Türkiye-Ab İlişikleri" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Türkiye-Ab İlişikleri" Konferansı

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Çakmak, darbelerin Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini sekteye uğrattığını bildirdi.

30.04.2015 12:40

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Çakmak, darbelerin Türkiye- Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini sekteye uğrattığını bildirdi.

Çakmak, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Atatürk Konferans Salonu'ndaki "Türkiye-AB İlişikleri" konferansında, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin 1959'dan beri Türkiye'nin gündemine oturduğunu ve dış politikasının büyük bir bölümünü teşkil ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğu olarak kurulan birliğe 2 yıl sonra başvurduğunu aktaran Çakmak, şöyle devam etti:

"Avrupa Birliği, Türkiye'ye önemli kazançlar sağladı fakat Türkiye, ilişkilerin devamını getiremedi. 1959'da başvuru yaptık, 1960'ta askeri darbe oldu. Dolayısıyla Avrupa Birliği, Türkiye ile olan ilişkilerini dondurdu. 1971'de askeri muhtıra oluyor, arkasından 1974'te Kıbrıs savaşı yapıyoruz. 1980'de tekrar askeri ihtilal yapılıyor. Dolayısıyla Türkiye'nin AB ilişkilerine baktığımızda darbeler, ilişkileri sekteye uğrattı."

Türkiye'nin üyelik sürecinde her zaman sıkıntı yaşadığını vurgulayan Çakmak, AB'ye tam üye olma şartlarında demokrasi, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin önemli yer tuttuğuna dikkati çekti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye-Ab İlişikleri' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement