"TURQUALITY En Kapsamlı Destek Programıdır" - Son Dakika
Yerel

"TURQUALITY En Kapsamlı Destek Programıdır"

Bakan Çağlayan, 2023 hedefleri kapsamında yüksek katma değerli ürün ihracatı için markalaşmanın hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

29.05.2013 11:50  Güncelleme: 11:56

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2023 hedefleri kapsamında yüksek katma değerli ürün ihracatı için markalaşmanın hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Odağında markalaşma, hedefinde ise Türkiye'den dünya markaları çıkarmak olan TURQUALITY programı, dünyada ilk ve en kapsamlı destek programıdır" dedi.

TURQUALITY programındaki gelişmeleri anlatmak üzere basın mensuplarıyla bir araya gelen Çağlayan, küresel ekonomiden Türkiye'nin ihracatına kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Son küresel krizin dünyada talebi olumsuz etkilediğine dikkati çeken Çağlayan, "Tüm ülkelerin ihracatında ciddi gerilemeler oldu. Biz Türkiye olarak kriz öncesi ihracat performansına dönme açısından ne, en iyilerdeniz, ne de en kötülerden. 2008'deki 132 milyar dolarlık ihracatımıza 2011 sonunda ulaşabildik. Yıllıklandırılmış aylık verilere göre bizim ihracatımızın kriz öncesine dönüşü 41 ay sürdü, yani 3.5 yıl. Biz, çok iyi bir performans göstermemize rağmen, neden diğerleri kadar hızlı kriz öncesine dönemedik? Çünkü bizden daha hızlı iyileşen ülkelerin hiçbirinin ihracatında AB'nin payı bizim ki kadar yüksek değildi. Türk ihracatçısı yıllar boyunca AB gibi güçlü bir pazara ihracat yapmanın getirdiği avantaj ile diğer pazarlara yeteri kadar ağırlık vermedi" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, ihracatçı firmaların Türkiye'nin orta ve uzun vadeli hedefleri için en önemli enstrümanlarından olduğunu dile getirerek, "İhracatçımız sakın ha, girdikleri yeni pazarlardan çıkmasınlar, ısrarla penetrasyona devam etsinler. Birlikte hareket etsinler. Bakanlığımın kapısını aşındırsınlar, desteklerimizden sonuna kadar faydalansınlar" çağrısını yaptı.

"Markalaşma işini, gündeminde olmayanların da gündemine zorla taşımaya kararlıyız"

Çağlayan, dünya genelinde bilinirliği olan Türk markaları oluşturmak amacıyla kurulan TURQUALITY programı kapsamındaki markalara 2006 yılından 2013 yılının ilk 5 aylık dönemine kadar 521 milyon lira civarında kaynak aktarıldığını belirterek, programda 2011 yılında önemli değişiklikler yaptıklarını söyledi.

Öncelikle programdaki destek kapsamlarını genişlettiklerini, daha sonra da yeni sektörleri programa dahil ettiklerini ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Odağında markalaşma, hedefinde ise Türkiye'den dünya markaları çıkarmak olan TURQUALITY programı dünyada ilk ve en kapsamlı destek programıdır. Son dönemde bu programda çok sayıda değişiklik yaptık. En önemlisi, Bakanlığım sorumluluğuna verilmiş olan hizmet ticareti konusunda önemli bir adım atarak, Gastronomi sektörünü TURQUALITY bünyesine dahil ettik.

TURQUALITY programı bugün itibariyle, 90 firmamızın 102 markası ile desteklendiği, birçok markamızın ise programa girmek için yoğun çaba gösterdiği 'Türkiye'nin Yüz Akı' markalarının toplandığı bir hale geldi. Marka Programımızda ise 41 firmamızın 44 markası var. Toplam 131 firmanın 146 markasını desteklediğimiz bu yolculukta biz, markalaşma işini, gündeminde olmayanların da gündemine zorla taşımaya kararlıyız."

Çağlayan, programın çok yönlü okunması gerektiğini belirterek, "Kalemin kılıçtan keskin olduğu günümüz dünyasında bir ülkenin ekonomik zenginliği, doğal kaynakların yanı sıra güçlü özel sektörü ile birlikte oluşturulan istikrar ve güven ortamı, uzun vadeli stratejileri ve bu stratejileri ortaya koyacak kaliteli ve yetişmiş insan gücüne dayanmaktadır" dedi.

"Yönetici Geliştirme Programı"

Düzenli olarak gerçekleştirilen "Vizyon Seminerleri", "Markalaşma Yol Haritaları," "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" ve "Yönetici Geliştirme Programları" gibi organizasyonlarla firmalara ve firma yöneticilerine markalaşma mantığını ve ruhunu aşıladıklarını belirten Çağlayan, "Koç ve Sabancı Üniversiteleri işbirliği ile 2005 yılında hayata geçirdiğimiz 'Yönetici Geliştirme Programı' bunlardan biri. Bu program Yönetici Yüksek Lisansı (Executive MBA) formatında tasarlandı. Bugüne kadar 635 yöneticinin eğitim aldığı bu programın yarın 6. Dönem ile 10. Dönem arasındaki mezunlarına sertifikalarını vereceğiz. Toplam 327 yöneticimiz yarın sertifikasını alacak. Bu program hem doğru kritikler yaparak doğru stratejileri oluşturacak hem de bu stratejileri uygulamakta bir an olsun geri durmayacak dinamik yönetici ruhunun yetiştirilmesi adına çok önemli bir rol üstlenmektedir" diye konuştu.

Kaliteli ürün ve hizmet sunabilmenin temelinde kaliteli eleman ve yöneticilerin olduğunu vurgulayan Çağlayan, "İş dünyası, üst düzey bilgi ve görgü düzeyinde bulunan yöneticilere sahip olmayan, anlaşılabilir ve uygulanabilir bir strateji oluşturmamış şirketlerin, en yüksek teknolojiyle donatılmış üretim tesislerine sahip olsa dahi başarılı olamayacağına dair örneklerle doludur. Söz konusu strateji bir şekilde oluşturulmuş ya da satın alınmış olsa bile bu stratejiyi uygulama yeteneği ve yeterliliği olmayan bir yönetici ve personel kadrosuyla bu stratejinin uygulanamayacağı açıktır" değerlendirmesinde bulundu.

"2013 TURQUALITY programının Dalya yılı oldu"

Önümüzdeki 11 yılın en önemli amaçlarından biri olan mevcut pazarlarda varlığı güçlendirme hedefinin en önemli araçlarından birinin TURQUALITY programı olduğunu belirten Çağlayan, "Bugün itibariyle 90 firmamızın 102 markası ile desteklendiği program 'Türkiye'nin Yüz Akı' markalarının toplandığı bir platform haline geldi. Firmaları TURQUALITY'ye hazırlayan bir süreç olan 'Marka Programı'mızda ise 41 firmamızın 44 markası var. Toplam 131 firmanın 146 markasını destekliyoruz" dedi.

Bu yılın TURQUALITY programı açısından en önemli gelişmelerinden birinin de destek kapsamındaki firma sayısının 100'ü geçmesi olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bu yıl TURQUALITY desteğine yeni aldığımız 5 marka ile birlikte sadece TURQUALITY çerçevesinde 102 markamızı destekler hale geldik. Bu markalar; Abdi İbrahim, Kiğılı, D'S Damat, Defacto ve Tat. Marka Programına ise bu yılın ilk 5 ayında 7 yeni markamızı kattık, bunlar da Arma Trac, Kavaklıdere, Kilim, Tamek, Teklas, Uğur ve Balparmak'tır. Yani 2013 yılının ilk 5 aylık döneminde toplam 12 marka programa dahil oldu. Geçen senenin ilk 5 ayında ise 5 markayı destek kapsamına almışız" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'TURQUALITY En Kapsamlı Destek Programıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement