Organ Naklinin "Koruyucu Melekleri" - Son Dakika
Yerel

Organ Naklinin "Koruyucu Melekleri"

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde görev yapan hemşireler, nakillerle hayata tutunan hastaların, bakım ve tedavilerini yapıp moral ve motivasyonlarını sağlayarak adeta koruyucu melekleri oluyor.

08.01.2016 11:10

AYŞE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde görev yapan hemşireler, nakillerle hayata tutunan hastaların, bakım ve tedavilerini yapıp moral ve motivasyonlarını sağlayarak adeta koruyucu melekleri oluyor.

Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip, kronik hastalık nedeniyle uzun yıllar tedavi gören hastaları, canlı veya kadavradan yapılan nakillerle yeniden sağlığına kavuşturuyor.

Nakil sonrası servise alınarak doktor gözetiminde tutulan hastaların, hemşireler tarafından bakım ve tedavileri yapılarak daha kısa sürede iyileşmeleri için moral ve motivasyonu sağlanıyor.

İkinci kez hayata tutunan hastaların sağlığına kavuşması için sık sık kontrol yapan hemşireler, birbirlerine destek olarak morallerini yüksek tutup, hastalara güleryüzlü davranmaya önem gösteriyor. Merkezde çalışan 10 hemşire, bakım ve tedavilerin yanı sıra hasta ve yakınlarına moral ve motivasyon eğitimi de veriyor.

Organ Nakli Kliniğinin sorumlu hemşiresi Nihal Kiraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıldır kurumda çalıştığını, organ nakli bölümünün diğer bölümlere göre daha özel bir yer olduğunu söyledi.

"Burada hastalara ikinci hayat verildiği için daha özel bir bölüm. Biz hastaları ameliyat öncesi, sonrası bakım ve tedavilerini yapıyoruz, psikolojik yönden destek oluyoruz" diyen Kiraz, hem kendi morallerini hem de hastaların moralini yüksek tutmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kiraz, hastaların iyileşmesi için güler yüzün her zaman önemli olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Onlar da sürekli geri bildirimde bulunuyorlar, 'güler yüzlü kişiler görünce biz hemen iyileşiyoruz' diyorlar. Yorucu yoğun bir meslek ama hastalarımızın iyileşmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Onları ve yakınlarını psikolojik yönden destekliyoruz çünkü nakilden sonra hasta endişe içerisinde oluyor. 'Ne olacak, nasıl yaşayacağım, neler yapmam gerekiyor' diye soruyorlar. Sabah servise gelip, hastalarımızın tedavi ve bakımlarını planlıyoruz. Ameliyat sonrası ilk günü olanların mobilizasyonlarını, solunum egzersizlerini ve öksürme egzersizlerini yaptırıyoruz."

Gecenin bir saatinde hastaların kendilerini arayabildiğini anlatan Kiraz, il dışındaki hastaların da sık sık arayıp kendisinden bilgi aldığını dile getirdi.

Merkezin müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı da nakil sonrası hastaların bakım ve tedavisinin organ nakli kadar önemli olduğunu bildirerek, "Biz servisimizde çalışan hemşirelerimize, 'organ naklimizin koruyucu melekleri' diyoruz. Servislerin bakımı, temizliği, hastalara moral verilmesi önem arz ediyor. Gerçekten önemli bir görev üstleniyorlar, hastalarımızın bakımı için ellerinden geleni yapıyorlar" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Organ Naklinin 'Koruyucu Melekleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement