Osmanlı Zekasını Yansıtan Yeşil Camii'ni Arınç Açacak - Son Dakika
Yerel

Osmanlı Zekasını Yansıtan Yeşil Camii'ni Arınç Açacak

Osmanlı Zekasını Yansıtan Yeşil Camii\'ni Arınç Açacak

Bursa Valisi Şahabettin Harput'un gayretleri ile 2 yılda restorasyonu tamamlanan Yeşil Camii yarın Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından ibadete açılacak.

10.05.2012 16:30

Bursa Valisi Şahabettin Harput'un gayretleri ile 2 yılda restorasyonu tamamlanan Yeşil Camii yarın Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç tarafından ibadete açılacak. Yeşil Camii, sanat ve inşaat tekniğinde ecdadımızın ne kadar estetik ve mükemmeliyetçi olduğunu gözler önüne seriyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da iştirakiyle 1 1 Mayıs Cuma günü yeniden ibadete açılacak olan Yeşil Cami'nin, sanatta zirve olan özellikleri kadar inşaat teknikleri de Osmanlı'nın zekasını ve gücünü ortaya koyuyor. Harput Holding'in 1.8 milyon liralık desteğinin yanı sıra yeni halılar için de İstanbullu bir işadamı sponsor oldu. Bu restorasyon, Yeşil Cami'nin mimari İvaz Paşa ile desencisi, bir anlamda iç mimarı Nakkaş Ali ve banisi Çelebi Mehmet'in de ruhlarını şad etti. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in zarafetini görmek için özel olarak Bursa'ya geldiği Yeşil Camii, öncelikle İznik çinileri ile dikkat çekiyor. Çinilerin üzerindeki altın tozu ve varakları ile yapılmış nakışların bir benzeri dünyada bulunmuyor. Desenli çiniler yaklaşık 1.5 kilogram 24 ayar toz ve varak altınlarla tek tek yeniden desenirken, 20 kişilik ekip 24 aydır aralıksız çalıştı. 2009 yılı kasım ayında restorasyonu başlayan cami eski ihtişamına kavuştu.

Kubbelerdeki kalem işleri tek tek canlandırılırken, tarihi yapıda daha önceden kapatılan kalem işleri de uzman ekipler tarafından gün yüzüne çıkartıldı. Mihraptaki Fetih Suresi'nin kufi olan kısmı fark edilsin diye daha önce olduğu gibi altın varakla kaplandı.

İNŞAAT TEKNİĞİ HAYRAN BIRAKIYOR

Yeşil Camii, teknik olarak da mükemmelliğiyle dikkat çekiyor. Çelebi Mehmet Han döneminde yaptırılan caminin temellerine dışarıdan sağlam kayalar taşınarak bugünkü radyal temel sisteminin 5 asır önce uygulanması, işi bilen teknik elemanları şaşırtıyor. Akustiği ayarlanan Yeşil Camii, müezzin mahfilinde çıplak sesle okunan bir ikamet bütün camide duyuluyor. Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü, 29. Vakıf Haftası sebebiyle Yeşil Camii'nde ecdadın ruhuna mevlit okutuldu. Öğle namazının ardından okunan mevlidi şerifi çok sayıda cemaati huşu ile dinledi.

YEŞİL CAMİİ'Yİ ARINÇ AÇACAK

Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Yeşil Camii'nin sanat tarihi açısından önemli bir eser olduğuna işaret ederek, "Dünya mirası için önemli bir mekan. 2009 yılı Kasım ayında başlayan camide çok ciddi restorasyon çalışmaları yürütüldü. Yeşil Camii sadece camiden oluşmuyor. İmaret binası, Yeşil Külliyesi, Yeşil Türbe, Yeşil Hamamı ve medreseden oluşuyor. Bunların tamamı bugün ayaktadır" dedi.

Yeşil Türbe'nin geçtiğimiz yıllarda tepeden tırnağa kapsamlı bir restorasyondan geçtiğini vurgulayan Sarı, "Bir işadamamızın katkılarıyla cami eski ihtişamına kavuştu. İşadamlarımızı bu kültürlü tescil eserlerine sahip çıkmaya davet ediyorum. Bu tarihi kültür varlıklar hepimizin. Ecdadımızdan bize miras. Bunları korumalıyız. Yeşil Cami'nin çevre düzenlemesi, drenaj sistemi yenilendi. Daha önceden kapatılan kalem işleri

açığa çıkarıldı. Aslına uygun orijinal renkleriyle yeniden canlandırıldı. Bütün ahşap işleri elden geçti. Gerçekten caminin muhteşem görüntüsü ortaya çıktı. 11 Mayıs 2012 tarihinde Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın katılımıyla bu muhteşem yapıyı hizmete açacağız" ifadelerini kullandı.

Vakıf Haftası'nın bu seneki konusunun 'Balkan Vakıfları' olduğunu kaydeden Sarı, 13 Mayıs'a kadar ecdadın bıraktığı vakıf eserlerinin durumunun değerlendirileceğini ifade etti.

(YS)

10.05.2012 16: 09: 12

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Osmanlı Zekasını Yansıtan Yeşil Camii'ni Arınç Açacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement