Düzce İl Genel Meclisi (İGM), Karadeniz'de bir ilk olan Yapay Resif Projesi ile ilgili raporu görüşerek raporun içerdiği çalışmaların yapılması kararını aldı.
Düzce İGM Mart ayı toplantılarında Akçakoca açıklarında 2010 yılında başlatılan yapay resif çalışmaları ile ilgili olarak
Meclise sunulan rapor kabul edildi. 2013 yılı Şubat ayı toplantısında Köye Yönelik Hizmetler ve Tarım Komisyonuna havale edilen yapay resif üzerinde yapılan ve tamamlanan çalışmalar, komisyon sözcüsü tarafından mart toplantısında meclise sunuldu.
İGM üyelerine sunulan raporda, Akçakoca'daki Yapay Resif Projesinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülerek 3 Haziran 2010 tarihinde uygulama izni verildiği, projenin uygulanmasına İGM'nin sahip çıktığı, ödenek tahsis edilerek yapay resiflerin denize yerleştirilmesinin gerçekleştirilmiş olduğu ifade edilmekte olup, "Bu süreç içerisinde il ve ilçe bazında yapılan çalışmalar ile ilgili bilgilerin yer aldığı raporun son bölümünde uygulama sonucu 95 adet yapay resif denize yerleştirilmiştir. Bakanlığın olur verdiği proje ile denize yerleştirilen yapay resif alanında oluşacak gelişimin iki yıl süreyle araştırılarak yapay resif izleme raporu hazırlanarak bakanlığa bildirilmesi gerekmektedir. Yaptığımız görüşmelerde yaklaşık bir buçuk yıl olmasına rağmen herhangi bir araştırma yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalarda Düzce Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan, biyo çeşitlilik araştırma ve uygulama merkezi müdür yardımcılığını yapan, aynı zamanda dalgıç olan Yar. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu ile yaptığımız görüşmelerde, kendilerine gerekli imkanlar sağlandığında, resiflerin incelenmesi işlemlerini yapabileceklerini, bu yeterliliğe sahip akademik kadrolarının olduğunu söylemiştir. Komisyonumuz hazırladığı bu raporun, Karadeniz de bir ilk olan yapay resif alanında oluşan gelişimin araştırılmasının, yapay resif izleme raporu hazırlanarak bakanlığa bildirilmesinin, sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının gerektiği görüşüyle, karara bağlanması için İl Genel Meclisine sunulmasına oy birliği ile karar verilmiştir" ifadeleri yer almaktadır.
Okunan rapor oylanarak kabul edilmiş ve gerekli inceleme ve izleme çalışmalarının başlatılması için girişimlere başlanması kararı alındı. Karadeniz ve popülasyon gelişimi için önemli bir proje olan yapay resiflerin kısa bir süre sonra yapılacak deniz dibi incelemesi sonucu ortaya çıkacak durumu merakla beklenmektedir. - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Resifler Mercek Altına Alınıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?