Kavak Toplum Sağlığı Müdürü Fatih Aydın, kuduzun hayvanlardan insanlara bulaşan ve ölümle sonuçlanan bir hastalık olduğuna işaret ederek, vatandaşların kuduza karşı tedbirli olmasını istedi.
Aydın, yaptığı açıklamada, son yıllarda Samsun'un kırsala yakın ilçelerinde kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik gibi yaban hayvanlarında kuduz hastalığı görülmeye başladığı söyledi.
Yaban hayvanlarının yaraladığı veya öldürdüğü evcil hayvanlarda da kuduz hastalığı görülebileceğini dile getiren Aydın, kuduz olan hayvanın insanı ısırması, tırmalaması veya hayvanın salgısının insanın çatlak derisine, gözüne, ağzına veya burnuna temas etmesiyle mikrobun insana bulaşabileceğini anlattı.
Kuduz virüsünün kuluçka süresinin oldukça uzun olduğunu bildiren Aydın, şunları kaydetti:
"Bu sebeple hayvanla temastan 2-3 ay sonra bile hastalık ortaya çıkabilir. O yüzden korunmak için aşı önemlidir. Başta köylerde yaşayan vatandaşlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımızın tedbir olarak kedi-köpek gibi evcil hayvanlarını aşılatması çok önemlidir. Yaban hayvanlarının ısırması ile yaralanan veya ölen hayvanlara çıplak elle temas etmemeleri, yaralanan hayvanları kesinlikle kesip yememeleri, en kısa zamanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerine haber vermeleri gerekmektedir. Teması olan kişilerin de mutlaka aşılarını yaptırması gerekir."
Aydın, Kavak Toplum Sağlığı Merkezi çalışanları olarak kuduz hastalığı hakkında bilgilendirme faaliyetlerini başka kurumlarında desteğini alarak yürüttüklerini bildirerek, "Eğitim faaliyetlerine devam edeceğiz ancak halkımızın da bu konuda daha duyarlı davranması, kuduz şüpheli hayvan ölümlerinden kurumlarımızı erken haberdar etmesi ve temasları olmuşsa doktora başvurmaları, aşılarını yaptırmaları hayati derecede önemlidir" dedi.
Son Dakika › Yerel › Toplum Sağlığı Müdürü Aydın Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?