Sürenkök: Teşvik Yasası Adana İçin Kırılma Noktasıydı - Son Dakika
Yerel

Sürenkök: Teşvik Yasası Adana İçin Kırılma Noktasıydı

Sürenkök: Teşvik Yasası Adana İçin Kırılma Noktasıydı

ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, 2004 yılında uygulamaya konulan 'Teşvik Yasası'yla birlikte ekonomide birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalındığını söyledi.

26.01.2012 17:58

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, 2004 yılında uygulamaya konulan 'Teşvik Yasası'nın kent açısından adeta bir 'kırılma noktası' olduğunu, yasayla birlikte ekonomide birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalındığını söyledi. Sürenkök, tüm bu olumsuzluklara rağmen Adana'nın gerilemediğini, rakamlara bakıldığındaysa bunun açık ve net bir şekilde görülebileceğinin altını çizdi.

Adana İş Kadınları Derneği'nin (İŞKAD) her ay geleneksel olarak düzenlediği; 'Çarşamba Toplantıları'na konuk olan Sürenkök, kent ekonomisiyle ilgili olarak genel bir değerlendirmede bulundu, iş kadınlarının kendisine yöneltmiş olduğu sorulara da yanıt verdi. Seyhan Oteli'ndeki oturumda konuşan Sürenkök, Adana ekonomisinde kırılma noktasının 2004 yılında uygulamaya konulan; 'Teşvik Yasası' olduğunu vurgulayarak, yasayla birlikte Adana'nın ekonomik anlamda birçok olumsuz durumla karşı karşıya kaldığını, ancak buna rağmen kendin yine de geriye gitmediğinin altını çizdi. Sürenkök, 'Adana öldü, bitti, geriye gitti' gibi söylemlere de sert tepki göstererek, "Rakamlara baktığımız zaman Adana hiç de geriye gitmiyor" ifadesini kullandı.

"ADANA'NIN BANKALARDA 10 MİLYAR 774 MİLYON 200 BİN TL'Sİ VAR"

Adana'nın, GSYİH'ye katkısının yüzde 3.3 oranında olduğunu ve bu oranla 6. sırada yer aldığına dikkat çeken Sürenkök, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 2003 yılında 8. sırada olan kentin, şu anda tahmini olarak 6. ya da 7. sırada yer aldığını vurguladı. Adana'nın bankalarda 10 milyar 774 milyon 200 bin TL mevduatının bulunduğu bilgisini veren Sürenkök, "Bankalarımızda paramız var ama yatırım yapılmıyor" söylemlerini hatırlatarak; "Kullanılan kredilerin dağılımına baktığımızda ise 14 milyar 624 milyon 285 bin TL kredi kullanmışız. Türkiye ortalamasında yatan paranın ortalama yüzde 96'sının kullanıldığını görüyoruz. Adana ise ortalamanın üzerinde bir oranda yani yüzde 123 oranında kullanmış. Demek ki yatırımcılarımız iyi durumda" yorumunda bulundu.

"2012 YILINI 'İHRACATI GELİŞTİRME YILI' İLAN ETTİK"

İhracatın, ithalatı karşılama oranının da yüzde 97'den yüzde 53 seviyesine düştüğünü, bu durumun en önemli nedenininse uygulanan yanlış teşvik politikaları olduğunu kaydeden Sadi Sürenkök, Adana'nın ihracatının artırılması gerektiğini vurguladı. ADASO olarak bu yönde çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sürenkök, 2012 yılını da; 'İhracatı Geliştirme Yılı' olarak ilan ettiklerini hatırlattı ve ihracat yapmak isteyen firmalara 'ihracat koçluğu' yapacaklarını açıkladı. Vergi rekortmenleri arasına giren bazı firmaların merkezlerini Adana'dan başka illere taşımaya başladığına anlatan Sürenkök, bu firmalardan bazılarının yöneticileriyle yaptıkları sohbetlerdeyse; bu duruma gerekçe olarak vergi denetmenlerinin aşırı yoğun ilgisini gösterdiklerini ifade etti.

"DENEYİM VE BİRİKİMLERİNDEN FAYDALANIYORUZ"

Sürenkök, "Geçtiğimiz günlerde bir firma geldi. 'Kimya alanında faaliyet gösteren 8 ayrı firmamız var. Merkezimizi İzmir'e götüreceğim' dedi.

Nedenini sordum. 'Biz vergi sıralamasına giriyoruz. Maliyeciler bizden çıkmıyor. Sürekli buradalar' diye yanıt verdi. 'İzmir'e İstanbul'a gitsek herhalde 10 binlere girip bundan kurtarırız' diyorlar. Bunun düzeltilmesi lazım" diye konuştu. İŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Elif Doğan Türkmen de, bu toplantılarla İŞKAD üyelerinin ayda bir kez düzenli olarak bir araya gelmesinin önemine vurgu yaptı. Her ay konusunda uzman sivil toplum ve meslek örgütlerinin yöneticilerinden birini konuk ettiklerini anımsatan Türkmen, onların deneyim ve birikimlerinden yararlandıklarını belirtti.

- ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sürenkök: Teşvik Yasası Adana İçin Kırılma Noktasıydı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement