Siirt'te "Ulusal Fıstık ve Badem Grubu 4.toplantısı" Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Siirt'te "Ulusal Fıstık ve Badem Grubu 4.toplantısı" Yapıldı

Siirt\'te "Ulusal Fıstık ve Badem Grubu 4.toplantısı" Yapıldı

Fıstıkçılık sektöründe yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve pazarlama konularının ele alındığı toplantıda Siirt Belediye Başkanı Sadak, Siirt Fıstığı'na Antep Fıstığı denilmesine tepki gösterdi Vali Aydın: "Fındığa her yerde fındık diyoruz. Giresun fındığı veya Rize fındığı demiyoruz. Fıstıkta da bu yolu deneyelim. Siirt ve Antep fıstıkları fıstığın çeşidi olarak anılsın"

09.09.2013 18:10

Siirt'te "Ulusal Fıstık ve Badem Grubu 4. Toplantısı" düzenlendi.

Siirt Valiliği, Siirt Üniversitesi (SÜ), Siirt İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği Başkanlığı ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) organize edilen "Ulusal Fıstık ve Badem Grubu 4. Toplantısı", SÜ konferans salonunda gerçekleştirildi.

TAGEM Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan ise Ulusal Fıstık ve Badem Çalışma Grubunun bu iki üründe rekoltenin yükselmesi ve pazarlama sorunlarının aşılması için oluşturulduğunu anlattı.

Kiraz ve vişne için çalışma grubunun 18 yıl önce oluşturulduğunu, çalışmaları sayesinde Türkiye'nin bu alanda sözü geçen bir ülke haline geldiğini belirten Kaplan, şunları söyledi:

"Bu grubun başarılı çalışmalarının ardından ceviz çalışma grubunu oluşturduk. Şimdi de badem ve fıstık çalışma grubunu kurduk. Tarım sektöründe gayri safi milli hasılada Avrupa birincisi, dünyada ise 7'nci sıradayız. Daha da yukarılara çıkmak için araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Son yıllarda bu alana harcanan oran binde 17'den binde 84'e çıktı. Hedefimiz 2023 yılına kadar bu oranı yüzde 3'lere çekmektir."

Kaplan, şu anda Antep fıstığı üretiminde 150 bin tonla dünyada en fazla üretim yapan ve ihraç eden ülke konumunda olduklarına işaret ederek, badem alanında yeterli üretim olmadığı için ithalat yapmak zorunda kalındığını anlattı.

"Ne yapılırsa yapılsın fıstığımız Siirt fıstığı olarak bilinecektir"

Siirtlilerin fıstıklarına Antep fıstığı denilmesi konusunda hassasiyet gösterdiklerini vurgulayan Kaplan, Siirt fıstığının Antep fıstığının bir çeşidi olduğunu söyledi.

Bunun üzerine söz isteyen Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Kaplan'ın sözlerine tepki gösterdi. Badak, Antep fıstığı ve Siirt fıstığını bir kaba doldurarak, el yordamıyla tek tek ayırdı.

"Biz dedelerimizden bu yana fıstığımızı Siirt fıstığı olarak gördük, bildik" diyen Sadak, üretim yapılan çevre illerde de böyle bilindiğini ifade etti.

Sadak, Siirt fıstığının, bakmadan el yordamıyla bile Antep fıstığından ayrılabilecek kadar farklı olduğunu savunarak, şöyle konuştu:

" Ceylanpınar'a, Adıyaman'a gittim. Orada da Siirt fıstığı üretiliyor ancak bilim Siirt fıstığını Antep fıstığı yaptı. Bu kadar açık ve net bir fark varken bunu anlayamıyorum. Gelin bundan vazgeçin. Yıllarca Tillo ilçesine Aydınlar ilçesi denildi. Ne oldu? Şimdi tekrar eski adını alıyor. Ne yapılırsa yapılsın fıstığımız Siirt fıstığı olarak bilinecektir."

Vali Ahmet Aydın da son yıllarda Türkiye'nin birçok tabuyu yıktığını söyledi.

İsteyen köy ve beldelere eski adlarının verildiğini hatırlatan Aydın, şöyle devam etti:

"Ziyaret beldemizin adı değişti. Veysel Karani beldesi oldu. Kurtalan'a bağlı Kayabağlar beldesi eski adı olan Zokayt  olarak değiştirildi. Bazı köylerimizin de adı değişti. Tillo için de yasa değişikliğine gidiliyor. Fıstıkta da orta yolu önereceğim. Fındığa her yerde fındık diyoruz. Giresun fındığı veya Rize fındığı demiyoruz. Fıstıkta da bu yolu deneyelim. Siirt ve Antep fıstıkları, fıstığın çeşidi olarak anılsın. İlimizde fıstık rekoltesi her yıl daha da artıyor. 2003 yıllında 2 bin ton olan rekolte bu yıl 10 bin tona ulaştı."

Tarım İl Müdürü İzzet Murat da son yıllarda Siirt'te fıstıkçılık sektörünün geliştiğini, fıstık üretimi yapılan alanların 240 bin dekara ulaştığını söyledi.

Yaklaşık  7 bin ailenin bu alanda çalıştığını bildiren Murat, fıstığın Siirt için çok önemli bir ürün olduğunu kaydetti.

Rektör Vekili Prof. Dr. Galip Bakır da kentin çok zengin yer altı ve üstü zenginliklere sahip olduğuna dikkati çekti.

Fıstıkçılık sektöründe yaşanan sorunlar, çözüm önerileri ve pazarlama konularının ele alındığı toplantı, yarın fıstık bahçelerine düzenlenecek teknik gezi ile sona erecek. - Siirt

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Siirt'te 'Ulusal Fıstık ve Badem Grubu 4.toplantısı' Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement