Tekirdağ'da Termik Santral Kurulum Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Tekirdağ'da Termik Santral Kurulum Toplantısı

Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan, "Hava Kirliliğine Neden Olmadığı Sürece Enerji ve Isı Üreten Teknolojinin Yanında Oluruz" Dedi.

05.03.2011 14:14

Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan, "Hava kirliliğine neden olmadığı sürece enerji ve ısı üreten teknolojinin yanında oluruz" dedi.

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde kurulması planlanan termik santral ve maden kömür rezervleri için madenciler tarafından Malkara Ticaret ve Sanayi Odası'nda toplantı düzenlendi.

Ceyhan, toplantıda yaptığı konuşmada, kirlilik yaratılmadığı müddetçe madencilerin yanlarında olduklarını belirtti.

Bu toplantıların sadece kimya ve çevre konusunda kısıtlı kalmaması gerektiğini ifade eden Ceyhan, hava kirliliği ve yanma teknikleri ile ilgili konularda bilim adamlarından destek alınması gerektiğini bildirdi.

Kömür kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini anlatan Ceyhan, ne kadar kömür yakıldığının değil, kömürün kalitesinin önemli olduğunu vurguladı.

Ceyhan, "Termik santrali destekliyoruz' diyemeyiz. Ancak karar verilip yapılırsa, hava kirliliğine neden olmadığı sürece enerji ve ısı üreten teknolojinin yanında oluruz" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasancan Okutan da, Avrupa Birliği'nin termik santraller konusunda çeşitli kriterlerinin olduğunu söyledi.

Termik santral kurulmadan önce kurulacağı yerde kömür rezervi ölçümü yapılması gerektiğini anlatan Okutan, kurulan termik santralin devamlılığını uzun süre sağlayabilmesi için kriterlere uygun yapılması gerektiğini kaydetti.

Okutan, şöyle konuştu:

"Termik santrallerin 20 yıl sonrasının teknolojisi düşünülerek yapılması gerek. Bu da büyük maliyet gerektirir. Bunun için fizibilite yapmak ve iyi düşünmek gerek. 1 megavatlık termik santral 1 milyon doların üzerinde maliyet gerektiriyor. Malkara ve civarına en az 50 megavatlık bir termik santral düşünülebilir. Bu da 60 milyon ile 400 milyon dolar arasında bir maliyet demek. Avrupa bankaları, en son teknolojiye ayak uydurabilen santrallere kredi veriyorlar."

- TEKİRDAĞ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tekirdağ'da Termik Santral Kurulum Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement