İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, her organ bağışının yeni bir hayat anlamına geldiğini söyledi.
İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, "Organ Bağış Haftası" kapsamında bir dizi etkinlik düzenlendi.
Çitil, müdürlüt toplantı salonunda düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, "Organ Bağışı Haftası"nıbir dizi etkinliklerle kutladıklanı söyledi.
Müdürlükte çalışan personellerin organ ve doku bağış konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla organ-doku bağış standı kurduğunu belirten Çitil, şunları söyledi: "Sağlık Müdürlüğü çalışanlarından 30 kişi organ bağışında bulundu, kendilerine örnek davranışından dolayı teşekkür ediyorum. Tedavisi sadece organ nakli ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu bilinçle ülkemizde 'Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi' kurulmuş olup organ dağıtımı en adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. Ayrıca aktiviteleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilir hale getirilmiştir."
Türkiye'de organ bağışlarının Sağlık Bakanlığı kontrol ve denetiminde yapıldığını anımsatan Çitil, ülke genelinde ruhsatlandırılmış tam donanımlı 111 nakil merkezi, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirdiğini belirtti.
Halkın organ bağışlarını, özel ve kamu hastanelerinde, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri'ndeki organ bağış birimlerinde yapabileceğini ifade eden Çitil, "Organ bağışında bulunacak kişiler akciğer, karaciğer, böbrek, kalp, kalp kapağı, pankreas, ince bağırsak, kornea, kas dokusu, kemik, kıkırdak, tendon, yüz ve saçlı deri, üst sindirim sistemi, üst solunum yolu, ekstremiteler ve uterus gibi organlarını bağışlayabileceklerdir. İlimiz Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde böbrek ve karaciğer kakli yapılmaktadır. Nakil için gerekli Doku Tipleme Laboratuarı üniversitemiz bünyesinde mevcuttur. Nakil yaptıracak hastalarımızın nakil olmak istedikleri merkezlere başvurmaları gerekmektedir. Nakiller canlı donör ve kadavradan yapılabilmektedir. Unutmayalım ki bağışlanan her organ filizlenen bir candır" ifadelerini kullandı.
Çitil, ülkede 65 bin civarında, Kahramanmaraş'ta ise 688 kronik böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu ve bunların diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalıştığını sözlerine ekledi.
Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve bu konuda daha duyarlı olmaya davet eden Dr. Çitil, unutmayalım ki "bağışlanan her organ filizlenen bir candır." diyerek organ bağışının önemini vurguladı.
Daha sonra Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda KSÜ Tıp Fakültesi Dekan yardımcısı ve Organ ve Doku bağış Koordinatörü Doç.Dr. Mustafa Çelik ile Necip Fazıl Şehir Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Dr.M.Ali Düzkale ülkemizdeki organ bağışlarıyla ilgili bir sunum yaptılar. Söz konusu sunumda il ve ilçelerden gelen organ bağışı almaya yetkili personel ve sağlık müdürlüğü çalışanları hazır bulundu.
Organ Bağış standının Piazza AVM'de kurulacağını söyleyen yetkililer, hemşerilerimizde organ bağışlama bilincinin oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. - Kahramanmaraş
Son Dakika › Yerel › Organ Bağış Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?