Sakarya'da "Çayır Mera ve Yem Bitkileri Geliştirme Projesi" - Son Dakika
Yerel

Sakarya'da "Çayır Mera ve Yem Bitkileri Geliştirme Projesi"

Sakarya\'da "Çayır Mera ve Yem Bitkileri Geliştirme Projesi"

Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, Sakarya'da hayvancılığın geliştirilmesi için çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını belirtti.

09.10.2012 09:33

Sakarya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, Sakarya'da hayvancılığın geliştirilmesi için çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını belirtti. Keskin, İl Genelinde çeşitli desteklerin verildiği hayvancılık çalışmalarında önemli bir yer tutan yem bitkilerinin üretiminin geliştirilmesi çalışmalarını da sürdürdüklerini anlattı.

Sakarya'da 180 bin büyükbaş, 60 bin küçükbaş hayvan mevcudu olduğuna işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, "Çayır- mera varlığımız mera tespitlerine

göre yaklaşık 7 bin hektar ve yem bitkileri ekim alanımız 25 bin 694 hektardır. İlimizde en fazla üretimi yapılan yem bitkileri sırası ile silajlık mısır, yonca, fiğ ve yulaftır. Kaba yem açığını kapatmak, hayvanlara daha ucuz yem kaynağı sağlamak, hayvansal üretimin maliyetini düşürmek, hayvancılığın geliştirilmesi açısından büyük öneme sahiptir. Bakanlığımızca 'Çayır Mera ve Yem Bitkileri Geliştirme Projesi' doğrultusunda İlimiz çiftçilerine İl Özel İdaresi destekli fiğ tohumluğu dağıtılmaktadır" dedi.

"2011 yılında 224 ton fiğ tohumluğu dağıtılmıştır" diyen Keskin, "2012 yılında ise 237 ton sertifikalı fiğ tohumluğu dağıtılmakta olup çiftçilere yüzde 38 daha düşük maliyetli olarak teslim edilerek 150 bin TL'lik kaynak kullandırılmaktadır. Projeden yaklaşık 2 bin 500 çiftçi yararlanacak. 24 bin dekar alanda fiğ ekilişi yapılacaktır" dedi.

2011 yılında 224 ton fiğ tohumu dağıttıklarını kaydeden Keskin, 2011 yılındaki projenin 398 bin 720 TL'ye mal olduğunu belirtti. 2012 yılında ise 237 ton fiğ tohumu dağıtacaklarını kaydeden Keskin bu yılki projenin bedelinin 391 bin 50 TL olduğunu ve bunun yüzde 38'inin Sakarya İl Özel İdaresi tarafından karşılandığını belirtti.

Keskin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda en fazla fiğ tohumunun 93 tonla Kaynarca ilçesinde gerçekleştirildiğini kaydederek, en az dağıtımın ise 500 kilogramla geçen yıl hiç dağıtım yapılmayan Kocaali ilçesinde gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Keskin bu yıl ilçelere göre dağıtımın ise şu şekilde olduğunu kaydetti: "Kaynarca 90 ton, Adapazarı 40 ton, Söğütlü 25 ton, Taraklı 23 ton, Akyazı 20 ton, Ferizli 8 ton, Karasu 7 ton, Serdivan 7 ton, Geyve 5 ton, Hendek 3 ton, Karapürçek 2 ton, Erenler 2 ton, Pamukova 1,5 ton, Kocaali 0,5 ton."

Bu yıl dağıtılan 237 ton fiğ tohumluğun yüzde 40'ının yani 93 tonunun Kaynarca ilçesine dağıtıldığına dikkat çeken Keskin, bunun sebebinin Kaynarca'da hayvancılık ve kanatlı sektörünün büyük öneme sahip olmasın bağladı.

Keskin ayrıca Sakarya'da hayvancılığın geliştirilmesi için anaç sığır desteği, buzağı desteği, çayır mera ıslahları, yem bitkileri desteklemeleri, süt desteği, kooperatiflere hayvancılık projelerinin uygulandığını belirtti. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sakarya'da 'Çayır Mera ve Yem Bitkileri Geliştirme Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement