Türkiye'de Sivil Toplum ve Siyaset Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Yerel

Türkiye'de Sivil Toplum ve Siyaset Paneli Düzenlendi

SEPAM ile Toplumsal, Ekonomik Araştırmalar Merkezi, Türkiye'de Sivil Toplum ve Siyaset paneli düzenledi.

24.10.2013 13:18  Güncelleme: 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Antalya Üniversitesi Sosyal, Ekonomik ve Politik Araştırmalar Merkezi (SEPAM) ile Toplumsal, Ekonomik Araştırmalar Merkezi (TEAMDER) tarafından Türkiye'de Sivil Toplum ve Siyaset paneli düzenlendi.

Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'nda düzenlenen ve başkanlığını TEAMDER Genel Sekreteri Gürsel Kaya'nın yaptığı panelde Sivil Toplum Olgusuna Kuramsal Yaklaşımlar,  Sivil Toplum ve Türkiye İç Siyaseti, Sivil Toplum Çalışmalarında Uygulamalı Örnekler  ve  Sivil Toplum ve Türk Dış Politikası başlıklı konular ele alındı. Panele, Akdeniz Üniversitesi'nden Doç. Dr. Faruk Ataay, Uluslararası Antalya Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Işıl Cerem Cenker Özek, TEAMDER Başkanı Ali Yılmaz ve SEPAM Direktörü Prof. Dr. Tarık Oğuzlu konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan UAÜ Rektörü Cihat Göktepe, SEPAM tarafından bu tarz programlar düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Uluslararası Antalya Üniversitesi'nden Yardımcı Doç. Dr. Işıl Cerem Cenker Özek, soğuk savaşın sona ermesi ve AB süreciyle birlikte Türkiye'de özellikle son 20 yılda dernek sayısında ciddi bir artış yaşandığını ifade etti. Dernek sayısındaki artışa karşın sivil topluma katılımdaki düşük seviyelerin de dikkati çektiğini kaydeden Özek, "Vatandaşların yüzde 10'u sivil topluma katılım göstermektedir. Bazı dönemlerde bunun yüzde 7-8 seviyelerine düştüğü de görülmüştür" dedi.

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının dağıtılımının da eşit olmadığını, özellikle Marmara bölgesinde dernek ve vakıfların yoğunlaştığını kaydeden Özek, faaliyetlerin ise genellikle sosyal dayanışma ve hizmet odaklı olduğunu, politikaları etkilemeye ya da hak savunuculuğuna yönelik dernek faaliyetlerinin düşük olmasının göze çarptığını söyledi.

TEAMDER Başkanı Ali Yılmaz da kapanan derneklerin de sayısındaki artışa dikkati çekerek, "Türkiye'de 77 bin 920 dernek var. Ama 118 bin dernek de işlevini yitirdiğini için kapanmış. Sayısal olarak azlığından bahsediyoruz ama kapanan faal olandan fazla. Antalya'da bin 545 dernek var. 3 bin 521 dernek ise kendini fesh etmiş" diye konuştu.

Sivil toplumun demokrasinin gelişmesinde önemli rol oynadığını ifade eden Yılmaz, sivil toplum kuruluşların kamuoyunu etkilyerek siyasileri yönlendirdiğini ve yasama organını doğru kararlar almaya yönlendirdiğini söyledi. Yılmaz, "Antalya'nın dünya kadar sorunu var. Kaç tane sivil toplum kuruluşu siyasi iradeyi yönlendirdi? Kaç sosyal proje üreterek kamuoyunun karşısına çıkıldı?" dedi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'de Sivil Toplum ve Siyaset Paneli Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement