Selçuk'ta, Büyük Taarruz'un 92. Yıl Dönümü Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Selçuk'ta, Büyük Taarruz'un 92. Yıl Dönümü Kutlandı

Selçuk\'ta, Büyük Taarruz\'un 92. Yıl Dönümü Kutlandı

Büyük Taarruz’un başlangıç günü olan 26 Ağustos’un yıl dönümü için Selçuk’ta Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan "Kurtuluş Yolu Anıtı" önünde tören düzenlendi.

26.08.2014 18:10

Büyük Taarruz'un başlangıç günü olan 26 Ağustos'un yıl dönümü için Selçuk'ta Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan "Kurtuluş Yolu Anıtı" önünde tören düzenlendi.

Programa, Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Bülent Cinel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Metin Çıtak ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Bülent Cinel, "26 Ağustos 1922'de Afyonkarahisar'da başlayan ve 9 Eylül'de İzmir'in düşman işgalinden kurtarılmasıyla sonuçlanan Büyük Taarruz, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini güçlendirmiş bir zaferdir. Atatürk ve silah arkadaşları Türkiye Cumhuriyeti'ni bu büyük zaferin üzerinde inşa etmişlerdir. Büyük Taarruz'un başladığı saat olan 12.30 'da Mustafa Kemal Atatürk'ün siluetinin belirmesiyle başta Ulu Önderimiz olmak üzere bu topraklar için savaşmış, canını feda etmiş olan tüm şehitlerimizi saygı ile anıyoruz" dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Metin Çıtak ise, "Onuruyla, istiklaliyle, namusuyla üzerinde yaşadığımız bu vatan Atalarımıza gümüş tepsi içinde sunulmamıştır. Asırlardır var olduğumuz bu topraklar 96 yıl önce emperyalist güçlerin oyununa ve zamanın yönetim gafletiyle istila edilmiştir. Hiç yaşamadığı bu esareti kaldıramayan ve bu halin sebeplerini iyi kavrayan aziz Türk milleti büyük bir atılım yapmıştır. Bağrından çıkardığı önderi Mustafa Kemal ile birlikte ve ulus devleti bilinciyle kahraman ordusunu da yaratarak dünyaya örnek olan kurtuluş destanını yazmaya başlamıştır" dedi.

Törende, saat 12.30'da tüm katılımcıları saygı duruşuna davet eden Çıtak, 4 yıl boyunca yaşanan çok zor günlerde ordu millet işbirliği ile çok onurlu mücadeleler verildiğine dikkat çekerek, "Nihayet Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının hazırladığı işgalcilere kesin darbeyi vuracak dahiyane plan 92 yıl önce 26 Ağustos sabahında Büyük Taarruz emri ile uygulamaya başlamıştır. İşgalciler ile kurucu Meclis'teki birtakım milletvekilleri ve işbirlikçiler bu taarruzun düşman siperlerini asla aşamayacağına inanmaktaydılar. Ancak inançlı ve azimli ordu millet bütünlüğünün oluşturduğu güç ile 26 Ağustos şafağında başlayan taarruz çok çetin çarpışmalardan sonra saat 12.30'da ilk düşman siperlerini aşmıştır. Bu an taarruzun, kurtuluşun, vatan sahibi olabilmenin dönüm noktası olmuştur. Bu nedenle bizim için önemli bir tarih anıdır. Zaferimiz plan dahilinde 30 Ağustos'ta tamamlanmıştır. Vatanımız ve devletimiz kıymetlidir. Onurumuzla, namusumuzla, bayrağımızla özgürce yaşadığımız bu toprakları bırakan atalarımızın ruhu şad olsun." şeklinde konuştu.

Daha sonra tüm katılımcılar Selçuk Belediye personeli tarafından dağıtılan çiçekleri Kurtuluş Yolu Anıtı önüne bırakarak, Atatürk'ün gölgesinin düştüğü alanda hatıra fotoğrafları çektirdiler.

CHP'LİLER TÖRENE KATILMADI

Öte yandan her yıl büyük bir katılım göstererek düzenlenen bu törende yerini alan CHP Selçuk İlçe Örgütü ve bazı sivil toplum kuruluşları bu yılki törene katılmadılar. Sabah saatlerinde tüm üyelerine ve sivil toplum kuruluşlarını SMS ile saat 12.00'de İstasyon Meydanı'na davet eden CHP'nin, programın Belediye tarafından desteklendiğini öğrenmeleri üzerine törene katılmaktan vazgeçtiği öğrenildi. Katılmama kararına ilişkin CHP tarafından basın açıklaması yapıldı. CHP İlçe Başkanlığı'ndan yapılan yazılı basın açıklamasında, "Sivil toplum örgütleri ve partimiz tarafından düzenlenmesi planlanan 26 Ağustos Büyük Taarruz'u anma etkinliği, katılacak olan sivil toplum örgütlerinin bilgisi ve rızası dışında Selçuk Belediyesi etkinliği haline getirilmiştir." denildi.

KURTULUŞ YOLU ANITI

Selçuk'ta Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan "Kurtuluş Yolu Anıtı" her yıl 26 Ağustos'ta güneşle buluştuğu anda Atatürk siluetine dönüşüyor. Mehmet Aksoy, dünyada eşine az rastlanan bu heykeli yapmak için tam 3 yıl gözlem yaptı. Gözlemlerinin ardından, güneşin izdüşümlerini hesapladı. ve saatler 12.30'u gösterdiğinde, Atatürk güneşle bir kez daha dünyaya geldi. Aksoy'un 26 Ağustos'u tercih etmesinin nedeni de, Büyük Taarruzun başladığı tarihe denk gelmesi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Selçuk'ta, Büyük Taarruz'un 92. Yıl Dönümü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement