"Türkiye Yarasaları Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

"Türkiye Yarasaları Sempozyumu"

"Türkiye Yarasaları Sempozyumu"

Türkiye Tabiatı Koruma Derneğince ilk kez düzenlenen sempozyum, Balıkesir'de başladı Prof. Dr. Albayrak: "Yarasaların milyonlarcası, yakılmış, zehirlenmiş ve dinamitlenmiştir. Dünya çapında ...

25.10.2013 11:13

Türkiye Tabiatı Koruma Derneğince (TTKD) ilk kez düzenlenen "Türkiye Yarasaları Sempozyumu", Balıkesir'de başladı.

Sempozyum Başkanı, Kırıkkale Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü Çayırhisar Eğitim Tesisleri'ndeki sempozyumun açılışında, gündemlerinde yaban hayatında hiç bilinmeyen ya da hakkında az fikir sahibi olunan yarasaların ekosistemdeki rolü ve öneminin bulunduğunu söyledi.

Yarasaların sayısız düşmanının bulunduğunu, bunların başında insanın geldiğini vurgulayan Albayrak, şöyle konuştu:

"Her yaban hayatı elemanında olduğu gibi yarasaların da sonunu getiren tehdit ve tehlikeler gün geçtikte artıyor. Yarasaların insanlar için sayısız faydaları vardır. İnsanlar, bu faydaları bilmeden yarasaları hep ihmal etmiştir. Birçok zulme uğrayan yarasalar, halen en korkulan hayvanlar olarak bilinir. Milyonlarcası yakılmış, zehirlenmiş ve dinamitlenmiştir. Dünya çapında alarm verecek oranlarda azalmakta ve insanlar yüzünden telef olmaktadır".

Ekosistemlerin yaban hayatı elemanları sayesinde işlek kalacağını dile getiren Albayrak, "Koruma statülerinin anlamlı olabilmesi için her türün yaşamasına fırsat verecek uygulamalara yer vermek gerekir" dedi.

TTKD Başkanı Yunus Ensari ise dernek olarak misyonları gereği sempozyum ve paneller düzenleyerek kamuoyunun doğaya dikkatini çekmeye çalıştıklarını belirterek, bugüne kadar sansar ve sincap gibi hayvanlara yönelik çeşitli yıllarda benzer etkinlikler yaptıklarını anlattı.

Genç neslin önemli bir bölümünün hiç yarasayla karşılaşmadığını hatta karaca, kunduz, tilki, kurt, sincap ve turnaları bile görmediğini ifade eden Ensari, "İnsanlar çoğaldıkça paralel olarak doğadaki canlılar yok oluyor, azalıyor. Bu tip sempozyumların önemi bu açıdan çok büyük" diye konuştu.

DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz, Havran Barajı ile bölgede sulamanın ve tarımda rekoltenin artışının amaçlandığını vurgulayarak, baraj inşaatına 1995'te başlandığını ve yapım aşamasında sular altınta kalacak alanda yarasa mağarası belirlendiğini anlattı.

Göl alanında kalan bu mağaranın bir benzerinin üst kotlarda inşa edildiğine dikkati çeken Şenöz, "Bu, yaklaşık 2 yıl sürdü. Yeni mağara oluşturuldu. Yarasaların yeni mağaraya Yönlendirilmeleri sağlandı. Şimdi binlercesi bu mağarada yaşıyor" ifadesini kullandı.

Sempozyumda, Süleyman Demirel, Selçuk, Bitlis Eren, Çankırı Karatekin, Ondokuz Mayıs, Harran, Namık Kemal ve Bülent Ecevit üniversiteleri ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden yarasayla ilgili araştırmaları bulunan uzmanlar, bilgiler aktaracak.

Ayrıca sıtma nedeni sivrisinekler başta olmak üzere birçok zararlı böcekle beslenen yarasaların biyolojik mücadelede üstlendikleri görevler ve ekolojik dengedeki yeri anlatılacak. Ülkedeki mağaraların hemen hepsinde ve binaların saçaklarında görülen ancak yeterince tanınmayan, korkulan bir hayvan olarak algılanan yarasaların tanıtımı ve ekolojik hizmetleri hakkında bilgiler sunulacak. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Türkiye Yarasaları Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement