Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Açıklaması

Rize Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Arif Yılmaz, geçen yıl yapılan en önemli işin isim değişikliği olduğunu söyledi.

12.01.2012 09:40

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, geçen yıl yapılan en önemli işin isim değişikliği olduğunu söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rektörlük görevine geçen yıl geldiğini, yaklaşık 7 aydır görevde olduğunu belirtti.

Geçen yıl yapılan en önemli işin isim değişikliği olduğunu düşündüğünü ifade eden Yılmaz, "Üniversitenin isminin Recep Tayyip Erdoğan olması kararını senatoda oy birliği ile aldık. Sonra YÖK de uygun gördü. Şu anda Meclis'te onay bekliyor" dedi.

Başbakan Erdoğan'ı geçen hafta Rize heyeti ile ziyaret ettiklerini kaydeden Yılmaz, "Başbakanımızın ismini almak için Türkiye'de pek çok üniversite talepte bulunmuştu. Ama sağ olsun, baba ocağındaki üniversite olarak bizi tercih etti. Bu, bizim için büyük onur ve sorumluluk. Bundan sonra daha başarılı olmak zorundayız. Sorumluluklarımız daha fazla. Bu bilinçle hareket ediyoruz. Bu yıl mezuniyet törenine katılması için Başbakanımızdan söz aldık. Bizim için bu da çok önemli. Çalışmalarımızı buna göre sürdüreceğiz" diye konuştu.

Yılmaz, bu yıl en büyük hedeflerinin üniversitenin 20 yıllık altyapı ihtiyacını karşılayacak fiziki projeler yapmak olduğunu anlatarak, "Bu amaçla kamulaştırma alanlarını belirledik. Kalkınma Bakanlığı ile görüştük. Kamulaştırmalar için gerekli meblağ, bütçemize aktarıldı. Bir de yer kazanmak için ÇAYKUR'dan talep ettiğimiz İslampaşa Mahallesi'ndeki fabrikaların arazisinin devir kararı alındı. Bu konudaki hazırlıklar da sürüyor" diye konuştu.

Bu yıl üniversitenin resmi bütçesinden yapılacak olan 2 bina olduğunu kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

"Bunlardan birisi MİT lojmanı olarak adlandırılan alanda sosyal tesis ve misafirhane, aynı zamanda turizm uygulama oteli olarak kullanılacak bir bina yapmak. Projesi çiziliyor. İkincisi ise öğrenciler için bir sosyal tesis yapacağız. Zihni Derin Kampüsü içinde 30 bin metrekarelik kapalı alanı olacak. İçinde 700 kişilik konferans salonu ve sosyal, kültürel, spor alanları olacak. Bunların dışında bu yıl Çayeli'ndeki eğitim fakültesine yeni bina yapmayı da planlıyoruz. Kamulaştırmada sona yaklaşıldı. Sanıyorum bu ay tamamlanır. Bu da yapılırsa Çayeli'nin fiziki kapasitesi 5 bine çıkacak. Ardından iktisadi ve idari bilimler fakültesi binası yapmayı planlıyoruz. Sonra da mühendislik fakültesini kuracağız. Bu binaları ise önümüzdeki yıllarda yapmayı hedefliyoruz."

Kampüs yanında yapılan yurdun yüzde 50'sinin tamamlandığını, gelecek eğitim öğretim yılına yetişmesinin planlandığını anlatan Yılmaz, "Çayeli, Pazar, Ardeşen'de de yeni yurtlar yapacağız. Böylece 2012 yılında altyapı hazırlıklarımızı yapmış olacağız. Yurtları kredi yurtlar kurumu işletecek" dedi.

Rektör Yılmaz, bir üniversitenin yatırım bütçesinin ortalama 20 milyon lira olduğunu, ancak Rize Üniversite'sinin yatırım bütçesinin bu miktarın 6-7 katı olacağını kaydederek, şöyle dedi:

"Her geçen gün kadromuzu genişletiyoruz. Yeni bölümler açıyoruz. Ancak akademisyen kadroda eksiğimiz var. Şu anda 250 öğretim üyesi olmak üzere 550 öğretim elemanımız var. Bu sayının bin olması lazım. Bu yıl 12 bin civarında öğrencimiz var. Her yıl öğrenci sayımızı bin kişi artırmayı planlıyoruz. Bilimsel çalışmaları desteklemek istiyoruz. Bu amaçla fen fakültesi bünyesinde merkezi laboratuvar projesi başlamıştı. Bunu tamamladık. Yaklaşık 7 milyon lira tuttu. Bu, yapılacak bilimsel projeleri hızlandırılacak. Tıp fakültesi bünyesinde araştırma merkezi oluşturacağız. Başbakanımız da oldukça ilgileniyor. Bu proje, 20 milyon liralık yatırımla gerçekleşecek. Tıp fakültesine öğretim elemanı yetiştirme açısından oldukça önemli bir proje. 2012 yılı içinde bu çalışmaların bir kısmı başlar, bazılarını da tamamlarız."

Açmayı planladıkları bazı fakülteler olduğunu dile getiren Yılmaz, "Ama bunları henüz kesinleştirmedik. Çünkü rastgele fakülte açıp atıl kalmasını istemiyoruz. Rantabl, ileride tercih edilecek, katma değer yaratacak fakülteler açmak istiyoruz. 4-5 yeni fakülte açılması için YÖK ile istişare halinde çalışmalarımızı sürüyor. YÖK'de kabul görmeyecek fikrin ortaya atılmasını istemiyoruz" diye konuştu.

Üniversitede özellikle tıp fakültesi ve mühendislik fakültelerini özel olarak önemsediklerini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Özellikle bu alanları hedef olarak, öne gitmesi için seçtik. Mühendislik ve sağlığı birlikte değerlendirmek lazım. Elbette ki diğer fakülteler de önemli. Sosyal programları da geliştirmemiz gerekiyor. Bu yıl lisans öğrencisi sayımız 6 bin. Geri kalan 6 bin ön lisans öğrencisi. Hedefimiz lisans öğrenci sayısını 20 bine çıkartmak. Bu süre zarfında öğretim eleman sayısının da bine ulaşması lazım. Programlarınız, eğitimden sonra kişiyi işe yerleştirebiliyorsa tercih edilirsiniz. Bu konuya ağırlık veriyoruz. İyi programları kurmak istiyoruz. Tıp fakültesi ve mühendisliğin bazı bölümleri bu konuda avantajlı."

- RİZE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement