"Uşaki"Yi Türk Kanarya Irkı Olarak Tescil Ettirecek - Son Dakika
Yerel

"Uşaki"Yi Türk Kanarya Irkı Olarak Tescil Ettirecek

Soner Kılınç - Uşak Serinofil Derneği Başkanı Hasan Arasan, çeşitli kanarya ırklarından birleşmesinden üreterek "Uşaki" adını verdiği kanarya ırkının tescilli Türk kanarya ırkı olması için çalışma yürütüyor.

23.12.2011 11:20

Soner Kılınç - Uşak Serinofil Derneği Başkanı Hasan Arasan, çeşitli kanarya ırklarından birleşmesinden üreterek "Uşaki" adını verdiği kanarya ırkının tescilli Türk kanarya ırkı olması için çalışma yürütüyor.

Arasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Uşaki" adını verdiği kanarya ırkının üzerinde 20 yıldır çalıştığını anlattı.

Uşaki'nin "Yabani", "Parçalı", "Afrika" gibi birkaç farklı kanarya ırkının çapraz birleşimiyle üretildiğini, kendine has özellikleri bulunan Uşaki'nin "Tek Türk kanarya ırkı" unvanını elde etmeye aday olduğunu belirten Hasan Arasan, halen elinde bu türden 10 tane kanarya bulunduğunu söyledi.

Arasan, Türkiye ve Uluslararası Kanarya Federasyonlarına başvuruda bulunarak Uşaki'nin tescili için çalışma başlattığını da belirterek, şöyle devam etti:

"Bundan 20 yıl önce Türkiye'ye has bir kanarya ırkı meydana getirmek için çalışmalara başladım. Bölgenin özelliklerini yansıtacak bir ırk yaratmak için birkaç kanarya ırkını birbirleriyle çiftleştirdim. Elde ettiğim yavrulardan da yeni yavrular meydana geldi. Yaklaşık 20 yıl süren çalışmaların ardından 'Uşaki' ismini verdiğim kanarya ırkı oluştu."

Uşaki'nin "çok ince yapılı, sesi çok gür, dayanıklı ve neredeyse hiç susmayan bir kanarya ırkı" olduğunu dile getiren Arasan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde tek Türk kanarya ırkı olan "İstanbuli"nin artık neslinin tükendiğini belirtti.

Arasan, "İstanbuli sarayların vazgeçilmez kuşuydu. Yeşil renkli, dış görünüşü çok güzel kanarya türüydü. Zamanla nesli tükendi. Şimdi has ırk olarak bulmak neredeyse imkansız. Uşaki belki de tek Türk Kanarya ırkı olacak. Uluslararası Kanarya Federasyonu tarafından Uşaki'nin kanarya ırkı olarak tescil edilmesi için 5 yıl boyunca üç yavrunun dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenen yarışmalara katılması gerekiyor. Bu yıl çalışmalara başladım" dedi.

- UŞAK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Uşaki'Yi Türk Kanarya Irkı Olarak Tescil Ettirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement