağlıkta ülkemizde de atılan önemli adımlar ile kanser hastalarının tıbbi olarak birçok konuda desteklendiğini görmekteyiz. Ancak nadirde olsa tıbbi eksikliklerin kamuoyunda geniş yer tutuğunu hepimiz bilmekteyiz. Kanser hastalarının lehine olan birçok yasal mevzuat hastalar tarafından bilinmiyor veya uygulamada olan birçok yasal mevzuatların uygulanmadığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Muş Devlet Hastanesi'nde kemoterapi ünitesi olduğunu hatırlatan Muş Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Murat Kılıç ise, "Hastanemizde kemoterapi ünitemiz var, hastalarımıza kemoterapi verebiliyoruz. Yalnız bir onkoloji uzmanı kadromuz var, ama atama yapılamıyor. Çünkü mezun sayısı çok az gerçekten. Büyük hastanelerde dahi bazen uzman bulunmuyor. Fırat Üniversitesi dahi onkoloji alanında zaman zaman sıkıntı yaşıyor. Onkoloji anlamında gerçekten sıkıntı var. Ama dışarıda tedavisi düzenlenmiş olan kemoterapi hastalarının tedavilerini burada devam ettirebiliyoruz. Dahiliye uzmanlarımız o tedavileri veriyor" ifadelerini kullandı.

İslam'a göre insan sağlığını değerlendiren İl Müftüsü Alettin Bozkurt ise, "4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak belirlenmiştir. Burada önemli olan hastalığa yakalanmadan önlem almaktır. Dinimiz sağlığa çok önem vermiştir. Kur'an-ı Kerim'e baktığımız zaman birçok ayet, Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerinde de birçoğu sağlıkla ilgilidir. Yüce Rabbimiz ayetinde 'kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız' demiştir. Müslüman kendi elleriyle kendini tehlikeye atmamalıdır, bu da hastalığa sebep olan bütün şeylerden kendilerini korumalıdır. Bugün tıpta açıklanmış kanser hastalığının yüzde doksanı sigaradan meydana gelmektedir. Sigaranın zararının yüzde yüz farkında olmasına rağmen halen sigaraya devam ediyoruz. Sigaraya para harcıyoruz, kendimize ve insanlığa zarar veriyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra katılımcılara çeşitli broşür ve bilgilendirme içerikli dergilerin dağıtımı ile program son buldu. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Onkoloji Hastaları Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement