Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, tuz tüketiminin 6 gram düzeyine düşürülebilmesinin her yıl yaklaşık olarak 2,5 milyon önlenebilir ölüm anlamına geldiğini bildirdi.
Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, günlük tüketilen tuz miktarının, kan basıncının en önemli belirleyicilerinden biri olduğunu, yüksek kan basıncının tüm dünyada ölümlerin yüzde 13'ünden sorumlu olduğunu belirtti.
Aşırı tuz tüketimi sonucu gelişen yüksek tansiyonun felçlerin yüzde 51'ine, iskemik kalp hastalıklarının yüzde 45'ine yol açtığını ifade eden Hamzaoğlu, günlük diyetteki tuzun yalnızca 1 gram azaltılmasının bile felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde yüzde 3 azalma sağlanabileceğini, tuz alımı iyice düşürüldüğünde felçler ve kalp krizlerinden korunmanın katlanarak arttığını vurguladı.
Yemek masasında eklenen tuzdan çok daha fazlasının, günlük besinlerde bulunduğunu belirten Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
"Bunlar arasında peynir, zeytin, turşu gibi salamura besinlerin başı çektiği işlenmiş besinler, en önemli yeri tutar. Yüksek tuz tüketiminin yol açtığı ölümcül kronik hastalıklarla mücadele etmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, günlük tuz tüketimini ilk olarak 6 gram düzeyine indirmeyi hedeflemiştir. Oysa bu miktar, ülkemizde halen 18 gram gibi hedeflenen düzeyin yaklaşık üç katıdır. Tuz tüketiminin 6 gram düzeyine düşürülebilmesi, her yıl yaklaşık olarak 2,5 milyon önlenebilir ölüm anlamına gelmektedir."
Halkın sağlığının korunması açısından aşırı tuz tüketiminin azaltılması için bakanlık tarafından 11-17 Mart tarihleri arasının "Tuza Dikkat Haftası" olarak belirlendiğini ifade eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
" Trabzon'da Sayın Valimiz Dr. Recep Kızılcık başkanlığında İl Hıfzıssıhha Kurulu, aşırı tuz kullanımı ile mücadele gündemi ile toplanmıştır. Bu toplantı neticesinde ilimizdeki bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, aşırı tuz kullanımının önlenmesine yönelik bilgilendirme yapılması ve Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu'nun toplanması kararı alınmıştır. Ayrıca Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu ile Lokantacılar ve Fırıncılar Odalarının ortaklaşa yapacakları çalışmalarla ekmekteki tuz oranlarının azaltılması, lokantalarda sunulan yemeklerde tuz miktarının asgari tutulması ve masalardaki tuzlukların kaldırılması için ortak çalışma yapılacaktır."
Hamzaoğlu, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak vatandaşların aşırı tuz tüketimine karşı bilinçlendirilmesi amacıyla 11-16 Mart tarihleri arasında çeşitli noktalarda tuza dikkat stantları açacaklarını kaydetti.
Muhabir: Asena Akçay
Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır - TRABZON
Son Dakika › Yerel › Tuza Dikkat Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?