Google Ideas Üst Yöneticisi (CEO) Jared Cohen, "Çin'de ekonomi yavaşlamaya başlarsa, insanlar yolsuzluktan tekrar dem vurmaya başlarsa geleceğin Çin'i ile geçmiş Çin arasında çevrim içi ortamda bir savaş başlayacak demektir" dedi.
Cohen, Uludağ'da bir otelde düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, her neslin bir ya da iki teknolojik icat ile karşı karşıya kaldığını, şimdiki neslin tüm dünyayı değiştiren teknolojik gelişimleri kısa bir sürede deneyimlemeye başladığını söyledi.
Bu dönüşümün teknolojinin gideceği noktayı tahmin edilemez bir hale getirdiğini belirten Cohen, "Dönüşüm o kadar hızlı ki gelecek artık hem çok heyecan verici hem de çok korkutucu" ifadesini kullandı.
Cohen, 2000 yılından bu yana internet kullananların sayısının 360 milyondan 2 milyara çıktığı, aynı dönemde 6 milyon kişinin cep telefonu kullandığını, bunun artık milyarlarla ifade edildiği bilgisini verdi.
Dakikada yüzlerce Youtube videosu yüklendiğini anlatan Cohen, "Google'ın bugün 5 milyon mil yol kaplayacak fotoğrafı bulunuyor. Her gün 1,5 milyonun üzerin android cihaz sisteme dahil oluyor. Tüm bu gelişimler yalnızca 10 yıl öncesine dayanıyor" diye konuştu.
Dünyada 6 milyarı aşkın cep telefonu ile 4,3 milyar diş fırçasının kullanıldığını aktaran Cohen, diş fırçasının cep telefonlarına göre çok ucuz olduğunu, insanların artık sağlıktan ziyade teknolojik aletler almaya karar verdiğini dile getirdi. Cohen, şöyle devam etti:
"Amerika'da nüfusun yüzde 38'i cep telefonunu bırakmaktansa cinsel hayatına son vereceklerini düşünüyor. Amerika'daki insanların bir kısmı da cep telefonlarını bırakmak yerine ayakkabılarını kullanmayacaklarını dile getiriyor. Tüm bu örnekler, teknolojik devrimin gücünü gösteriyor ama bu devrimin nasıl gerçekleştiğini pek de söylemiyorlar. 'Cep telefonu olmadan yaşayamayız' diye düşünsek de teknoloji için hayatımızı tehlikeye atmayız fakat bazı ülkelerde tam da durum böyle; Kuzey Kore'de cep telefonu hırsızlığına ölüm cezası veriliyor."
"Google Maps, hayat memat meselesi olabiliyor"
Afganistan'ın güneyinde bir köyde yaşayan kişilerin, Taliban'ın hakim olduğu yerleşim birimlerindekileri öldürdüğüyle ilgili komşu köylülerine mesaj attığını anlatan Cohen, şöyle konuştu:
"Taliban, tüm telefonları toplamış. Telefonları elinden alınan köylüler, Taliban ile daha sıkı bir şekilde savaşmaya başlamış. Libya'da bombalama gerçekleşirken çok fazla çatışma bölgesi oluşmuştu. Kız çocukları, bombaların nereye düştüğünü takip edebilmek, okullarına güvenli bir şekilde gidebilmek için Google Maps'i kullandı. İnsani yardım için Libyalı kızlar, toplumun yararına bunu yaygınlaştırdılar. Bazı durumlarda Google Maps, hayat memat meselesi olabiliyor. Kenya'da Masai bölgesinde, bir antropologla uzun vakit geçirmiştim, 15 yıl önce. Akan suları, elektrikleri yoktu. Üç eşi ve pek çok çocuğu olan bir kişi vardı. Birkaç yıl önce yine aynı yere gittim. Hala yolları, elektrikleri yok ama bir şey değişmiş. Eşlerinin hepsini takip edebilmek için cep telefonları var. Masaili savaşçıların bir cebinde bıçakları, bir cebinde cep telefonları var. Telefonlarını nerede şarj edeceklerini düşündüm. Bir tane patates kutusu almışlar. Tüm telefonları toplayıp Nairobi'de bir otel lobisinde tüm telefonları şarj edip köye getiriyorlar."
Cohen, Pakistan'da Taliban'ın kadınlara asit döktüğünü savundu.
Kadınların, yüzlerinde çok kötü yaralar bulunduğunu, hiçbir şekilde çalışamadıklarını, dışarı çıkamadıklarını ifade eden Cohen, "Bir nevi ev hapsinde yaşayan bu kadınların hayata olumlu baktıklarını gördüm. Nasıl bu kadar olumlu olduklarını sorduğumda, 'İnternet hayatımı değiştirdi' cevabını aldım. Bu kadınlardan biri internette neşeli ve şakacı biriyle tanışmış, kadının asit yaralarından habersiz olan bu kişiyle daha sonra evlenmiş. Bugün kadınların mağdur ve kurban olduğu, damgalandığı toplumlarda bile internetin neler başarabileceğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Bilim kurgu gibi gelen bazı olayların teknoloji sayesinde hayata geçirileceğini anlatan Cohen, mahremiyet konusunda birtakım sıkıntıların da yaşanabileceğini söyledi.
"Teröristler, interneti kullanmayı çok çabuk öğrendi"
Herkesin terör örgütü DAEŞ'i bir şekilde konuştuğuna değinen Cohen, şunları kaydetti:
"İnternetin radikalleşmeyi tetiklediği, terörizmi daha kolay hale getirdiği dile getiriliyor. İnternetin ve teknolojinin hem iyi hem kötü yanları olacaktır. Bugünkü dünyada artık teröristler de kendilerini teknolojiye adapte etmeye başladı. Teknolojiye kendilerini adapte ederek hata yapma oranları da azalıyor. Artık teröristler, interneti kullanmayı çok çabuk öğrendi. DAEŞ, teknolojiyi çok iyi bildiğini dile getiriyor ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. On line olarak bu aşırıcılığa karşı olan kişilerin sayısı, terörü destekleyenlerin sayısından çok daha fazla. Teröristlerin hata yapma riski azalıyor ama birkaç yıl önce sınır aşan örgütler, ATM'lerden para çekmeye başladı. ATM işlemleri gözden geçirildiğinde 8 saatte inanılmaz paraların çekildiğini gördük."
Teknolojinin iki ucu keskin bir bıçak gibi olduğunu belirten Cohen, bunun iyi ve kötü yanlarının olduğuna dikkati çekti.
"Kim gerçek, kim değil bunu bilmek imkansız hale geliyor"
Suriye'nin çok büyük bir trajediyle karşı karşıya olduğuna işaret eden Cohen, şu ifadeleri kullandı:
"Suriye'de hem siber hem de fiziki iç savaş aynı anda meydana geldi. Milyonlarca mülteci oluştu ve Suriye, mülteci akışının kaynak ülkesi haline geldi. Suriye'ye gidip savaşan yabancı savaşçılar da ortaya çıkmaya başladı. Eski Sovyet ülkelerinden, Suriye siber iç savaşını yürütmek için Suriye'ye gitmeye başladılar. Suriye elektronik ordusu, siber savaşı yürütmeye başladı. Suriye sınırında karşılaştığım bir kişi bana sosyal medya kontrol noktalarından bahsetti. Buralarda durduruluyorsunuz, telefonunuzu göstermeniz isteniyor eğer sosyal medya hesaplarınızı göstermezseniz tehdit ediliyorsunuz. Çin'de de önümüzdeki 10 yıl içinde benzersiz bir şey olacak; 1 milyar kadar kişi bir anda internete girecek. Çin'de ekonomi yavaşlamaya başlarsa, insanlar yolsuzluktan tekrar dem vurmaya başlarsa geleceğin Çin'i ile geçmiş Çin arasında çevrim içi ortamda bir savaş başlayacak demektir."
Cohen, siber güvenlik konusunda endişeleri bulunduğunu ifade etti.
En temel sorunlarından birinin, internette eller kalktığında milyarlarca kişiyle karşı karşıya kalınabilmesi olduğunu vurgulayan Cohen, "Kim gerçek, kim değil bunu bilmek imkansız hale geliyor. İnsanların daha fazla bağlantı halinde olması, bu yüzden hükümetlerin bu çoklu kişilerle yer değiştirmesi anlamına gelebilir" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?