Üzüm Üreticileri, Rekolte ve İran Üzümü Endişesi Yaşıyor - Son Dakika
Yerel

Üzüm Üreticileri, Rekolte ve İran Üzümü Endişesi Yaşıyor

Üzüm Üreticileri, Rekolte ve İran Üzümü Endişesi Yaşıyor

Manisa’nın Alaşehir ilçesi ve civarında baharla birlikte yeni üretim sezonu için bağlarda çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren üzüm üretecileri, İran üzümü şokunu halen üzerinden atmış değiller.

23.05.2014 14:05

Manisa'nın Alaşehir ilçesi ve civarında baharla birlikte yeni üretim sezonu için bağlarda çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdüren üzüm üretecileri, İran üzümü şokunu halen üzerinden atmış değiller. Sezon başında rekolte eksikliği nedeniyle üzüm fiyatlarının yükselmesi sonucunda bazı ihracatçıların, İran'dan üzüm getirip, Türk üzümü yerine transit ticaret yoluyla pazarladığı yönündeki söylentilerin yoğunlaştığını belirten Alaşehir'in Kemaliye ve Kasaplı Mahallesi sakinleri, Manisa Milletvekilleri ve en büyük üretici kooperatifi olan Tariş Üzüm Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker'den bu soruna çözüm bulmalarını istediler.

Hafta sonunu Alaşehir'de geçiren Manisa eski Milletvekili Tevfik Diker, Kemaliye ve Kasaplı Mahallelerinde vatandaşlarla bir araya geldi. Baharla birlikte yeni üretim sezonu için bağlarda yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirten mahalle sakinleri, bölgenin en önemli ihracat ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının 5TL'den 3'TL'ye kadar düşmesinin şokunu yaşadıklarını söylediler. Geçen yıl rekolte eksikliği nedeniyle üzüm fiyatlarının yükselmesi nedeniyle bazı ihracatçıların, Türk üzümü yerine İran üzümünü pazarladıkları yönünde ki söylentilere yenilerinin eklendiğini belirten Mahalle sakinleri, Manisa Milletvekilleri ve en büyük üretici kooperatifi olan Tariş Üzüm Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker' den bu soruna çözüm getirmelerini istediler.

"ÜRETİCİLER FİYATLARIN DÜŞMESİ VE İRAN ÜZÜMÜ KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ"

Kemaliye Mahallesi Muhtarı Bayram Opak, "Baharla birlikte yeni üretim sezonu için bağlarda yoğun bir çalışma devam ediyor. Şu an için bağlarda doğuş güzel. Yeni yıl ürününün hasat edilmesine 3 ay süre var, üzüm rekoltesinin ne kadar olacağını tahmin etmek için henüz erken. Geçen yıl bölgenin en önemli ihracat ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının 5TL'den 3'TL'ye kadar düşmesinin şokunu halen atlatmış değiliz. Diğer bir konuda İran üzümü. Geçen yıl rekoltenin düşük olması nedeniyle zaten mağdur olduk. Rekoltenin eksik olması nedeniyle fiyatların yükselmesi sonucu bazı ihracatçıların İran'dan üzüm getirip, Türk üzümü yerine transit ticaret yoluyla pazarladığı yönündeki söylentiler ortaya çıktı. Üzüm fiyatlarının düşmesindeki en önemli etkenin İran üzümü olduğu yönündeki söylentiler halen devam ediyor. En büyük üretici kooperatifi olan Tariş Üzüm Birliği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker iki konuda açıklama yaptı. Açıklamanın birisi İran Üzümü. Türker'in görevi tespitleri açıklamak değil sorunlara çözüm getirmektir. Türker açıklamasında,'Ege Bölgesindeki çekirdeksiz üzüm bağ alanları 25 yıllık süreçte yüzde 70 oranında genişledi. 1985 yılında 570 bin dekar olan üretim alanı2013 yılı itibariyle 967 bin dekara ulaştı Kır alanlarda, zeytin yetiştirilen dağ yamaçlarında bile asma fidanı dikimi yapılarak üzüm yetiştirilmeye yönelik yeni bağ alanları kurulmaktadır. Bağ alanı kurulumları bölgede büyük bir hızla devam etmektedir. Bu durum ileriki yıllarda büyük sorun olacaktır' demekte. Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alirıza Türker önce kendi bağ alanlarını daraltsın sonra üreticiler olarak bizler daraltalım" dedi.

"DİKER ÖNCELİKLE BİLGİ KİRLİLİĞİ ORTADAN KALDIRILMALIDIR"

Kemaliye ve Kasaplı Mahallesi sakinlerinin sorunlarını dinleyen Manisa eski Milletvekili Tevfik Diker,"İki Mahallemizde vatandaşlarımızla bir araya gelerek sohbet edip, hasret giderdik. Onların sorunlarını dinledik. Baharla birlikte yeni üretim sezonu için bağlarda yoğun bir çalışma içersine giren üreticilerimiz Yeni yıl ürününü hasat sezonuna hazırlıyor. Hasat sezonu na 2-3 ay gibi bir süre var, üzüm rekoltesinin ne kadar olacağını da tahmin etmek henüz erken. Üreticilerin iki endişesi var. Biri üzüm rekoltesinin ne kadar olacağı, diğeri ise İran üzüm söylentileri. Burada bir bilgi kirliliği var. AK Parti Manisa Milletvekilleri, İl Başkanı, Sanayi Ticaret Bakanlığı ve Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker İran Üzümü konusunda doğru bilgileri üreticiler ile paylaşsınlar. Bu söylentiler siyasi rakipler tarafından ortaya atılmış olabilir" dedi.

Kemaliye ve Kasaplı mahallelerinde, mahalle sakinleri ile bir araya gelip hasret gideren Manisa eski Milletvekili Tevfik Diker, önce Kemaliye Muhtarı Bayram Opak ile üzüm bağlarında incelemelerde bulundu. Üreticilerle sohbet etti. Ardından Kasaplı mahallesinde konuk olduğu evde Tevfik Diker'e hazırlanan gözleme ve ayran ikram edildi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Üzüm Üreticileri, Rekolte ve İran Üzümü Endişesi Yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement