"Ürün İhtisas Borsacılığı ve Lisanslı Depoculuk" - Son Dakika
Yerel

"Ürün İhtisas Borsacılığı ve Lisanslı Depoculuk"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Coşkunçelebi: "Türkiye'yi sadece ülkemizde üretilen ürünlerin fiyatlarının belirlendiği bir ortam halinde değil aynı zamanda yakın coğrafyadaki Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu'da üretilen ürünlerin de fiyatlarının belirlenebildiği bir konuma getirmeyi hedefliyoruz"

03.09.2013 13:36

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Dursun Coşkunçelebi, " Türkiye'yi sadece ülkemizde üretilen ürünlerin fiyatlarının belirlendiği bir ortam halinde değil aynı zamanda yakın coğrafyadaki Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu'da üretilen ürünlerin de fiyatlarının belirlenebildiği bir konuma getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Coşkunçelebi, Gaziantep Ticaret Borsasında (GTB) düzenlenen "Ürün İhtisas Borsacılığı ve Lisanslı Depoculuk" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin tarımsal üretim açısından dünyanın önem arzeden ülkelerinden biri olduğunu belirtti.

Üretimin yanında pazarlamanın da önemli olduğunu vurgulayan Coşkunçelebi, bu konuda çeşitli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Sürdürülen çalışmalar kapsamında 2005'de Lisanslı Depoculuk Kanunu'nun çıkarıldığını anımsatan Coşkunçelebi, geçen sürede 4 depoya lisans, 14 depoya ise kuruluş izni verildiğini dile getirdi. Coşkunçelebi, 225 bin ton mevcut lisanslı depo kapasitesine ilave olarak, kurulacak 14 deponun ise 560 bin 500 ton kapasiteli olacağını bildirdi.

Ürün ihtisas borsacılığı ve lisanslı depoculuk sistemiyle tarım piyasasını sermaye piyasasıyla birleştirmeyi arzuladıklarını ifade eden Coşkunçelebi, "Hisse senedi gibi ürün senedi de alınıp satılabilecek. Vatandaşlar tarafından bir yatırım aracı halinde kullanılmış olabilecek. En önemli özelliği uluslararası boyutta düşünün bunu. O zaman yurt dışındaki vatandaşlar da bunu çok rahatlıkla alıp satabilecek" diye konuştu.

Sistemle ürünün kalitesi ve sınıfının belirleneceğini, fiyatların da şeffaflıkla takip edilebileceğini anlatan Coşkunçelebi, şunları söyledi:

"Türkiye'yi sadece ülkemizde üretilen ürünlerin fiyatlarının belirlendiği bir ortam halinde değil aynı zamanda yakın coğrafyadaki Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu'da üretilen ürünlerin de fiyatlarının belirlenebildiği bir konuma getirmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda çok ciddi çalışmalarımız var."

Türkiye'de şuanda ürün ihtisas borsası bulunmadığını belirten Coşkunçelebi, ürün senetlerinin ise aralarında GTB'nin de bulunduğu 9 ticaret borsası kanalıyla alınıp satıldığını söyledi.

Vali Yardımcısı Bayezit Bestami Alkan da Türkiye'de nüfusun yüzde 25'inin geçimini tarımdan sağladığını ifade ederek, çiftçilerin ihtisaslaşmasının önemine değindi.

GTB Meclis Başkanı Selami Memiş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hızır Arıkök ise ürün ihtisas borsacılığının kentin vizyon projelerinden olduğunu ifade etti. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Ürün İhtisas Borsacılığı ve Lisanslı Depoculuk' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement