Sakin Kentte Çöp Eylemi - Son Dakika
Yerel

Sakin Kentte Çöp Eylemi

Sakin Kentte Çöp Eylemi

Türkiye'nin 5 sakin şehir 'Cittaslow' ünvanlı beldesinden birisi olan Muğla'nın Ula ilçesine bağlı turistik Akyaka beldesinde Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Belediye tarafından ormanlık alana atılan çöplerin kaldırılması amacıyla eylem yapıldı.

08.09.2012 16:30

Türkiye'nin 5 sakin şehir 'Cittaslow' ünvanlı beldesinden birisi olan Muğla'nın Ula ilçesine bağlı turistik Akyaka beldesinde Akyaka Yerel Yönetim Platformu, Belediye tarafından ormanlık alana atılan çöplerin kaldırılması amacıyla eylem yapıldı.

Yaklaşık 120 kişinin katıldığı eyleme çöplerin ormanlık alana boşaltılması emrini veren Belediye Başkanı Ahmet Çalca da katıldı. Başkan Çalca, eylemcilerin 'Akyaka Çöpyaka olmayacak' sloganlarına alkışlarla destek verdi ve yaklaşık 2 kilometre eylemciler ile birlikte yürüdü.

"SAKİN KENT SOS VERİYOR"

Akyaka Yerel Yönetim Platformu Akyaka Çöp Olmasın sözcüsü Alpaslan Aydın, Akyaka'nın Sakin kent olma sürecinde Akyaka halkının büyük bir çoğunluğunun desteği ile referandumda kabul edildiğini belirtti. Aydın, "Ne zamanki yavaş kent hedefine erişmek için yeni bir kent kültürü yaratılması için mücadele verenler ile kent kültürünü pazarlanabilir bir meta olarak görenler arasında ayrışma başladı. Kent konseyi belediyenin bir uzantısı, göstermelik ve işlevsiz hale getirildi. 'Sakin Kent' SOS vermeye başladı" dedi.

"AKILLARA ZARAR BİR UYGULAMA"

Aslan, Belediye tarafından gizlice, akıllara zarar bir uygulamanın ortaya çıktığını söylerken, "Akyaka kale arkasına yol yapma gerekçesi altında orman içinde bir vadiyi çöp ve moloz ile dolduruyor. Bireysel uyarı ve dilekçelere aldırış etmeden gelecekte olası bir yangını tetikleyeceğini bile bile üzerini toprakla örtüyor. Akyaka'nın yanı başında, orman içinde yürütülen bu katliam, geri dönülmez bir noktaya ulaşmadan acil müdahale gerektiriyor. Buradan yerel yönetime son kez uyarıyoruz. Orman içinde türlü gerekçelerle katliama ve yeni yol açma girişimlerine son verilmelidir. Aksi halde, tüm hukuksal yol ve yöntemleri kullanmaya hazırız. Belediye Başkanı, Belediye Meclisi ve Kent Konseyi üyelerini son kez uyarıyoruz. Sakin Kent yönergesini imzalayan dernek ve odalara sesleniyoruz. Sakin Kent hedefine ulaşmanın güvencesi Belediyenin uzantısını göstermelik, işlevsiz yapılar olamaz" dedi.

BAŞKAN EYLEMCİLERE DESTEK VERDİ

Akyaka Yerel Yönetim Platformu tarafından Ormanlık alandan başlayarak yaklaşık 2 kilometrelik eylem yürüyüşüne Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca da katıldı. Eylemcilerin sloganlarına alkışla destek veren Başkan Çalca, "Sivil toplum kuruluşlarının tepkisini ortaya koyduğu bir eylem. Herkesin düşüncesini özgürce ifade etme hakkı var. Haklı veya haksız. Ben de Belediye Başkanı olarak her ne kadar çöplerin o alana atılmasına vesile olan birisi olsam da bu eyleme destek verdim. Akyaka'yı günü birlik denize girmek için 20 bin kişi ziyaret ediyor. Özel Çevre Koruma Kurumu ve Kültür ve Tabiat Varlıkları koruma Kurumu onaylı Akyaka 1/1000 ölçekli uygulama imar planında mevcut olan, ancak yerinde fiziken henüz açılmamış olan 2008 tarihli Belediye meclis kararı ile hafriyat toprağı yönetim planı çerçevesinde imar uygulaması önümüzdeki süreçte tamamlanarak bu yol açılacak" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sakin Kentte Çöp Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement