Prof. Dr. Selimoğlu'ndan Muhasebecilere Önemli Uyarı - Son Dakika
Yerel

Prof. Dr. Selimoğlu'ndan Muhasebecilere Önemli Uyarı

Prof. Dr. Selimoğlu\'ndan Muhasebecilere Önemli Uyarı

Şirketlerin olası risklerden korunmak için iç kontrol ve iç denetim sistemlerini bünyelerinde kurmaları ve düzenli bir şekilde işletmeleri gerektiğini söyleyen Prof.Dr.Seval Kardeş Selimoğlu, "Ülkemizde iç denetçilik hizmeti satanların şu anda"...

19.03.2013 10:59

Şirketlerin olası risklerden korunmak için iç kontrol ve iç denetim sistemlerini bünyelerinde kurmaları ve düzenli bir şekilde işletmeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Seval Kardeş Selimoğlu, "Ülkemizde iç denetçilik hizmeti satanların şu anda yüzde 80'e yakını, mühendis kökenli. Mühendislere mesleğinizi kaptırmışsınız. Oysa, iç kontrol ve iç denetim hizmetini sunmak, muhasebe mesleği için biçilmiş kaftan" dedi.

'İç Kontrol ve İç Denetim Farkındalık Eğitimi',

BAOB Yerleşkesi Oditoryum Salonu'nda 400 civarı meslek mensubunun katılımıyla gerçekleşti. Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finansman Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seval Kardeş Selimoğlu'nun sunumunda gerçekleşen ve iki gün süren eğitim programının açılış konuşmasını yapan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu,

defter tutma pazarının giderek daraldığını, meslek mensubu sayısındaki artış oranında işyeri sayısında artış olmadığını söyledi. Meslek mensupları olarak, defter tutma alanında birbirimizle daha fazla rekabet eder duruma geldiklerini savunan BSMMMO Başkanı Topcu, "Bağımsız denetim sürecinin bu konuda ki sıkıntılarımızı gidereceğini beklerken, süreç istemediğimiz bir şekilde sonuçlandı. Esas itibariyle mesleğin gücünü yasal zorunluluklardan değil de ekonominin içinden alması gerektiği, öteden beri dillendirdiğimiz bir konudur. Yeni dönemde meslek mensuplarının işletmelerin ihtiyaç duyduğu yeni alanlara doğru yönelmeleri ve yeni iş alanları oluşturmaları gerekiyor" dedi.

"MESLEK MENSUPLARININ ÖNÜ AÇILMALI"

Meslek örgütlerinin de meslek mensuplarına bu konuda yardımcı olması ve meslek mensuplarının önünü açması gerektiğinin altını çizen Mesut Topcu, şunları söyledi:

"Başta, 'İç Kontrol Sistemi ve İç Denetçilik' olmak üzere, 'Risk Değerlendirmesi', 'Finansal Danışmanlık', 'Yönetim Danışmanlığı', 'Değerleme ve Derecelendirme', 'Bütçe ve Planlama', Personel Yönetimi-Ücretlendirmesi ve Değerlendirmesi', 'Proje Danışmanlığı ve Proje Hazırlama', Teşvik Belgesi ve Uygulama Danışmanlığı' ile 'Sosyal Güvenlik Uzmanlığı' gibi alanlarda bizler kendimize yeni alanlar oluşturmalıyız, var olan nosyonlarımızı geliştirmeliyiz."

"MÜHENDİSLERE MESLEĞİNİZİ KAPTIRMIŞSINIZ"

Topcu'nun açılış konuşmasının ardından ise sözü eğitimi gerçekleştirmek üzere,

Prof. Dr. Seval Kardeş Selimoğlu alarak, gelişmiş ülkelerde meslek mensuplarının sadece defter tutup denetim yapmadığını, güvence, inceleme, iç kontrol ve iç denetim sistemleri konularında da hizmet veren bir profile sahip olduklarını kaydetti. İç denetimin ülkemizde 1995 yılından beri yapıldığını, ama büyük ve kurumsallaşmış şirketlerle sınırlı kaldığını dile getiren Prof. Dr. Seval Kardeş Selimoğlu, "Ülkemizde gerçekten tam anlamıyla işleyen bir iç denetim mekanizması yok. İşletmelere bu hizmeti sağlamak, iç kontrol ve denetim sistemini kurmak, sizler ve mesleğiniz için biçilmiş bir kaftan.

Ülkemizde iç denetçilik hizmeti satanların şu anda yüzde 80'e yakını, mühendis kökenli. Mühendislere mesleğinizi kaptırmışsınız. Bu yüzden, bu mesleği geri almalısınız" diye konuştu.

"SİSTEMİ KURMAK ŞART"

Konuşmasını, iç kontrol sistemi hakkında detaylı bilgi vererek sürdüren Prof. Dr. Seval Kardeş Selimoğlu, iç kontrol sistemi kurmanın bir ekip işi olduğunu bildirerek, şöyle konuştu:

"Sistem, yaklaşık 8 aylık bir çalışma neticesinde ve yüksek maliyetlerle kuruluyor. Sistemi kurmak, muhasebeyi bilmeden yapılacak bir iş değil. Değişen koşullar işletmelerde bir sürü risk getiriyor. Hatalar, hileler, suistimaller, çalışan ve üst düzey yönetici hileleri, yasa ve mevzuatlara aykırılıklar. Bunların hepsi birer risktir. Şirketler, tüm bu risklerden korunabilmek için iç kontrol sistemlerini kurmak, etkin ve verimli bir şekilde bu sistemleri çalıştırmak, her yıl revize etmek zorundalar."

"DENETİMDE BAĞIMSIZLIK ŞART"

Sunumunda, iç kontrol ile iç denetim arasındaki ilişkiden de bahseden Selimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kontrol, denetimden önce gelen ve daha geniş kapsamlı olarak düşünülmesi gereken bir husustur. Kontrol, devamlı bir faaliyettir. Denetim ise belirlenen periyotlarla yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülürken, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilirken, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez iken denetimde bağımsızlık şarttır."

BAOB Yerleşkesi Oditoryumu'nda gerçekleşen ve iki gün süren eğitimde, katılımcılara iç kontrol eksikliğinin olası sonuçları ve etkin bir iç kontrol sisteminin temel ilkelerine ilişkin de bilgiler verildi.

Meslek mensuplarının ilgiyle takip ettiği eğitimlerin sonunda, BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, Prof. Dr. Seval Kardeş Selimoğlu'na plaket takdim etti.

(YS)

19.03.2013 10: 38: 05

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Prof. Dr. Selimoğlu'ndan Muhasebecilere Önemli Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement