MENDERES ÖZAT - Ülke genelinde etkili olan soğuk hava, Çukurova yöresindeki tarım işçilerine de güçlük yaşatıyor.
Kış aylarında Türkiye'nin sebze ihtiyacının karşılanmasında önemli payı olan Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde tarladan toplanan sebzeler, çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler tarafından Savrun Çayı'nın soğuk suyunda yıkanıp paketleniyor.
Tarım işçileri, turp, ıspanak ve marul gibi sebzeleri, sıcaklığın sıfırın altına düştüğü bugünlerde, yağan yağmura bile aldırış etmeden çamurdan arındırıp ekmek parasını kazanıyor. Kış şartlarında günde 8-10 saat çalışan işçiler, 40 ila 60 lira yevmiye alabilmek için Savrun Çayı'nın soğuk suyuna katlanıyor.
Kadirli Turp Üreticileri Birliği Başkanı Soner Topalhan, AA muhabirine, havaların soğuk olmasının hem işçileri hem de kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi.
Sebzelerin ayıklanması, temizlenmesi ve paketlenmesi gibi özen gerektiren işler için genellikle kadın işçilerin tercih edildiğine dikkati çeken Topalhan, "Şu anda Türkiye'nin başta turp olmak üzere ıspanak, marul gibi sebze ihtiyacının önemli kısmını ilçemizden karşılıyoruz. Soğuk hava nedeniyle insanlar dışarı çıkmaya bile zorlanırken, kadın işçilerimiz böylesine zor şartlarda çalışarak ailelerinin geçimine katkı sağlıyor" dedi.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise turp ve ıspanak üretiminde yaklaşık 5 bin kişinin 4 ay boyunca soğuk kış günlerinde çalıştığını belirtti.
Soğuk havaya rağmen sabahtan akşama kadar süren çalışma sonunda işçilerin tarlada 40, yıkama ve paketlemede ise 60 lira yevmiye aldığını dile getiren İspir, "Tarım işçilerimiz turp ve ıspanağın sökülmesi, temizlenmesi, yıkanarak torbalanması gibi süreçlerde kış aylarının dondurucu soğuğunda ekmek parası için Savrun Çayı'nın buz gibi sularında kurulan havuzlarda akşama kadar çalışıyor. Çoğunlukla kadınların çalıştığı turp yıkama ve paketleme işi, sabahın ilk ışıklarıyla başlayıp akşama kadar devam ediyor. Evine ekmek götürmek için mecbur yapıyorlar" diye konuştu.
Tarım işçisi Selvi Topal da 16 yıldır kış aylarında soğuk havaya rağmen aile bütçesine katkıda bulunmak için çalıştığını belirterek, "Bu benim ekmek teknem, başka gelirim yok. Buradan kazandığım parayla 2 çocuk okutuyorum" şeklinde konuştu.
Zeynep Toprak ise kronik solunum yolu hastası olmasına rağmen çalıştığını anlatarak, "Evde çocuklarım ekmek bekliyor. Soğuğa, yağmura, yaşa, çamura rağmen çalışıyorum" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Yerel › Tarım İşçilerinin 'Soğuk Hava' ile İmtihanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?