Üreticilere Alternatif Ürün Desteği - Son Dakika
Yerel

Üreticilere Alternatif Ürün Desteği

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde çiftçiler, tarımsal deseni çeşitlendirmek amacıyla farklı ürünlere yönlendiriliyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Karasakal: "Bamya ve çilek üretiminde ülke çapında söz sahibi olmak istiyoruz"

01.07.2013 12:01

Pazarcık ilçesinde, ürün desenini arttırmak ve çiftçileri gelir getirici alternatif çeşitlere yönlendirmek amacıyla ilk kez bamya ve çilek ekimi yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cemal Karasakal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım potansiyeli bakımından ön sıralarda bulunan ilçede iklim ve toprak özellikleri nedeniyle de birçok bitkisel ürünün yetiştiğini belirtti.

Bölgedeki tarımsal ürün desenini çeşitlendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Karasakal, "Pazarcık ve Narlı ovası tarımsal ürünlerin başarıyla yetiştirildiği ülkemizin ender bölgelerinden biridir. Uzun yıllar pamuk, mısır, buğday ve biber üretimi yapılan ürünlerde hastalık ve zararlıların artması nedeniyle üreticilerimizi alternatif çeşitlere yönlendiriyoruz" diye konuştu.

Kısa sürede para kazanıyorlar

Bakanlığın birçok ürüne destek verdiğini anımsatan Karasakal, son olarak bamya ve çilek üretimine yönelik çalışma hazırladıklarını ifade etti. Çiftçilere her türlü teknik desteği vererek yardımcı olduklarını vurgulayan Karasakal, şunları kaydetti:

"Uzman arkadaşlarımız alan çalışmasıyla üreticilerimizi bilgilendiriyor.  İlerleyen yıllarda ekim alanlarını arttırarak bamya ve çilek üretiminde ülke çapında söz sahibi olmak istiyoruz.  Bakanlık, sertifikalı çilek fidesiyle bahçe tesis eden üreticilere dekar başı 300 TL destek veriyor. Ayrıca bunun yanında İl Özel İdaresinin de desteği var. Yatırımcı, ilk yıl tesis masraflarını çıkarmakla kalmayıp kısa sürede para da kazanıyor."

Karasakal, Pazarcık'ın verimli topraklarında ürün desenini arttırarak çiftçilerin gelirlerini artırmak istediklerini söyledi. Örnek olmak amacıyla 3 ayrı noktada 7 dekar alanda çilek bahçesi kurduklarını hatırlatan Karasakal, bu çalışmaların uzun vadede özellikle ekonomiye ve istihdama büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

Karahöyük köyünde yaşayan Osman Sakınmaz ise bölgede ticari anlamda bamya üretimi yapan ilk çiftçi olduğunu belirtti. Şu anda 30 dekar alanda bamya yetiştirdiğini hatırlatan Sakınmaz, ilk hasadı yaptığını ve ürününü Gaziantep'te yüksek fiyattan sattığını söyledi.

Pazar probleminin olmadığını ve alternatif ürüne yönelen çiftçilerin daha fazla para kazanabileceğine işaret eden Sakınmaz, şu an mevcut talebi karşılayamadığını sözlerine ekledi. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üreticilere Alternatif Ürün Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement