12-18 Mayıs "Dünya Hemşireler Haftası" dolayısıyla Adıyaman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından program düzenlendi.
Vehbi Koç Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Rektör Vekili Prof. Dr. Niyazi Kahveci, yoğun programı nedeniyle Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'nün bu toplantıya katılamadığını söyleyerek konuklara Rektör adına hoş geldiniz dedi.
Kahveci, konuşmasında şunları ifade etti:
"Elbette ki Soma'da vuku bulan elim kaza hepimizi derinden üzmüştür. Dinimize göre millete hizmette görevi başında özellikle bir kaza nedeniyle vefat edenler aynı zamanda hükmen şehittirler. Bu nedenle hem onlara Allah'tan rahmet diliyorum hem de şehitlerin sahip olduğu bir yetkiyi de burada dile getirmek istiyorum: O da şefaat etme yetkisidir. Ben, aynı zamanda bir ilahiyatçı olduğum için bunu ek olarak söylüyorum. Yüce Allah'tan bizleri onların şefaatine ulaştırmasını da diliyorum" dedi.
Hemşireliğin çok önemli bir meslek olduğunu ifade eden Kahveci, "Bakınız, Yüce Allah 'Ben insanı yeryüzüne halife olarak yarattım' diye buyuruyor. Dolayısıyla Yüce Allah'ın yaptığı işlerden bir tanesi insana hayat vermektir, sağlık vermektir. Allah'ın bu fonksiyonunu icrada sağlık çalışanları vasıtadırlar. Bilimsel baktığımız zaman bu hilafeti sıralamaya koyduğumuzda sağlık hizmeti verenler birinci derecede, birinci sırada gelmektedirler. O nedenle bu görevi yapanlar bunun bilincinde olarak görevlerini yerine getirmelidirler" dedi.
Üniversitenin yetiştirdiği sağlık personelleri, ebeler, hemşirelerin, Tıp Fakültesi'nde doktorların Türkiye'de derecelere girdiğini kaydedenKahveci,"Bunda Üniversitemiz ve Sağlık Bakanlığı'nın afilasyonunun başarılı yürümesinin sonuçlarını da görmekteyiz. Adıyaman iline çok güzel bir sağlık hizmeti verilmektedir. Ben Adıyamanlı olmayan, Adıyaman dışından gelen birisi olarak bunu hep söylüyorum, Adıyamanlılar her şeyin en güzeline layıktırlar" dedi.
İnsanların sağlık ve gelecekle ilgili çare beklediği birisi olmanın çok ciddi bir sorumluluk olduğunu söyleyen Belediye Başkan Vekili Seyfettin Bilen, hekim, hemşire ve hasta sahiplerinden oluşan güçlü bir diyaloğun tesis edildiği, herkesin geleceğe dair umutlarının, hayallerinin ve hayat standartlarının önemli ölçüde gerçekleştirileceği ve tesis edileceği bir sağlık ortamı oluşturmanın önemine değindi.
Hemşirelik mesleğinin tarihi çok eskilere dayanan, temelinde insan sevgisi, şefkat, bilgi ve beceriyle yoğrulmuş kutsal bir meslek olduğunu belirten Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Aydın da, bu kutsal mesleğin geçmişten günümüze tıp biliminin de ilerlemesiyle çok önemli aşamalar kaydettiğini ve sağlık sistemlerinin vazgeçilmez bir unsuru haline geldiğini ifade etti.
Hemşirelik mesleğinin özverili bir çalışma gerektirdiğini ve saygıyı hak eden bir meslek olduğuna işaret eden Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüsyin Şen ise, empati kurmanın önemini vurguladı. Sağlık çalışanlarının mesleklerini icra ederken yaşadıkları zorlukları, çalışma ve yaşam koşullarını insanlara gerektiği gibi anlatamadıkları üzerinde durdu.
Sağlık Bakanlığı olarak hemşire ve ebelerin çalışma koşullarını ve özlük haklarını iyileştirmek, gelir seviyelerini ve hayat standartlarını yükseltmek, sağlık sistemi içinde hak ettikleri saygıyı ve itibarı görmelerini sağlamak, mesleki yeterliliklerini ve sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak adına önemli çalışmalar yürüttüklerini kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş, bu konularda ideal noktayı yakalayana dek bu çalışmaların devam edeceğinin altını çizdi.
Günümüzde lisans eğitimi zorunluluğunun hemşirelik mesleğinin gelişmesinde önemli bir rol oynadığından bahseden Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kutlu, genel olarak hemşirelerin yüksek lisans eğitimine katılma talepleri olduğunu ve Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Adıyaman Üniversitesi'nde düzenlenecek Halk Sağlığı Hemşireliği Yüksek Lisans programlarına imkanları ölçüsünde destek vereceklerini ifade etti.
Sağlık hizmetlerinin vazgeçilmez çalışanları olan hemşire ve ebelerin sadece belli gün ve haftalarda değil, her zaman hatırlanacak ve değer görecek insanlar olduklarını belirten Hemşirelik Bakım Hizmetleri Müdürü Süheyla Şengül ise, yalnızca böyle haftalarda hemşireliğin sorunlarının konuşulmamasını, böyle hafta ve günlerde hemşireler için kutlama ve etkinliklerin yapılmasını istediklerini söyledi.
Açış konuşmalarının ardından Adıyaman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Firdevs Erdemir, "Hemşire: Değişim İçin Bir Güç, Sağlık İçin Yaşamsal Kaynak" başlıklı konferans verdi.
Konferansında iyi eğitilmiş yeterli sayıda hemşire ve olumlu çalışma ortamı sağlamanın sağlık hizmetlerinde başarıyı sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Firdevs Erdemir, şöyle konuştu:
"Hemşireliğe yapılacak yatırım bir fark oluşturabilir. Gerekli sağlık hizmetlerine kaliteli ve eşit bir şekilde ulaşma hedefine, yeterli sayıda ve iyi eğitim almış hemşire olmadan ulaşılamaz. Sağlık sistemi içinde hemşireden en iyi şekilde yararlanabilmek için, hemşireler potansiyellerini en üst düzeyde kullanma konusunda desteklenmeli ve cesaretlendirilmelidir."
Programa Adıyaman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Niyazi Kahveci, Belediye Başkan Vekili Seyfettin Bilen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Aydın, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Şen, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş, İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, öğretim elamanları, hemşireler, hemşire adayları ve öğrenciler katıldı. - ADIYAMAN
Son Dakika › Yerel › Üniversitesitede 'Hemşireler Haftası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?