Sıcaktan Bunalan Hayvanlar Habur Çayı'nda Serinletiliyor - Son Dakika
Yerel

Sıcaktan Bunalan Hayvanlar Habur Çayı'nda Serinletiliyor

Sıcaktan Bunalan Hayvanlar Habur Çayı\'nda Serinletiliyor

Şırnak’ta etkili olan sıcak havalar insanları olduğu kadar hayvanları da olumsuz etkiledi.

23.06.2016 14:10

Şırnak'ta etkili olan sıcak havalar insanları olduğu kadar hayvanları da olumsuz etkiledi. Irak'a sıfır noktada bulunan Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde sıcaktan bunalan hayvanlar Habur Çayı'nda serinletiliyor.

Hava sıcaklığının 35 dereceyi gösterdiği Beyüşşebap ilçesinde vatandaşlar gibi hayvanlar da sıcaklardan etkilendi. Sıcaklıklar hayvanların hastalanmasına neden olurken, buna çözüm arayan köylüler kendi imkanlarıyla Habur Çayı'nda gün boyu temizleme çalışmaları yaparak hayvanlarını serinletiyor. Hayvanların önce yünlerini kesen vatandaşlar, daha sonra çaya attıkları keçi ve koyunları teker teker yıkıyor. Yıkama işlemi bittikten sonra hayvanlar yeniden meraya salınıyor.

Başaran köyünde ikamet eden 4 çocuk, aileleriyle birlikte sabah saatlerinde tahta köprüyü kullanarak Berivanların yardımıyla Habur Çayı'nda gün boyu keçi ve oğlakları sıcaklardan korumak için yıkadıktan sonra tekrar mera alanına salıyor. Gürhan Gökçe, Ozan Armağan, Polat Gökçe ve Hüseyin Gökçe adında 4 çocuk gün boyu keçi ve oğlakları Habur Çayı'nda yıkayarak hem hayvanların temizlenmesine, hem de serinlemesine sebep oluyor. Çocuklardan Gürhan Gökçe sıcaklıkların aşırı derece olduğunu ve hayvanlara zarar verdiğini belirterek, yıkamanın hayvanlara iyi geldiğini dile getirdi. Gökçe, "Yaklaşık 6 gündür burada sıcaklıklar çok olduğundan dolayı hayvanlarımızın hepsi hastalandı. Bütün köylü her gün buraya gelerek hayvanlarımızı aşıladıktan sonra Habur Çayı'nda yıkıyoruz. Bir yıl boyunca çok kirlenmişlerdi, üstüne bu sıcaklıklar eklenince mecbur bu yola başvurduk, bir çocuğu yıkar gibi yıkıyoruz" dedi.

SÜT SAĞMAK İÇİN HAYATLARINI TEHLİKEYE ATIYORLAR

Öte yandan, köyün içinden geçen Habur Çayı'nın karşısına geçebilmek için köylüler tarafından yapılan tahta köprüler tehlike saçıyor. Süt sağmak için çayın karşısına geçmeye çalışan köylü kadınlar halatlara tutunarak köprüyü geçiyor. Bu da zaman zaman köylü kadınların tahta köprüden suya düşme tehlikesini beraberinde getiriyor. Suya düşmemek için halatları sıkı sıkı tutarak karşıya geçen kadınlar, sütleri sağdıktan sonra tekrar evlerine dönüyor. - ŞIRNAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sıcaktan Bunalan Hayvanlar Habur Çayı'nda Serinletiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement