"Solhan Davası" Sanıkları Yeniden Yargılanacak - Son Dakika
Yerel

"Solhan Davası" Sanıkları Yeniden Yargılanacak

Osman Yetim - Bingöl'ün Solhan ilçesinde 12 Ekim 2005'te 5 kişinin öldüğü, 13 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin yargılanan 21 sanık hakkında mahkemece kurulan hüküm, Yargıtayca ikinci kez bozuldu.

17.02.2012 12:21

Osman Yetim - Bingöl'ün Solhan ilçesinde 12 Ekim 2005'te 5 kişinin öldüğü, 13 kişinin yaralandığı silahlı kavgaya ilişkin yargılanan 21 sanık hakkında mahkemece kurulan hüküm, Yargıtayca ikinci kez bozuldu.

İlçenin Erbakan Caddesi'nde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nın ölümü, 13 kişinin de yaralanmasına ilişkin 21 sanığın yargılandığı Gümüşhane 1. Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararın temyiz incelemesi Yargıtay 1. Ceza Dairesince yapıldı.

Yargıtay, inceleme sonucu, yerel mahkemenin söz konusu sanıklar hakkında verdiği kararı, sanıkların savunma hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle usul eksikliği nedeniyle bozdu.

Sanıklar, yüksek mahkemenin bu kararı üzerine Gümüşhane 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanacak.

Yargıtay'ın bozma kararına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan sanıklardan Mahmut Karadağ'ın avukatı Ali Haydar Dereli, mahkemenin, Karadağ ile diğer sanıklar hakkında 23 Aralık 2010'da verdiği kararın ardından Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulunduklarını anlattı.

Başvuruyu inceleyen Yargıtay'ın, yerel mahkemenin kararını bozduğunu söyleyen Dereli, "Solhan davası sanıkları hakkında mahkemece kurulan hüküm daha önce de Yargıtayca usul yönünden bozulmuştu. Yargıtay mahkemenin kararını yine usulden bozmuştur. Bizim gerek mahkemede gerekse Yargıtay'a temyiz aşamasında yaptığımız savunma hakkının kısıtlanması, sanıklara yeterli haklarının verilmemesi ve diğer usul eksiklikleri Yargıtay 1. Ceza Dairesince kabul edilmiştir. Dolayısıyla gelinen aşamada Bingöl'de 5 kişinin ölümüne, 13 kişinin de yaralanmasına yol açan ve yaklaşık 6 yıl 3 aydır devam eden davada yine başa dönülmüştür" dedi.

Mahmut Karadağ'ın 31 Aralık 2010'da yürürlüğe giren "tutuklulukta geçen süre" başlıklı CMK'nın 102. maddesinden yararlanarak tahliye olan ilk kişi olduğunu da ifade eden Dereli, Yargıtay'ın mahkemenin kararını bozmasının Karadağ'ın tahliyesini haklı çıkardığını da savundu.

-Davanın geçmişi-

Bingöl'ün Solhan ilçesinde 5 kişinin öldüğü 13 kişinin yaralandığı olaya karıştığı iddia edilen Mahmut Karadağ ile oğulları Nihat ve Behçet Karadağ'ın yanı sıra aralarında dönemin ilçe belediye başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun da bulunduğu 21 sanık hakkında dava açılmıştı.

Güvenlik gerekçesiyle Bingöl yerine Gümüşhane 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Mahmut Karadağ'ı, "Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı silahla vurarak öldürme, 7 kişiyi de silahla yaralama" suçundan 85 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırmıştı.

Diğer sanıklardan Nihat Karadağ'a "3 kişiyi yaralama"dan 6 yıl 4 ay hapis veren heyet, Oktay Mollaoğulları'nı "kasten adam yaralama"dan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğulları'nı 2 yıl 6 ay, Ahmet Bitmez'i 1 yıl 8 ay, Abdullah Bengiz ve Nazım Karadağ'ı da aynı suçtan 3 ay 10'ar gün hapisle cezalandırmıştı.

Mahkeme heyeti, Behçet Karadağ ile Niyazi Çavuşoğlu'nun da yer aldığı diğer sanıkların ise beraatına hükmetmişti.

Yargıtay, 'X' ve 'Y' kod adlarıyla dinlenen gizli tanıkların kimliklerinin kararda açık olarak yazılmadığı gerekçesiyle davanın yeniden görülmesi için dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

Davada tekrar kararını açıklayan mahkeme heyeti, 21 sanıktan Mahmut Karadağ'ı, Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı öldürmek, Niyazi Çavuşoğlu, Oktay Mollaoğulları, Mustafa Bolat, Baran Mollaoğulları, Yusuf Sevinç, Furkan Gelmez ve Selami Azat'ı yaralama ve ruhsatsız silah bulundurma suçundan toplam 90 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırmıştı.

Diğer sanıklardan Nihat Karadağ'a, "Bilal Mece, Yavuz Bayır ve Mahsum Ağaç'ı yaralama" suçundan 5 yıl, "ruhsatsız silah bulundurma" suçundan 10 ay hapis, Oktay Mollaoğulları'na, "kasten adam yaralamak"tan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğulları'na 2 yıl 1 ay, Abdurrahman Bengiz'e 3 ay 10 gün, Nazım Karadağ'a da 3 ay 10 gün hapis cezası veren heyet, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun da aralarında bulunduğu diğer 15 sanığın ise beraatına karar vermişti.

- GÜMÜŞHANE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Solhan Davası' Sanıkları Yeniden Yargılanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement