Samsun'da Kadın Profili" Paneli - Son Dakika
Yerel

Samsun'da Kadın Profili" Paneli

Samsun\'da Kadın Profili" Paneli

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü" etkinlikleri kapsamında, Ondokuzmayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama Merkezi (OKTAM) tarafından, “Samsun’da Kadın Profili” adlı panel, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

07.03.2014 10:05

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü" etkinlikleri kapsamında, Ondokuzmayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama Merkezi (OKTAM) tarafından, " Samsun'da Kadın Profili" adlı panel, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

Düzenlenen panele Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğ. General Ufuk Ekinci'nin eşi Lütfiye Ekinci, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın eşi Uzm. Dr. Ayşen Akan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu ve Prof. Dr. Mahmut Aydın, Prof. Dr. Halis Ölmez, OKTAM Müdürü Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Sultan Bulut, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Yöneticiliğini OKTAM Müdürü Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı'nın yaptığı panelde Samsun Sağlık Yüksekokulundan Prof. Dr. Nermin Kılıç, Eğitim Fakültesi'nden Doç. Dr. Seher Balcı Çiçek, İktisat Fakültesi'nden Doç. Dr. Nuray Ertürk Keskin, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Uz. Tuğba Talay, ELVİNDER Yönetim Kurulu Başkanı Yeşim Gürsoy konuşmacı olarak yer aldılar.

"KADINLARIN TOPLUM İÇİNDE VAR OLMASI, TOPLUMUN GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE VAR OLMASIDIR"

Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, "Bugün dünyanın pek çok ülkesinde kadınların sosyal sorunları çeşitli etkinliklerle dile getirilmekte ve bunların çözüm yolları üzerinde konuşulmaktadır. Dünya Kadınlar Günü bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın sorunlarının gündeme getirilmesi tartışılması ve bunlara çözüm aranması için zemin hazırlamaktadır. Günümüzde artık Türk kadını sosyal hayatta daha fazla yer almış, ülkemize katkısı artmıştır. Her alanda başarılı kadınlarımız vardır. Öğretim üyeleri, hukukçular, eğitimciler, diplomatlar bilim kadınları siyasetçiler ve daha niceleri. Kadınların toplum içinde var olması, toplumun güçlü bir şekilde var olmasıdır. Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün değildir. Kadınlar toplumu ileri götüren sosyal dinamiğin temelidir. Kadın yeni nesillere şekil veren temel dinamiktir. Bu nedenle kadına yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır" dedi.

Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, kadınların her zaman toplum için rol model olduğunu vurguladı.

Konuşmasında Samsun'da kadının sağlık durumu anlatan Prof. Dr. Nermin Kılıç, "Kadınların sağlık hizmetlerinden en yüksek standartta faydalanmalarını sağlamak kadın haklarının temel koşullarından biridir. Sağlıklı olmak sadece hasta olmamak değil, hem fiziksel hem ruhsal hem de sosyal açıdan sağlıklı olmak demektir. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de kadınların sosyal statülerindeki düşüklük ve karar verme mekanizmalarında yeterince yer alamamaları bu durumu kısıtlamaktadır" diye konuştu.

"CİNSİYET AYRIMI DEVAM EDİYOR"

Samsunda kadının eğitim durumuna değinen Doç. Dr. Seher Balcı, " Türkiye'de son 20 yılda eğitim oranın arttığını fakat eğitimde cinsiyet ayrımının devam ettiğini, kadınların erkeklere oranla daha az yararlandığını görüyoruz. Kadınlarımızın sosyal hayatta daha fazla söz hakkı olması için eğitimden eşit faydalanması gerekmektedir. Eğitim Fakültemizle iletişime geçilerek çeşitli faaliyetler düzenlenebilir" şeklinde konuştu.

Samsun'da kadının siyasete katılım durumu ve yerel yönetimlerde temsiline dair bilgiler veren Doç. Dr. Nuray Ertürk Keskin, "Kadın ve siyaset bağlamında, yerel siyasette yaptığımız değerlendirmede Türkiye 136 ülke arasında 120. sırada. Birleşmiş Milletler'de kadının karar mekanizmasının yüzde 30 oranında yer bulması gerekiyor. Ülkemizde partiler yüzde 30 oranında kota getiriyor. Sadece seçilmiş kadınları artırmak istemiyor, kadınlarımızın sosyal hayatta da kendilerini ifade etmelerini ve temsillerini artırmak istiyoruz" açıklamasında bulundu.

"KAPIMIZ HERKESE AÇIK"

Samsun'da kadının şiddete uğrama durumu hakkında bilgi veren Tuğba Talay şöyle konuştu: "Her kadın ve her hayat bizim için çok önemli. Şiddet önleme merkezlerimiz şu anda on dört ilimizde mevcut. Bu merkezlerimizin amacı şiddetle etkin mücadele edecek yöntemleri bulmak ve şiddet mağdurlarına en doğru şekilde hizmet üretebilmektedir. Tek kapı hizmeti sunmaktayız. Şiddet mağduru kadının ya da kişinin başvurması durumunda kapımız herkese açık. Bu merkezlerimizde polisle birlikte çalışmaktayız. Artık verileri tek bir merkezde toplamak istiyoruz. Şiddeti sadece fiziksel olarak düşünmememiz gerekiyor. Her kesime ulaşıp etkin bir şekilde şiddeti önlemek istiyoruz."

Samsun'da kadın sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri ve istihdam durumuna değinen Yeşim Gürsoy ise şunları kaydetti: "Türkiye'de kadın istihdamı Avrupa ülkelerine göre düşük orandadır. Kırsal alanda kadınlar daha çok tarım sektöründe, kentlerde ise hizmet sektöründe çalışmaktadır. Kadınların hizmet sektöründe çalışmasının onlara daha uygun olduğu gibi bir algı vardır. Samsun, Türkiye geneline göre kadın istihdamı yönünden daha iyi bir durumda bulunmaktadır. Kadın hakları ile ilgili konuların sadece 8 Martlar ile sınırlı kalmaması gerekir. Kadın hakları ile ilgili konular konuşulmaya başladığında bu konular komisyonlara havale edilmekte ve ilerleme sağlanamamaktadır."

Panel, konuşmacılara teşekkür belgesi ve plaket takdimi ile sona erdi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Samsun'da Kadın Profili' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement