Mersin'de servis araçlarına takılan 'S Plaka' sayısının artırılması konusunda kriz çıktı. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin, gelen talepler üzerine hazırladığı raporda, kentte 813 olan S plaka sayısının 110 adet daha artırılması gerektiği belirtilirken, servisçiler bunun yeni bir rant kapısı oluşturacağını ifade ederek karşı çıkıyor. MTSO ise S plakasındaki artışın tüm kurumları rahatlatacağını savunuyor.
Mersin'de mevcut S plaka sayısının artırılıp artırılmaması yönünde yeni bir tartışma yaşanmaya başlandı. Bazı kesimlerin Büyükşehir Belediyesi'ne başvurarak S plaka sayısının artırılmasını talep etmesi üzerine bir tespit komisyonu kuran ve rapor hazırlayan Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı, kurum ve kuruluşların görüşlerini alarak, raporda plaka sayısının 110 adet daha artırılması bilgisine yer verdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut bu görüşü desteklerken, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer ile Mersin Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Nesil Aydın, halen trafikte tescilli çok sayıda çekme S plaka olduğunu, önce bunların piyasa çıkarılmasını istiyor.
"KAYIT DIŞILIĞIN VE KAÇAK TAŞIMACILIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ HEDEFLENİYOR"
Yaşanan tartışmaların kamuoyuna yansıması üzerine yazılı bir açıklama yapan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, 'S plaka sayısının artırılmasını MTSO istiyor' iddiasına açıklık getirdi. Büyükşehir Belediye sınırlarının genişlemesiyle birlikte Mersin'de servis taşımacılığıyla ilgili sıkıntılar yaşanmaya başlandığını öne süren Aşut, sorunun çözümü noktasında Büyükşehir Belediyesi, MTSO, Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ve diğer kurumların ortak bir çalışma yaparak birlikte hareket ettiklerinin altını çizdi. Bu ortak çalışma ile taşımacılık sektörünün, kurumların ve sektör çalışanlarının müşterek menfaatlerinin korunmasının hedeflendiğini ifade eden Aşut, "Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı, kentteki kurum ve kuruluşlardan gelen talepleri düzenleyerek bir ihtisas raporu hazırlamıştır. Bu raporda kentte mevcutta 813 adet S plakalı araç bulunduğu ve bunun 110 adet daha artırılması gerektiği bilgisi yer almaktadır. Bu düzenleme ile kentimizdeki servis taşımacılığındaki kayıt dışılığın ve kaçak taşımacılığın önüne geçilmesi hedeflenmektedir" dedi.
"SERVİSÇİLER ODASININ KAYGISI YERSİZ"
Kamuoyunda S plaka sayısının artırılmasını Servisçiler Odası'nın istemediği yönünde haberler yer aldığını belirten Aşut, "Servisçiler Odası Yönetimi, S plakanın artması halinde kendi üyelerinin ticari kayıpları olacağı yönünde yersiz bir kaygı taşıyor. Çünkü kent ekonomimizdeki, ticaretimizdeki, okul sayımızdaki artışa ve halkın alışkanlarının değişip servis kullanma taleplerinin artmasına paralel olarak mevcut plaka sayısının yetersiz kaldığı taraflarca da bilinmektedir. Bu konuda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi önem taşımaktadır. Oluşturulan bilgi kirliliği sonucu plaka artışı ile rant kavramları bir arada kullanılmaya başlanmıştır. Aksine, plaka arzının artması ile birlikte oluşabilecek muhtemel bir rantın, kaçak çalışmaların önüne geçilecektir. Çünkü biliyoruz ki, mevcut durumda birçok kişi plaka bulamadığı gerekçesiyle maalesef kaçak çalışmak durumunda kalıyor. Plaka sayısının artmasıyla bu sorunlar da ortadan kalkacaktır" ifadelerini kullandı.
"S plaka artışını sadece Mersin Ticaret ve Sanayi Odası istiyor değil" diyen Aşut, hazırlanan raporda da görüleceği üzere Büyükşehir Belediye sınırlarının genişlemesi ve ekonomik yapının gelişmesine paralel olarak bu artışın doğal bir ihtiyaçtan doğduğunu kaydetti. Bugün bazı ilçelerde bu konuyla ilgili hiçbir düzenleme bulunmadığına da dikkat çeken Aşut, şöyle devam etti: "Bu durumun yarattığı karışıklıkların giderilmesi adına o ilçelerde düzenlemeye gidilmesini de istiyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin de bu konuda büyük bir özveriyle çalıştığını biliyoruz."
"ÖNCE ÇEKME PLAKALAR PİYASAYA ÇIKARILSIN"
S plaka tartışmalarıyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer ise Mersin merkezdeki S plakaların 1998 yılında Bakanlar Kurulu'nun 86/10553 sayılı kararıyla dondurulduğunu anımsattı. Mersin'de bu kararla 813 S plakanın dondurulduğu bilgisini veren Dinçer, esnafın elindeki parayı kaybetmemesi ve milli ekonomiye zarar vermemesi için her zaman esnafa sınırlama getirilmesi yönünde çaba harcadıklarını söyledi. Son günlerde bazı büyük şirketlerin servis plakalarının artırılmasına yönelik sürekli belediyeyi taciz ederek dilekçeler verdiklerini aktaran Dinçer, şunları söyledi: "Biz de diyoruz ki, eğer Mersin'de gerçekten bir ihtiyaç varsa artırılsın. Ama S plakası dondurulmuş fakat iş bulamadığından trafikte çekme olan plakalar da var. En azından emniyette tescilde bulunup da çekme olan, yani yastık altındaki plakalar bir piyasaya çıksın, çalışır hale gelsin. Bunlara da bir süre koyalım, hiç kimse rant amaçlı bir plaka alıp trafikte çekme yapmasın. Yeni yönetmeliğe koydurduk bunu. Eğer kişi bir plaka alıyorsa 3 ay içerisinde araca takıp çalışmıyorsa o plaka UKOME kararıyla iptal olacak. Bizim amacımız kişilerin rant elde etmesi değil, geçimini servisçilikle sağlamasını arzu ediyoruz. 2918 sayılı Karayolları Trafik kanunu'nun da özü bu. Plaka dondurmanın da mantığı bu. Yani geçimini bu işle sağlayacak, rant olarak alıp piyasada plaka stoklamayacak."
"PİYASAYA ÇIKMAMIŞ PLAKALAR VARKEN, YENİ PLAKA SÜRÜMÜNE KARŞIYIZ"
İhtiyaç varsa bunun artırılma şeklinin de Büyükşehir Belediyesi'nin ihale açması olduğunu söyleyen Dinçer, "Ancak şu an piyasaya çıkmamış plakalar varken, yeni plaka sürümüne biz karşıyız. Bu sefer hazır plakaların bazıları iş bulamazken, halen trafikte çekme dururken, yeni plakalar devreye girecek. Ayrıca bizim küçük esnafın ihalede de o kadar yüksek bedelleri verip o plakayı alma şansları çok düşük. Yine parası olan büyük şirketler bu plakalara sahip olacak. Bizim düşüncemiz, bir rant kapısı oluşmasın, ihtiyaç analizi doğru yapılsın, çalışmayan plakalar çalışır hale getirilsin. Getirildikten sonra gerçekten ihtiyaç varsa kanunları, yönetmelikleri uygulayalım ve Büyükşehir Belediyemiz bunu ihale edebilir. Ama şimdi 'plaka ihtiyacı var, hadi plaka artıralım' gibi bir oldu-bittiye getiriliyor. Bir bilimsel çalışma yapın, gidin sorun trafikte kaç plaka var, niye çalışmıyor bu plakalar? Çalışmıyorsa onları iptal edin o zaman, sayısını azaltalım. İhtiyaç varsa, gerekçesini ortaya koyacaksın. Kurum olarak düşüncemiz, bunun bir rant olayına dönüşmeden önce çalışmayan plakaların piyasaya çıkarılarak çalıştırılması, daha sonra ihtiyaç varsa S plakaların artırılması" diye konuştu.
"S PLAKA SAYISININ ARTIRILMASINI İSTEMİYORUZ"
Mersin Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Nesil Aydın da Mersin'de Bakanlar Kurulu kararıyla 1998 yılında S plakalara sınırlama getirildiğini ve 813 servis aracının kentte hizmet verdiğini söyledi. Aydın, "Fakat S plaka dışında da bazı kesimler bu plakaların yetmediğine dair belediyeye çeşitli başvurularda bulundular. Buna istinaden de Büyükşehir Belediyemiz bir tespit komisyonu oluşturdu. Tespit komisyonu çalışmalarında biz her zaman ki tavrımızı net olarak belirttik. Çünkü halihazırda şu anda 813 S plaka içinde çalışmayan plakalarımız var. O plakalar sistem içerisine dahil olduğunda eksikliklerin giderileceğini her zaman savunduk. Bu plakaların yeterli olduğunu savunuyoruz ve komisyonda da aynı şekilde savunmamızı sürdürdük, bu plakaların Mersin'e yeterli olduğunu söyledik. Biz oda olarak S plaka sayısının artırılmasını istemiyoruz. Komisyonda da bunu belirttik" şeklinde konuştu. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Mersin'de 'S Plaka Artsın-artmasın' Tartışması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?