Türkiye'nin İlk Yaşlılık Konseyi Nazilli'de - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin İlk Yaşlılık Konseyi Nazilli'de

Türkiye\'nin İlk Yaşlılık Konseyi Nazilli\'de

Türkiye'nin yaşlılık raporunu oluşturmak üzere bir araya gelen (UYAK) Ulusal Yaşlılık Konseyi ilk toplantısı Nazilli'de yapıldı.

29.05.2013 12:28

Türkiye'nin yaşlılık raporunu oluşturmak üzere bir araya gelen (UYAK) Ulusal Yaşlılık Konseyi ilk toplantısı Nazilli'de yapıldı.

Uluslararası katılımında da sağlandığı Türkiye'nin çeşitli Üniversitelerinde Gerontoloji alanında çalışmalar yapan bilim insanları ülke için önemli bir fonksiyon icra edecek Ulusal Yaşlılık Konseyinin Başkanlığına Prof. Dr. Engin Eker, Başkan Yardımcılığına Prof. Dr. Bilgen Taneli seçilirken Uzun Yaşayan insanların kenti olarak tescillenen Nazilli de merkez olarak seçildi.

Uluslararası katılımlı Ulusal Yaşlılık Konseyi ilk kez Nazilli'de Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi'nde toplandı. Türkiye'de yaşlılık programı oluşturmak üzere bir araya gelen UYAK Ulusal Yaşlılık Konseyi'nin ilk toplantısında Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Özkan,

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, UYAK Eş Başkanı emekli psikiyatrist Prof. Dr. Bilgen Taneli, Dortmund Üniversitesi Gerontoloji Bölümünden Prof. Dr. Gerhord Naegele, Bochum Üniversitesinden Prof. Dr. Rolf Heinze, Bolu Abant Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümünden Doç. Dr. Mithat Durak, Doç. Dr. Emre Şenol Durak Başkent Üniversitesi Beslenme Diyabetik Bölümünden Doç. Dr. Emine Aksoydan, ADÜ Nazilli Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım Teknikerliği öğrencileri ile Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi çalışanları yer aldı.

UYAK Ulusal Yaşlılık Konseyi'nin Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi'ndeki ilk toplantısında Merkezin açılışından bu güne kadar özveri ile hastalara hizmet veren Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi çalışanlarına sertifikaları da verildi. Prof. Dr. İsmail Tufan önderliğinde uzun yıllardır Nazilli'de yaşlılar üzerinde yapılan araştırmalar sonucu Nazilli'de UYAK projesinin hayata geçirildiğini belirten Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Özkan, Ulusal yaşlılık konseyini oluşturmaktaki temel sebeplerinin yaşlılık ile ilgili tüm sorunlar ve önerilerin Nazilli'den çıkacağını ve genel merkezinin de Nazilli olduğunu belirtti.

Prof.Dr. İsmail Tufan başta olmak üzere uzun yıllardır Nazilli'de yaşlılar üzerine bir araştırma yapıldığını, bu nedenle Ulusal Yaşlılık Konseyi Merkezinin Nazilli olmasının öngörüldüğünü ifade eden Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Nazilli için tarihi denilebilecek nitelikte bir olayın tohumları atıldığını söyledi. Toplantıya katılan Kaymakam Mehmet Okur, "Bugün hem Nazilli hem de Türkiye için önemli bir gün. Belki farkında değiliz. Nazilli'de farkında değil. Türkiye'de ilk kez bir yaşlılık konseyi oluşturuldu ve merkezi de Nazilli. Avrupa'da 1920'lerde oluşturulan bu Konseyin geç de olsa İlçemizde oluşumunun sağlanmasının yaşlılarla ilgili problemlerin gündeme getirilip, çözüleceğine olan inancını ve umudunu bu gün burada yaşıyoruz. Değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum. Nazilli uzun yaşam ile özdeşleşmiştir. 5 yıl önce ortaklaşa bir çalışmayla başlatılarak yürütülen bu çalışmaların sonucu Nazilli Türkiye için bir farkındalık yarattı. Bu farkındalıkla Nazilli'de ilk kez yapılanan bu konseyin güzel şeylerin altına imza atacağına inanıyoruz" diyerek bilim insanlarına ve kuruluşundan itibaren Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi'nde görev yapan ve hizmet verenlere teşekkür etti.

Türkiye'nin ilk yaşlılık konseyini Nazilli'de topladıklarını bu konseyin de bir hayalin gerçekleşmesi sonucu oluşan Nazilli Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi gibi tüm Türkiye ve Dünyaya örnek olacağını söyleyen İsmail Tufan, "Yaklaşık 12 yıldır Türkiye'nin her yerindeki demografik gelişmeleri takip ediyoruz. İlk yıllarda istatistikler Nazilli'de yaşlı nüfusun yoğun olduğunu gösteriyordu. Bunun geçici bir durum olabileceğini düşündük ve bekledik. Sonra bir Türkiye karşılaştırması yaptık. Bu sonuçlara bakınca da 'Herhalde bir yanlışlık var' diye düşündük ve sağlamasını yaptık. Gördük ki gerçekten Nazilli, Türkiye'nin 10 yıl ilerisinde 60 yaş kuşağı artıyor ama 90 yaş kuşağı daha çok artıyor. 90 yaş ve üzeri popülasyon Türkiye'nin başka hiçbir bölgesinde Nazilli'de olduğu kadar yoğun değil. Nazilli'de araştırmaya başladığımızda 36 ileri yaşlımız vardı. Beş yıl içinde beşini kaybettik. 100 bin nüfuslu bir yerde 100'lü yaşlarda bu sayıda sağlıklı yaşlı bir Okinawa'da bir Nazilli'de var. Havasından mıdır suyundan mıdır tam olarak bilemiyoruz ancak bu ulu çınarların birer büyük bir hazine olduğunun farkında değiliz. Bilim dünyası da sırtını dönüyor, kamu kuruluşları da. Küçük ihtiyaçları giderilebilseydi bugün hayatta olabilecek birçok yaşlı var.

İşte biz oluşturduğumuz bu konsey ile toplumsal yapısı değişecek olan Türkiye'nin yani toplumsal yapısı büzüşecek, yaşlılık sayısı artacak ve yaşlılık simaları değişim gösterecek Türkiye'de daha iyi bir yaşlılık yaşamanın çözümlerini bulacağız. Daha iyi bir yaşlılık süreci için araştırmalar yapacağız. Nazilli'de bu araştırmalarımızın kaynağını oluşturacak. Yakında emeklilik kasalarını finanse edecek bir genç kuşak olmayacak Biz Nazilli'de uzun yaşamı araştırdık, uzun yaşamın sırlarını bulmadık. Bundan sonra araştırma sonuçlarını farklı bir bakış açısıyla ele almak gerekiyor. Tarihi bir sorumluluk duyuyoruz. Türkiye yaşlanıyor ve yaşlılar için uygun sosyal politikalar oluşturamazsak genç kuşağın geleceği yok olabilir" dedi.

"TÜRKİYE'NİN YAŞLILIK RAPORUNU OLUŞTURACAĞIZ"

UYAK Eş Başkanı emekli psikiyatrist Prof. Dr. Bilgen Taneli 2000 bin yıl öncesi Zeusun 'Ben insanları

buraya uzun ömürlü olsunlar diye gönderdim' sözlerini hatırlatarak Nazilli'de 5 yıldır yapılan yoğun ve yorucu araştırmalarla uzun yaşayan insanların şehri olduğunun kanıtlandığını ancak hala tam olarak elde edilen verilerin tam olarak kesin sonuçları olmadığını söyledi. Uzun yaşamın kentinde belirli netleşmiş maddeler olduğunu ancak bunların dışında belki de havasından, belki de suyundan kaynaklanan başka bir etkenin var olduğunu ifade ederek, ileriye dönük olarak bugünün değil yarının yaşlıları için strateji geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Prof.Dr. Bilgen Taneli, Nazilli'yi 'Gerontoloji Merkezi' olarak kabul ettiklerini ve bu yönde etkin adımların atılmasına devam edileceğini ifade ederek, Başkanlığını yaptığı Ulusal Yaşlılık Konseyi (The National Ageing Council of Turkey) Nazilli'deki ilk toplantısında; "Bizler Türkiye'nin yaşlılık raporunu oluşturmak üzere bir araya geldik. Bildiğiniz gibi Prof. Dr. İsmail Tufan başta olmak üzere uzun yıllardır Nazilli'de yaşlılar üzerine bir araştırma yapmaktayız. Bu nedenle de Ulusal Yaşlılık Konsey Merkezinin Nazilli olması ön görülmüştür. Başkanlığı Prof. Dr. Engin Eker, Eş Başkanlığını da ben seçildim. Amacımız Türkiye'nin Yaşlılık Raporunu oluşturmaktır. Bu amaç doğrultusunda desteklerimizi Nazilli Belediyesi, Nazilli Ticaret Odası, Nazilli Sivil Toplum Kuruluşları, Tüm Nazilli Halkı Ulusal Sosyal Uygulamalı Gerontoloji Derneği, Türkiye Alzheimer Vakfı ve Türkiye Biyolojik Psikiyatri Derneğinden almaktayız. Türkiye'deki yaşlı popülasyonu

Biyo-Psiko Sosyal yönden ele alıp irdeleyecek olan bu projenin gerçekleşmesi için birinci planda desteği yerel faktörlerden bekliyoruz. Daha sonra Kaymakamlık aracılığıyla ulaştıracağımız üst makamlardan beklemekteyiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilerin sorularını da cevaplayan konsey sağlıklı yaşlanmaya etken unsurlardan biri olan müziğin canlı performansını izledi. Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi'nde stajını yapan Mihriban Tekin, Alzheimer Hastaları ve Danışmanlık Merkezi sakinlerinden Mehmet Çapur'un sazı eşliğinde mini bir konser ziyafeti sunarak katılımcılara hoş anlar yaşattılar. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin İlk Yaşlılık Konseyi Nazilli'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement