Balıkesir'in Manyas ilçesinde, yok olmaya yüz tutmuş süpürgecilik mesleğini sürdüren 4 Roman aile, gelişen teknoloji karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor.
İlçede, eşi Gülnazik Açıl ile 40 yıldır süpürgecilikten geçimini sağlayan Fikri Açıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu işten eskisi kadar iyi para kazanamadıklarını söyledi.
Manyas'ta 20 yıl öncesine kadar tarım alanlarının çevresinde süpürge otu yetiştirildiğini belirten Açıl, "Tarla sahipleri, bu otları süpürgecilere verir, karşılığında evlerinde kullanmak üzere süpürge alırdı" dedi.
Son yıllarda ilçede süpürge otu yetiştiren kalmadığını, tarlaların tamamında çeltik üretildiğini dile getiren Açıl, bu nedenle süpürge otunu Edirne ve Bulgaristan'dan temin ettiklerini anlattı.
Açıl, bir kilogram süpürge otunu 6-7 liraya aldıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bir kilogram süpürge otundan bir süpürge zor çıkıyor. Bir süpürgeyi ise 10 liraya zor veriyoruz. Süpürgeleri Eskişehir, Afyonkarahisar ve Konya'ya toptan satıyoruz. Balıkesir civarında perakende olarak da satıyoruz ancak fazla değil. Haftada yaklaşık 200 süpürge imal ediyoruz. Eskiden her evin kapısının arkasında bir süpürge bulunurdu, şimdi ise rağbet yok. Çocuklarımızın da bu işe merakı yok çünkü kazancı çok düştü. İşin zorluğu, aldığımız paraya değmiyor. Bu işin fırınlaması, ayırması ve bağlaması hepsi ayrı bir iş, onun için emeğimizin karşılığını alamıyoruz."
Bu gidişle süpürgeciliğin Manyas'ta tamamen yok olacağını vurgulayan Açıl, ilçede bunun dışında gelir sağlayacak uğraş bulmakta zorlanacaklarını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Yerel › Süpürgecilerin 'Ayakta Kalma' Mücadelesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?