Sağlığın Dünü, Bugünü ve Yarını Paneli - Son Dakika
Yerel

Sağlığın Dünü, Bugünü ve Yarını Paneli

Sağlığın Dünü, Bugünü ve Yarını Paneli

AK Parti Milletvekili Aydın: "10 yıl öncesinde hastaya ambulans bulunamayan, bulunsa bile 19 lira ödemek zorunda kalınan dönemden bugün artık ambulans uçaklarla hastalarımızı sevk eder duruma geldik"

28.09.2013 16:43

Gümüşhane Valiliği ve Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince düzenlenen "Sağlığın Dünü, Bugünü ve Yarını" paneli yapıldı.

Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele, Vali Yardımcısı Meral Uçar, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ahmet Aziz Üstel, Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, Sağlık Müdürü Emre Boşnak, doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı.

Sağlık Müdürü Boşnak, panelin açılışında slayt gösterisi eşliğinde, trafik kazasında yaşamını yitiren Köse Devlet Hastanesi Başhekimi Sezgin Demir'in yaşamından kesitler sundu.

Panelin moderatörlüğünü yürüten Gümüşhane Milletvekili Aydın, 10 yıl öncesinde hastanede tedavi olduktan sonra taburcu olan vatandaşların memnuniyet oranı yüzde 39 civarında iken bu oranın bugün yüzde 80'lere yükseldiğini ifade ederek, "10 yıl öncesinde hastaya ambulans bulunamayan, bulunsa bile 19 lira ödemek zorunda kalınan dönemden bugün artık ambulans uçaklarla hastalarımızı sevk eder duruma geldik. Doktorun zor bulunduğu ilimizde bugün 70 civarında uzman doktor görev yapmakta, çevre illere hasta sevkleri minimum noktaya inmiş bulunmaktadır" dedi.

Aydın, Köse Devlet Hastanesi Başhekimi Demir'in adının, hayatını kaybettiği İkisu köyü mevkisine yapılacak 112 Acil Servis İstasyonuna verileceğini de söyledi.

Vali Yardımcısı Uçar ise Gümüşhane'de bu anlamda ilk kez bir panel düzenlendiğini belirterek, "Paneli önemsiyoruz. İlimizin sağlıkta geldiği nokta nedir, sorunları nelerdir, daha iyi, daha sağlıklı hizmet verebilmek için neler yapılmalıdır, konularının görüşülmesi ilimiz açısından önemlidir" ifadelerini kullandı.

-"İnsan kaynağını iyi değerlendirip gerekli şekilde yönlendirerek istihdamın bu şekilde yapılması gerekiyor"

Panele konuşmacı olarak katılan Ulus Devlet Hastanesi Başhekimi ve Evde Sağlık Hizmetleri Derneği (EVSAD) Genel Başkanı Orhan Koç ise sağlık hizmetinde en önemli kaynağın insan olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Son on yıl içerisinde yapılan en iyi hizmetlerden biri insan kaynağının etkin şekilde canlanması, istihdamının ve eğitiminin ileriye dönük şekilde planlanmasıdır. Türkiye'nin doğusu ile batısındaki insan kaynağı arasında 10 kat fark vardır. Ağrı'da 100 bin kişiye bir uzman düşüyorsa İstanbul'da 10 bin kişiye düşüyor. Sağlıkta dönüşüm işte bu işi planlamaya almakta çok önemlidir. Bunun için de ciddi bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Yapılan tespitlerde uzman doktor ve yardımcı sağlık personeli açığı olduğu ortaya çıkmıştır. Şimdi ise hangi branşta açığın olduğunun tespiti yapılarak bunun üzerinde çalışılması gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin avantajı olan genç nüfus bazen dezavantaj durumuna geliyor. İnsan kaynağını iyi değerlendirip gerekli şekilde yönlendirerek istihdamın bu şekilde yapılması gerekiyor. Böylece yüksekokulu bitirmiş issizler ordusunun önü de alınmış olacaktır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı çok iyi bir çalışma yaparak branş bazlı hekim sayısını belirlemiş ve yansımasını görmeye başladık. Tıp fakültelerine giriş sayısı 5 binlerden 9 binlere çıkmış bulunmaktadır."

Sağlıkta en önemli noktalardan birinin de erişim olduğunu dile getiren Koç, "Sağlıkta erişimdeki sıkıntıları ortadan kaldırmak lazım. Zamanında erişim sağlamalı ve erişilen yerde de gereken hizmeti vermeniz gerekiyor. Bu anlamda son dönemde sağlıkta oluşturulan bölgeler önem taşımaktadır. Bu anlamda Türkiye'de 29 sağlık bölgesi oluşturulmuştur" diye konuştu.

Panelde, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Üstel, Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan ve Sağlık Müdürü Boşnak, kurumlarının çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. - Gümüşhane

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sağlığın Dünü, Bugünü ve Yarını Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement