Ülke genelinde 14 bin eczacı üyesi bulunan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB), Hürriyet Gazetesi ile işbirliğinde Kadına Karşı Şiddete karşı 'Şiddet Suçtur Yardım İsteyin' isimli bir proje başlattı.
Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB), kadına yönelik şiddetle ilgili önemli bir projeye imza attı. Hürriyet Gazetesi iş birliğinde düzenlenen proje kapsamında üye eczaneler, şiddet gören kadınlara danışmanlık yaparak, emniyet, jandarma, kadın sığınma evi gibi kurumlara yönlendireceği belirtildi. Proje hakkında bilgi veren TEKB bünyesinde yer alan Çevreci Eczacı Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Seval Ünlüerler, eczacıların toplumla iç içe olduklarını söyledi. Buradan yola çıkılarak geliştirilen proje kapsamında şiddete uğrayan kadınlara ve şiddete tanık olan kişilere eczacılar tarafından danışmanlık ve yönlendirme hizmetinin verileceğini belirten Ünlüerler, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden başlayarak toplumdaki şiddet gerçeğini gündeme taşımak, şiddetin sorgulanması ve özellikle kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşturmak için üst kuruluşumuz olan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği bünyesinde önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Kadına yönelik şiddet ve cinayetler ne yazık ki artarak sürmektedir. Bu konudaki toplumsal duyarlılığı artırmak, şiddete uğrayanların yalnız olmadığını göstermek amacıyla birlik üyesi 14 bin eczanede bir farkındalık çalışması başlattık" dedi.
Çalışma kapsamında üye eczanelere "Şiddet Suçtur Yardım İsteyin" isimli afişlerin asıldığını anlatan Ünlüerler, "Proje kapsamında şiddet gören kadınlar, şiddete tanık olanlar üye eczacılara gelerek bilgi alabilecek. Şiddet mağdurları eczanelerimizde başvurması gereken kurumlar, izlemesi gereken yol ve yöntem hakkında bilgilendirilecek. Vurma, tekmeleme, yakma, kesici alet ya da silahla yaralama ve öldürme fiziksel şiddettir. Aşağılama, küfür, tehdit, alay etme, uzun süreli küsme sözel ve duygusal şiddettir. Yakınlarıyla görüşmeyi yasaklama, evden çıkarmama, zorla evlendirme, ne giyeceğine karışma ise sosyal şiddet içerisinde yer alır. Tecavüz, istemediği cinsel ilişkiye zorlama, kadınlığı erkekliğiyle alay etme ise cinsel şiddet sayılır. Zorla parasını alma, para vermeme, zorla çalıştırma ya da çalıştırmama ise ekonomik şiddet olarak kabul edilir. Bunların hepsi de birer suçtur" diye konuştu.
Kadına ve çocuğa yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğuna dikkat çeken Ünlüerler, şöyle devam etti:
"Nesi olursa olsun, kimsenin bir başka kimseye baskı ve şiddet uygulama hakkı yoktur. Şiddetin bahanesi, gerekçesi nedeni olmaz. Güç ve saygı şiddetle sağlanamaz. Türkiye'nin 81 şehrindeki emniyet müdürlüklerinde Aile içi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Büro Amirlikleri bulunuyor. Şiddete maruz kalan kişilerin polisle her gelişmeyi paylaşmalıdır" diye konuştu. Ünlüerler, TEKB bünyesinde yer alan Çevreci Eczacılar Kooperatifi, Güney Ecza Kooperatifi, İstanbul Ecza Kooperatifi, Eskişehir Ecza Kooperatifi, Bursa Ecza Kooperatifi, EDAK Ecza Kooperatifi'nin de projeye destek olduğunu söyledi. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Şiddet Görüyorsan Eczacına Danış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?