Tüvasaş'ın Taşınması Tartışması - Son Dakika
Yerel

Tüvasaş'ın Taşınması Tartışması

"Bu fabrikayı yerinde büyütelim, fabrika büyüyecekse aynı yerde büyüsün" önerisinde bulundu.

25.01.2012 14:21

TÜRK-İŞ Mali Genel Sekreteri ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergun Atalay, Türkiye Vagon Sanayi AŞ'nin (TÜVASAŞ) Adapazarı'nda bulunan fabrikasının başka bir yere taşınması projesine ilişkin,

"Bu fabrikayı yerinde büyütelim, fabrika büyüyecekse aynı yerde büyüsün" önerisinde bulundu.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikanın geleceğine ilişkin olarak atılan olumlu adımlara destek vereceğini ancak yanlış düşündüğü şeylere de karşı çıkacağını aktardı.

TÜVASAŞ Fabrikası'nın taşınmasına sıcak bakmadığını dile getiren Atalay,

"Yanlış şeyler olursa ilk ben karşı çıkarım. Daha önceden Sakarya'da Zirai Donatım Fabrikası vardı ama kapandı. Et Balık Kurumu vardı, şu an kör topal gidiyor. Şeker Fabrikası vardı ama onun da ne olacağı beli değil" diye konuştu.

Atalay, Sakarya'da yaşayan her 3 kişiden birinin TÜVASAŞ Fabrikası ile bağlantısı olduğunu belirterek, aynı bölgede kurulan Eurotem Vagon Fabrikası'nın da ihtiyacı karşılayamadığını anlattı.

Türkiye'de raylı taşımacılığın arttığına da vurgu yapan Atalay, şöyle devam etti:

"İstanbul'a, Bursa'ya, Adana'ya, Eskişehir'e falan hep metro gidiyor. Eurotem, bu metro ihtiyacını karşılayamaz. Bu fabrikanın büyümesi lazım. Sermayeyi arttırmaları lazım. Yüz kişilik fabrika olmaz. Ama TÜVASAŞ, çok büyük bir fabrika. Türkiye'de yürüyen araçların tamamını yapan tek fabrika. Sahip olduğu alan da çok büyük. Bu araziyle Adapazarı'nın yarısını satın alabilirsiniz yani. Bu yüzden böyle bir fabrikaya herkesin sahip çıkması lazım."

Fabrikanın aynı yerinde kalmasını arzu ettiğine vurgu yapan Atalay, "Arzu ederim ki aynı yerinde kalsın fabrika. Fabrika büyüyecekse aynı yerde büyüsün. Bu fabrika büyürse bütün herkese katkısı olur. Bu fabrikayı yerinde büyütebilirsek taşımayalım. Fabrikanın özelleştirilebileceği düşüncesine de sıcak bakmıyorum. Benim korkum da budur. Özelleştirmenin sonu kapanma oluyor" endişesini dile getirdi.

Devlet tarafından daha önceden kurulan Şeker Fabrikası, Sümerbank ve Demiryolları gibi işletmelerinin gittiği bölgelere hayat verdiğine dikkati çeken Atalay, özelleştirme nedeniyle bu tür fabrikaların yok olmaya başladığını ifade etti.

Atalay, TÜVASAŞ'a hem Sakarya'nın hem de tüm Türkiye'nin ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Biz fikrimizi söylemezsek Allah hesap sorar. Bu fabrikada bir adam daha fazla çalışırsa mutlu olurum. Şimdi özel sektörün iyi olduğu alanlar da var. Ama bu konuda TÜVASAŞ, hepsinden çok daha iyi yapıyor işini. TÜVASAŞ büyürse Sakarya'nın menfaatine olur. İnşallah güzel bir şey olur. Benim korkum bu fabrika taşınırsa özelleştirilir. Bu fabrika özelleşirse çalışanların sayısı azalır ve az parayla işçilerin canını çıkarırlar. O yüzden TÜVASAŞ'a herkes sahip çıkmalı. Ama niyet kötüyse bütün engellemeleri yaparım. Bu fabrikalar vagon ihracatı yapsın isterim ben, işçi çıkarmasınlar."

Atalay, aynı zamanda fabrikanın çevre dostu bir yapıya da sahip olduğunu sözlerine ekledi.

(ULU-MMT-ATA-

BEL) - SAKARYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tüvasaş'ın Taşınması Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement