Taşkınlardan Korunma - Son Dakika
Yerel

Taşkınlardan Korunma

Trakya Doğal Kaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin, "Her yıl vuku bulan taşkınlardan faydalanma ve tehlikesinden korunma, sel sularının kontrollü bir şekilde ötelenmesi ve düzenli bir su yönetiminin uygulanmasıyla mümkün olacaktır" dedi.

03.03.2012 15:40

Trakya Doğal Kaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin, "Her yıl vuku bulan taşkınlardan faydalanma ve tehlikesinden korunma, sel sularının kontrollü bir şekilde ötelenmesi ve düzenli bir su yönetiminin uygulanmasıyla mümkün olacaktır" dedi.

Erkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan yarımadasının 20 bin kilometre karelik drenajını sağlayan Meriç, Arda, Tunca nehirlerinin Ergene ve Yunanistan'dan gelen Kızılnehir ile birlikte yılda 7,5 milyar metreküp suyu Saroz Körfezi'ne taşıdığını söyledi.

800 bin dekar taban araziyi tabii olarak besleyen bu önemli su kaynağından gerektiği gibi faydalanılamadığını ifade eden Erkin, ancak yürürlükte olan yasa ve yönetmeliklere rağmen nehir kıyısının ve taşkın alanlarının kullanılmasında DSİ, belediye ve mülki idarenin gerekli hassasiyeti gösterdiğini belirtti.

2006 yılından beri Edirne gündemini oluşturan sel taşkını sorununun acil çözümlerinin hayata geçirilmesini zorunlu hale getirdiğini vurgulayan Erkin, şöyle devam etti:

"Her yıl vuku bulan taşkınlardan faydalanma ve tehlikesinden korunma, sel sularının kontrollü bir şekilde ötelenmesi ve düzenli bir su yönetiminin uygulanmasıyla mümkün olacaktır. Taşkın sularının kontrolü ve düzenli olarak ölü saha olarak adlandırılan arazi ve iki sedde arasındaki 300 bin dekar arazilere yönlendirilmesi ve tarımsal mikroorganizmalarca ve minerallerce zengin sel suları bu arazilerden drenaj kanallarıyla tekrar nehir yatağına dönecektir. Bunun için de yaz seddeleri üzerlerine uygun yerlerde düşük kotlu dolu savaklar yapılarak bunlardan ve seddelerdeki kapaklardan taşkın suları kontrol altında arazilere alınarak arazinin yıkanması ve tabi organizmalarca beslenmesi sağlanacaktır. Bu sayede aşırı fazla kullanılan su ve kimyasallardan tuzlanan ve toksik hale gelen arazi temizlenip beslenecektir."

Bu işlemin sağlıklı yapılabilmesi için DSİ tarafından yaz seddeleri üzerine belirlenen yerlere dolu savakların yapılıp drenaj kanallarının acilen temizlenip uygun kotlara getirilmesi gerektiğini anlatan Erkin, şunları kaydetti:

"En önemlisi de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ilgili kurumlarca taşkın sahası içindeki arazilere buğday gibi kışlık mahsul ekimi yapılmasını engelleyecek şekilde tarım uygulaması yapılmalıdır. Taşkın öteleme ve sönümleme için alınacak önlemler ile birlikte taşkın suları ile arazinin yıkanması sağlanarak hasta olan Meriç ovası arazileri özellikle Çeltik arazilerinin biyojeokimyasal özelliklerinin iyileşmesi başlayacak ve her taşkında yıkılan yaz sedde tamir masrafları yapılmayacaktır.

En önemlisi 2006 dan beri yırtılan yaz seddelerinden tarım arazilerine dolan aşırı kum birikintilerinin oluşumu ortadan kalkacaktır. Aksi halde her yıl çeltik ekilerek yorulmuş hasta çeltik arazileri hızla verimsizleşecek ve çeltik hastalık mücadelesi pahalı ve yetersiz kalarak her geçen yıl çeltik üretimi daha pahalı olacağı için rekabet edemez hale gelecektir."

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Taşkınlardan Korunma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement