Ünye Ram Psikolojik Danışmanı Zorlu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Ünye Ram Psikolojik Danışmanı Zorlu Açıklaması

Ünye Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Psikolojik Danışmanı Cemil Zorlu, "Alışveriş bağımlılığı da hastalıktır" dedi.

06.01.2012 19:00

Ünye Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Psikolojik Danışmanı Cemil Zorlu, "Alışveriş bağımlılığı da hastalıktır" dedi.

Zorlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıpta "onyomani" olarak tanımlanan alışveriş bağımlığının, Türkiye'de son 10 yılda önemli oranda arttığını söyledi.

Hastalığın, kadınlarda giyim, erkeklerde ise elektronik eşya alma düşkünlüğü olarak etkisini gösterdiğini ifade eden Zorlu, "Onyomani, alışveriş bağımlılığı ya da takıntılı alışveriş davranışı olarak tanımlanabilir. Alışveriş bağımlılığı da hastalıktır. Çoğu zaman ihtiyaç dışı ve kontrolsüz bir şekilde para harcama, aşırı alışveriş yapma arzusu, alışveriş ve para harcama ile yoğun zihinsel meşguliyet şeklinde gözlemlenir. Kişi ağırlıklı olarak kızgın, üzgün ya da kaygılı hissettiğinde alışveriş yapma eğilimi sergiler. Alışveriş sırasında kişi, keyif, zevk ve coşku, alışveriş sonrasında da geçici bir rahatlık, haz ve doyum hissederken, uzun vadede suçluluk, utanç ve sıkıntı hisleri belirginleşmeye başlar" diye konuştu.

Onyomani hastalığının, alkol ve madde bağımlılığından hiçbir farkı olmadığını, hastalığın tam olarak psikiyatri tanı sınıfına girmese de gelecekte oldukça önemli bir yer bulacağını ifade eden Zorlu, şunları söyledi:

"Hasta olan kişi alışveriş yapmadan rahat etmez, kendini huzursuz, sinirli ve gergin hisseder. Ayrıca tekrarlayıcı ve dürtüseldir. Kişiler bu alışkanlığı kontrol etmeye çalışıyor ama başarısız oluyor. Günde 8-10 saat kadar vaktini alışverişe ayırır. Beğendiği veya beğenmediği bir şeyi alması çok önemli değil. Genelde aldıkları şeyleri kullanmazlar. Dolaplara yığar, hiç çıkarmazlar. Kişisel ve ailesel sorunlara yol açabilecek olan bu rahatsızlıkla ilgili tedavi şart. Hastalar kontrolsüz harcama nedeniyle büyük miktarlarda borçlanabilir. Bu evli çiftler arasında huzursuzluğa, kavgaya ve boşanmaya neden olabilir. Bağımlılara genellikle bilişsel davranış terapisi uygulanır. Ancak ilaç da önerilebilir. Çoğu bu hastalıktan habersizdir. Depresyon ve anksiyete bozukluğuna eşlik etme ihtimali de var. Aile içi sorunlara yol açtığı gibi hastanın işini kaybetmesi gibi olumsuz sonuçlar da doğurabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmeli."

Alışveriş merkezlerinin bağımlılar için en cazip yerler olduğunu söyleyen Zorlu'ya göre, bağımlı kadınlar giyim, kozmetik ve mücevher almak isterken, erkekler daha çok elektronik, otomotiv ve büyük ev aletlerini tercih ediyor.

- ORDU

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ünye Ram Psikolojik Danışmanı Zorlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement