11-13 Nisan tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesinde bu yıl yedincisi düzenlenen İstanbul Teknik Üniversitesi Robot (ITURO) yarışmasında Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Mustafa Tülü ve takım arkadaşı Gökhan Selamet yaptıkları 'Akıllı Telefon Güdümlü İnsansız Hava Aracı' projesiyle serbest kategori dalında üçüncülük derecesi kazandı.
Projenin amacı hakkında bilgi veren Mustafa Tülü, günden güne özellikleri üç yıl öncesinin bilgisayarlarını aratmayan ve üzerinde oldukça gelişmiş birçok sensörü, uzaktan erişimi mümkün kılan 3G - Wi-Fi internet bağlantı birimini ve stabil bir mobil işletim sistemini barındıran akıllı telefonları, insansız hava aracı gibi robotlarda ana kontrol birimi yada otokontrol birimi olarak kullanmak olduğunu belirtti.
Tülü, bu projede geliştirilen sistem sayesinde akıllı telefon firmalarının detaylı şekilde dokümantasyonun yaptığı yöntemlerle istediği bilgiye, örnek koda ulaşıp amacını gerçekleştirdiğini, bu doğrultuda geliştirdiği proje üzerinde ivme ölçer, GPS, Wi-Fi ve 3G birimi olan akıllı bir telefonu 4 motorlu helikopter diye adlandırılan bir helikopterin üzerine monte ederek akıllı telefonun sensörlerinden aldığı veri ile otomatik uçuş yapabilen
bu verileri yer istasyonuna Wi-Fi yada 3G internet bağlantısı ile aktarabilen aynı zamanda kumanda ile de kontrolü mümkün insansız hava aracı projesi olduğunu belirtti.
Tülü, "Proje sonucunda, gelişmiş akıllı telefonların robotik alanında karmaşık görevlerde kullanılabileceği kanısına varıldığı ve ayrıca kullanılan sensörler ve sistemler temel alındığında ortaya mobil hafif ve maliyeti düşük stabil ve üzerinde geliştirme yapılması kolay bir sistem ortaya çıkmaktadır. Mobil uygulama geliştirme, akıllı telefon sağlayıcıları tarafından çok kolay bir hale getirildiği ve detaylı bir şekilde dokümantasyonu yapıldığı için mobil uygulama geliştirerek bu tür robotların kontrolü, geleneksel mikro denetleyici sistemlere göre daha kolay olduğu kanısına varıldığı belirtilmiştir" dedi.
Tülü, projede kullanılan sistem sadece insansız hava araçlarında değil aynı zaman insansız kara araçlarında otomasyon ve internet üzeri kontrollü tüm sistemlerde de kullanılabileceğini ve geliştirilmeye açık olduğunu ve geliştirilen bu sistemin patent başvurusunun yapıldığını da söyledi.
Geliştirdikleri bu proje ve aldıkları dereceden dolayı öğrencilerini tebrik eden Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. A. Necmeddin Yazıcı, Fizik Mühendisliği Bölümü'nün misyonun, öğrencilerinin mühendislik fiziği konusunda derin bilgi ve beceriye sahip, fiziksel sistemleri kolayca anlayan, analitik düşünebilen, araştırma, tasarım ve problem çözme yetisi gelişmiş, topluma, çevreye saygılı birer birey olarak yetiştirmek olduğunu belirterek, temel hedeflerinin fizik mühendisliği eğitimi alan her öğrencilerinin mezun olana kadar bir patent sahibi olmaları ve bir yönü ile Fizik Mühendisliği bölümünü yeni teknolojik gelişmelerin mühendisliği bölümü olarak yapılandırmak olduğunu belirtti. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Robot Yarışında Gaün Öğrencileri Dereceye Girdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?