Adıyaman'da hazırlanan 'Şiddetsiz Bir topluma Doğru' adlı kamu spotu izleyenlerin büyük beğenisi kazandı.
Adıyaman Valiliği, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Geleceğe Umutla Bakanlar Derneğinin ortaklaşa hazırladığı 'Şiddetsiz Bir Topluma Doğru' adlı proje İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından kabul edildi. Kabul edilen proje kapsamında uzman ekip tarafından aile içi şiddeti anlatan kamu spotu çekildi. Çekilen kamu spotu yerel ve ulusal televizyon kanallarında yayınlanması sağlanacak. Hazırlanan kamu spotunun gösterimi ve projenin tanıtımı yapıldı. Çekilen kamu spotu programa katılanlar tarafından tam not alırken, duygusal anlar yaşandı. Kamu spotunun çekilmesinde ve projenin yürütülmesinde görev alan ve katkısı olan kişilere teşekkür plaketi takdim edildi.
Programa; Vali Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hüseyin Şen, Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Kamu Hastaneleri Daire Başkanları Süleyman Kılınç, Osman Aydın, Nadir Bilgin Akgül, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Talat Küçük, Hastane Başhekimi Servet Kölgelier, Adıyaman Valiliği İl Proje Müdürü Mahmut Öztürk, Geleceğe Umutla Bakanlar Derneği Başkanı Ahmet Arslantaş, Adıyaman Faal Gazetecileri Cemiyeti Başkanı İbrahim Aslan, Proje Koordinatörü Emel Koyuncu Kütük, basın mensupları ve toplum ruh sağlığı çalışanları katıldı.
Proje Koordinatörü Emel Koyuncu Kütük, proje hakkında bilgiler vererek, "Kamu spotunda göz ardı edilen bir tarafa vurgu yapmayı planladık. Şiddete tanıklık eden çocuğun, şiddetten nasıl etkilendiğini göstermek istedik. Çünkü aile içi şiddet olduğunda, şiddete tanıklık eden çocuklar, ileride çok ciddi anlamda ruhsal sorunlar yaşayabiliyorlar. Madde bağımlılığı gibi bilinç bozuklukları gibi, depresyon gibi aile içi şiddete maruz kalan ya da aile içi şiddete tanıklık eden çocuklar ileride şiddetin uygulayıcısı konumunda olabiliyorlar. Bu nedenle çok önemli şiddet sapması var. Tarihimizde hiç olmadığı kadar son zamanlarda şiddet olayları artmış durumda. Maalesef medya yoluyla da şiddete tanıklık etmiş oluyoruz. Şiddete içeren davranışlar sürekli tekrarlayıcı şekilde bizlere sunuluyor. İnsanlar artık duyarsızlaşmaya başlıyor. Artık duyarsızlaşmaya hassasiyetlerimiz azalmaya başlıyor. Bir süre sonra sadece şiddet davranışına tanıklık etmeye ve seyirci olmaya başladık. Bizlerde mevcut ortamda kamu spotu ve bir süre sonra sizlere sunacağımız kısa belgeseller ve sempozyumlar amacıyla şiddeti dışlayan bir anlayış getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Şen ise konuşmasında, "Sağlık bedensel ve ruhsal olarak tam bir iyilik halidir. Bu tıbbende tanımlanmış bir terimdir. Burada bizim sağlık çalışanları olarak görevimiz hem bedensel olarak insanların tedavisini sağlamak artı ruhsal bozukluklarda da, gerekeni yerine getirmektir. Ama tüm sağlık çalışanlarının asli görevlerinden bir tanesi de, tedavi ile birlikte sağlığın korunmasıdır. Ruhsal sağlıkta bu sağlığın genel terimi içerisinde olduğundan dolayı özellikle bu proje ile birlikte özellikle çocuklarda oluşacak olan ruhsal travmaların önceden önlenmesine yönelik bir çalışmadır. Burada asıl çalışmanın sebebi, bir algıyı oluştura bilmek. Tüm dünyada olduğu gibi toplumumuzda da, şuanda aile içi şiddet çok ciddi anlamda artış gösteriyor.
Buradaki asıl amacımız bu çocukların çocukluk döneminde yaşayacağı ruhsal travmalardan korumak ve buna bağlı olarak ta gelecekte toplumumuzda şiddete yönelen insan sayısını azaltma gayesidir" ifadelerini kullandı.
Sağlık Müdür Mehmet Emin Taş da şunları söyledi:
"Belki günlük yaşamımız içerisinde göz ardı edilen ve toplumun bütün kesimlerini etkileyen şiddetin gün be gün artığını görmekteyiz. Sağlık Bakanlığımızın her alanda olduğu gibi koruyucu ruh sağlığı kapsamında da, ülke genelinde kurguladığı toplum ruh sağlığı merkezlerimizin faksiyonlarından biride toplumun bu bilinci yerleştirmek. Aile içerisinde yaşanan şiddeti çocuklarınızın zihin dünyasında kalıcı olumsuz etkiler bıraktığını göz ardı etmememiz gerekiyor. Çocukların öncelikli olarak rol modelleri olan ebeveynlerin aile içerisindeki tavır ve davranışları hakikaten o çocuğun gelişimine olumlu ya da olumsuz yönde etki etmektedir."
Vali Mahmut Demirtaş, aile içi şiddetin en önemli mağdurlarının çocuklar olduğunu vurgulayarak, "Çocuklarımızın ruh sağlığını gerçekten ciddi anlamda etkileniyor. Çocuk ailede eğer şiddet görürse, yetişkin bir hale geldiğinde maalesef oda yakınlarına, ailesine ve çocuklarına şiddet uyguluyor. Demek ki, şiddeti bizim hemen çözmemiz lazım. En önemli problemlerden bir tanesi aile içi şiddete kesinlikle son vermemiz lazım. Burada, Valiliğe, güvenlik birimlerimize, doktorlarımıza, vatandaşlarımıza çok şeyler düşüyor. Bizim şiddete karşı durmamız lazım; onlara 'dur' dememiz lazım. Lütfen aile içi şiddete son verelim. Sadece aile içi şiddete değil, sokaklarda, caddelerdeki şiddete de karşı durmalıyız. Bu projenin Adıyaman'a çok şeyler katacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. - ADIYAMAN
Son Dakika › Yerel › Şiddetsiz Bir Toplum İçin Kamu Spotu Hazırlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?