Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ile MAKÜ tarafından düzenlenen BAKA; TÜBİTAK, KOSGEB ve Bilim Sanayi Müdürlüğü Destek Programları tanıtım toplantısı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonu'nda düzenlendi.
Üniversite ve Sanayi İşbirliği Toplantısı'na Vali Nurettin Yılmaz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Bülent Uygur, İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Ekici, İl Genel Sekreteri İbrahim Şimşek, Burdur Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özboyacı, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, Emniyet Müdürü Abdulkerim Polat, Daire Müdürleri ve girişimciler katıldı.
MAKÜ'de düzenlenen Üniversite ve Sanayi İşbirliği Toplantısının açılış konuşmalarını Bilim ve Sanayi Müdürü İsmail Türe ile MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı yaptı.
Desteklerin Türkiye'nin 2023 hedefine büyük katkı sağlayacağını dile getiren Bilim ve Sanayi Müdürü İsmail Türe, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak başta Sayın bakanımız Nihat Ergün olmak üzere merkez teşkilatımız ve taşradaki tüm il müdürlüklerimiz yoğun bir çalışma içine girmişlerdir. Bilimin merkezi olan üniversitemizin sanayi kuruluşları araştırma ve geliştirme merkezleri ile işbirliği yaparak, bu kurulların teknolojik araştırma ve geliştirmeye aktif katılımın sağlanması, girişimci gençlerin ve iş adamlarımızın da verilecek bu destekler ile yeni iş kurma ve iş alanlarını büyütmeleri ile 2023 hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacaktır. Bu anlamda 5746 Sayılı araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi hakkında Kanun ile 4691 sayılı 'Teknoloji Geliştirme Bölge' kanununun ilgili yönetmelikleri ve KOSGEB ile TÜBİTAK bünyesindeki sanayiye yönelik destek programları kapsamında amaç teknolojinin toplumsal faydaya dönüşme sürecini hızlandırmak ve üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliğini sağlayarak ARGE ve Yenilik Fonu ile ülkemiz ekonomisinin uluslararası düzeye kavuşturulabilmesi için teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapmak, ürün sıfat ve kalite standardını yükseltmek, verimliliği arttırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, rekabet öncesi işbirliğini geliştirmek,
girişimciliği desteklemektir. Bu ekonomik desteklerin tanıtılması amacıyla ilgili birimlerim bir araya getirilebilmesi için sayın valimiz önderliğinde müdürlüğümüz, üniversitemiz ve BAKA'nın katılımıyla Bakanlık Üniversite Sanayi işbirliği konulu panelimizin birincisini düzenlemekteyiz. Panelimizin tüm katılımcılara, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Sanayi ve üniversitenin birçok büyük projeye imza atacağına olan inancını dile getiren MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, "Sanayi ve üniversitenin birlikte yapacağı çok sayıda proje olduğuna inanıyoruz. Üniversitenin iç dünyası ile bütünleşip ilin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine daha çok katkıda bulunması hepimizi memnun edecektir. Üniversite-sanayi işbirliğinin kurumsallaştırılarak, katma değeri yüksek ürünler geliştirilmesi açısından öneminin farkındayız. İnanıyoruz ki, ortak geliştireceğimiz projelerle yerel ve bölgesel ekonomimiz güçlü kazanımlar elde edecektir. Bu amaç doğrultusunda, eğitimler vermekteyiz. Özel sektörümüzün ihtiyaç duyduğu her konuda eğitim, danışmanlık hizmetlerinin koordinasyonu ile sanayicilerimiz ile hocalarımızı buluşturmayı düşünüyoruz. İşletmelerin kurumsallaşma, gelişme ve kriz yönetimi gibi alanlar başta olmak üzere sizlerle irtibata geçeceğiz. ATSO ve KOSGEB ile Antalya'da eğitimlere başladık. En kısa sürede Burdur'da da eğitimlere başlamayı düşünüyoruz. Teknoloji bölgesi ilanında son dönemeçteyiz.
2013 yılı içinde resmi gazetede yayınlanmasını bekliyoruz. Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi şile sanayicilerimize ve özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerimize altyapımızı ve mekanlarımızı sunarak onlara büyük maliyet ve külfetten kurtaracak, bu alanda en iyi desteği sunmak istiyor ve bölge ihtiyacını en iyi şekilde karşılamayı planlıyoruz. Ayrıca girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması için bütün birimlerimize girişimcilik dersini müfredatımıza koymuş bulunmaktayız ve bu alanda Türkiye'de bu konuda tek üniversiteyiz. Öğrencilerimize de konunun önemini aktarmaktayız. Sanayi işbirliği, girişimcilik ve iş geliştirme, uygulama ve araştırma merkezini kurduk ve böylece karşılıklı ziyaretler, öğretim üyelerinin uzman olarak çalıştırılması ortak araştırmalar yapılması gibi konularda birimimiz bizlere destek olacaktır. Bulunduğu şehre katkı sağlayan bölgesel ve küresel sorunlara çözüm üretme noktasında inisiyatif alan özel sektör ile bütünleşmiş şehir halkı ve özel sektörü tarafından da sahiplenilmiş bir üniversite olmak amacında olduğumuzu bilmenizi isterim. Bu bize gurur ve güven verecektir" diye konuştu.
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, BAKA Destek Programından yararlanılması ve proje danışmanlıkları için BAKA Merkezlerinden yardım alınmasını istedi.
Kalifiye elemanın öneminden bahseden Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ise, şöyle konuştu:
"Geldiğimiz noktada kalkınma ajansları yatırım kelimesini esas manasına çevirdi, istihdama yönelik yatırımı biz daha çok benimsedik ve bu konuda da hızlı adımlar attık. İlimiz kalkınma ajansı içinde diğer Antalya ve Isparta ile birlikte ajanstan yeterince pay alabiliyor mu? Alamıyor mu fazla değerlendirmesine girmeyeceğim ama yeni çağrıya çıkılan proje ve programda ilimiz yatırımcılarının daha aktif olmasını bekliyoruz. O nedenle yatırım düşünceleri olan arkadaşlarımızın ilimiz merkez ve ilçe, beldeleri dahil bu destek programını iyi değerlendirmelerini bekliyoruz. Çünkü artık ilimizde kamu yatırımları açısından baktığımızda birçok sorunun çözülmüş olduğunu görüyoruz.
İlimizde fazladan okullarımız, dersliklerimiz var. Köy şehir, ilçe yollarımız duble yol olmuş. Biz artık hem tarımda, hem hayvancılıkta, hem sanayide özellikle mermer sanayisinde ilerlemek zorundayız ve bu yolda önemli çalışmalar yapan iş adamlarımız var. Bu iş adamlarımızı da desteklemek zorundayız. Memnuniyet verici bir olayda üniversitemizin, destek faaliyetlerinin içinde olmasıdır. Üniversitelere eskiden öğrenciler dışında kimse giremezdi. O devir bitti. Değerli Rektörümüzle beraber İstanbul'da katıldığımız toplantıda üniversitelerin proje manasında, teknoloji manasında neler yaptıklarını, nasıl başarıya ulaştıklarını gördük ve ülkemizin en önemli üniversitelerin yanında yeni kurulmuş üniversitelerimizde ortada kendilerini ispatlamışlardır. İnşallah üniversitemizde bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yapacaktır. Proje kapsamında özellikle üniversitenin değerli hocalarımızın projelerinin paylaşıyor olması gerektiğini düşünüyoruz. Üniversite hocalarını proje paydaşı olup, fikirleriyle öngörüleriyle gayretleri ile iş adamlarımızın yanında yer almaları gerektiğine inanıyorum"
Açılış konuşmalarının ardından BAKA Proje Birimi Müdürü Sinan Yalçıner tarafından Mali Destek Programları tanıtım ve sunumu yapıldı. Sunum sonrası soru cevap bölümüne geçildi. BAKA Üniversite- Sanayi İşbirliği toplantısı KOSGEB Hibe ve Desteklemeleri Sunumu, TÜBİTAK TEYDEB Desteklemeleri Sunumu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ARGE Destekleri Sunumunun yapılması ve MAKÜ Girişimcilik ve İş Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Ahmet Sarıtaş ve iş adamı Ali Gür'ün konuşmaları ile sona erdi. - BURDUR
Son Dakika › Yerel › Üniversite- Sanayi İşbirliği Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?