Sudan Yatırım ve Sanayi Bakanı Adda Alla Ahmed, Tekirdağ'da katıldığı 'Sudan Bilgilendirme Toplantısı'nda Türkiye'nin kendilerine göre çok büyük ve lider bir ülke olduğunu söyledi.
Tekirdağ'da Trakya Kalkınma Ajansı ve Tekirdağ Ticaret Borsası ile ortaklaşa 'Sudan Bilgilendirme Toplantısı' düzenlendi. Tekirdağ Ticaret Borsası Toplantı Salonunda yapılan toplantıda Sudan'a yatırım yapmak isteyen Türk iş adamları Sudan Yatırım ve Sanayi Bakanı Adda Alla Ahmed'den ülke hakkında bilgi aldı.
Tekirdağ'da iş adamları ile buluşan Sudan Yatırım ve Sanayi Bakanı Adda Alla Ahmed, Sudan'ın tarım alanında Afrika'da ilk sıralarda olduğunu, bu yüzden yatırıma müsait bir yer olduğu belirtti. Adda Alla Ahmed, Türkiye'ye gelmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Bu büyük ülkede olmaktan çok mutluyuz. Türkiye bize göre büyük bir ülkedir. Lider bir ülkedir. Müslümanlara örnek bir ülkedir. Yönetim bazında düşünüldüğünde örnek alınacak bir yönetimi vardır. Bölgesinde ve dünyada yaptığı etkilerden dolayı öğrenmemiz gerek bir yönetimi vardır. Sudanla Türkiye'deki siyasi ilişkiler özel bir ilişkidir. İki ülke arasında karşılıklı saygı ve sevgi vardır. Sosyal ilişkilerimiz Osmanlı döneminden itibaren vardır. İki ülke arasında çok ortak bir özellik ve tarih vardır. Kültürü ortaktır. Ben Sudan Hartum Vilayeti Sanayi ve Yatırım Bakanıyım. Hartum Vilayeti Sudan'ın en bük vilayetidir. Sudan'ın yüzde 70'i aşağı yukarı Hartum'dadır. Hayvan yemi, tavuk üretimi, meyve ve sebze üretiminde en büyük vilayettir. Sudan aynı zamanda haritadaki mevkisinden dolayı stratejik bir yere sahiptir. Yatırım yapılacak tüm Türk iş adamlarını Sudan'a yatırım yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.
"SUDAN'LA TİCARİ FAALİYETLERİMİZİ DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ"
Toplantı hakkında konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ'ın Sudan'la ticari faaliyetlerinin olduğunu ve bunu devam ettirmek istediklerini söyledi. Şahin, "Bu ziyaretin amacı ve hedefi Tekirdağ'ımızın Sudan'la ilgili çok ciddi bir ticari faaliyetleri olmasıdır. Tarım ürünleri ve tarım makineleri, tohum ve tohumculuk üzerine çok ciddi Sudan'da satış yapılıyor. Amacımız Tekirdağ'ın tarım alanın bu kadar büyük potansiyeli var. Biz de oranın yetkililerini çağıralım burada ağırlayalım. İlgili kurum ve kişilerle yüz yüze getirelim, karşılık oturalım yerinde ziyaretler yaptıralım, Sudan hakkında bilgiler verelim. İleriki günlerde Tekirdağ'ın ilçelerine gidilip tekstil firmaları ziyaret edilecek. Gezdiğimiz kurum ve kuruluşlarda Sudan'la ilgili ticari işler hakkında bilgiler verilecek. Amacımız bu tip ilişkileri Tekirdağ'da hali hazırda olan potansiyeli biraz daha geliştirmek. Hali hazırda bizim Balkan ülkeleriyle ilişkilerimiz var, bunları geliştiriyoruz. Pazar anlamında Afrika gibi açık bir ülkeye biz gitmiyoruz Çinliler, Hindistanlılar ve Pakistanlılar gidiyorlar mal satıyorlar. Neden biz Sudan'a gitmeyelim ki. Sudanlıların çok büyük istekleri var siz gelin diye. Siz bize mal satın beraber iş birliği yapalım diye bize söylüyorlar. Biz dedik ki madem bu ülkenin bu kadar bir potansiyeli var bizler de bunu daha açığa çıkartalım diye düşündük. Ticaretlerimiz daha da artsın Tekirdağlı halkımız, çiftçimiz ve esnafımız kazansın diye Sudan Bakanı ve Başkonsoloslarını buraya getirdik. Birinci ağızdan hem bilgilendirme hem de karşılaşılan sorunları giderme anlamında bu tür çalışma yapmaktayız" dedi.
Tekirdağ Ticaret Borsası'nda yapılan toplantıya Sudan Yatırım ve Sanayi Bakanı Adda Alla Ahmed, Sudan İstanbul Başkonsolosu Asım Mukhtar, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekter Mahmut Şahin, Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Tekirdağ Süt Ürünleri Birliği Başkanı Şerif Baykut, Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı ve çok sayıda Tekirdağlı iş adamları katıldı. Program, Sudan Sanayi ve Yatırım Bakanı Adda Alla Ahmad ve Sudan İstanbul Başkonsolosu Asım Mukhtar'ın soruları cevaplandırmasının ardından sona erdi. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Sudan Yatırım ve Sanayi Bakanı Adda Alla Ahmed Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?