Özbay: "Engellilerin Sorunlarına Somut Çözüm Üretin" - Son Dakika
Yerel

Özbay: "Engellilerin Sorunlarına Somut Çözüm Üretin"

Özbay: "Engellilerin Sorunlarına Somut Çözüm Üretin"

Türk Diyanet Vakıf-Sen Mersin Şube Başkanı Salih Özbay, yerel yöneticilerden engellilerin sorunlarına etkili ve somut çözüm üretmelerini istedi.
Türk Diyanet Vakıf-Sen üyeleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla öğle saatinde Merkez...

03.12.2013 14:39

Türk Diyanet Vakıf-Sen Mersin Şube Başkanı Salih Özbay, yerel yöneticilerden engellilerin sorunlarına etkili ve somut çözüm üretmelerini istedi.

Türk Diyanet Vakıf-Sen üyeleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla öğle saatinde Merkez Postane önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Türkiye Kamu-Sen Mersin İl Temsilcisi Hüseyin Ateş'in de katıldığı açıklamada, kendisinin de bir engelli babası olduğunu söyleyen Türk Diyanet Vakıf-Sen Mersin Şube Başkanı Salih Özbay, hazırladıkları açıklamayı okudu. Türkiye'de nüfusun yüzde 12,29'unu oluşturan 8,5 milyon engelli bulunduğunu belirten Özbay, bu oranın erkeklerde yüzde 11,10, kadınlarda ise yüzde 13,45 olduğunu kaydetti. Özbay, "Sizlere soruyorum, siz hiç tekerlekli sandalyede oturup konuşmayı denediniz mi? Siz hiç gözlerinizi bağlayıp annenizi görmeyi denediniz mi? Kollarınızı bağlayıp birinin size yemek yedirmesini, su içirmesini beklediniz mi? Konuşmayıp şarkılar söylemek, duymayıp martıların sesini dinlemek istediniz mi? Siz zihinsel engelli yerine geri zekalı ya da deli demeyi mi tercih ediyorsunuz? Hiç engelli bir yakınınıza, arkadaşınıza baktınız, ilgilendiniz, yardımcı oldunuz mu? Hiç küçük bir çocuğu tekerlekli sandalyesinden kucaklayarak belediye otobüsüne bindiniz mi?" dedi.

Yerel yöneticilerden, ihmal ve göz ardı gibi birçok nedeni içine alan sistemden kaynaklı engellilik olgusuyla karşı karşıya bırakılmış insanların sorunlarının çözümünde etkili ve somut çözüm üretmelerini isteyen Özbay, çözüm üretilemiyorsa bu işlerle uğraşanlardan yardım istenmesini önerdi. Özbay, yerel yöneticilerden, belediye sınırları içindeki engellilerin tespitinin yapılarak, sorunların öncelik sırasına göre çözülmesini de isteyerek, "Bakıma muhtaç olan engellilere bakım evleri açarak, huzur içinde yaşam sürmelerini sağlayın. Belediye bütçesinden engelliler için fon ayırın. Engelliler için maliyeti oranında ve onlara uygun konut yapılmasını sağlayın. Sosyal güvencesi olmayan engellilere korumalı iş atölyeleri açarak, şirket veya vakıflarca desteklenmesini sağlayın" diye konuştu.

Engellilerin işlerini takip edebilmeleri için 'Alo Engelli Hattı' kurulmasını ve bir araçla hizmet verilmesini isteyen Özbay, yüzde 3 engelli istihdamı kotasına uyulması ve belediyeye ait yerlerde engelli istihdamına özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. 'Engelli Kimlik Kartı' ile engellilerin ulaşımlarının da ücretsiz sağlanmasını isteyen Özbay, ayrıca rehabilitasyon merkezleri, iş edindirme kursları açılmasını da istedi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Özbay: 'Engellilerin Sorunlarına Somut Çözüm Üretin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement