Van'da Deprem Konutlarının Teslim Töreni - Son Dakika
Yerel

Van'da Deprem Konutlarının Teslim Töreni

Van\'da Deprem Konutlarının Teslim Töreni

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Tek isteğimiz sevgi ve kardeşliktir."

04.09.2012 15:00

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Tek isteğimiz sevgi ve kardeşliktir. Van depreminde nasıl herkes birlik ve dayanışma göstererek Vanlı olduysa, siz kardeşlerim de hepiniz aynı duygularla Türkiyeli olun" dedi.

Atalay, Van Öğretmen Anadolu Lisesi Spor Salonu'nda düzenlenen deprem konutlarının teslim töreninde yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin insani duyarlılık içinde, 'devletten önce insan' diyerek yola çıktığını ve bunun gereğini yerine getirmeye çalıştığını belirtti.

Bir zamanlar düğünlerde Kürtçe şarkı çalındığı için çeşitli meşakkatler yaşandığını, insanların ana dilini konuşamadığını anımsatan Atalay, şöyle konuştu:

"Ama bugün geldiğimiz yer neresi- Devlet diyor ki 'eğer ana dilini öğrenmek istiyorsan ben öğreteceğim', 'kurs açıyorum git öğren' demiyor. 'Okulumda senin çocuğuna Kürtçe öğreteceğim' diyen bir devlet var. Bütün vicdanımla söylüyorum, bunları birileri 'istiyor' diye yapmadık, yapmıyoruz. Kendimiz buna inandığımız, AK Parti politikası olduğu için yapıyoruz. Tek isteğimiz sevgi ve kardeşliktir. Van depreminde nasıl herkes birlik ve dayanışma göstererek Vanlı olduysa, siz kardeşlerim de hepiniz aynı duygularla Türkiyeli olun."

-Toplamda 26 bin 871 konut yapılacak-

Atalay, Van'da bugünden itibaren 3 bin 200 konutun kurasının çekildiğini hatırlatarak, Van ve Erciş'te TOKİ tarafından 17 bin 471 konut yapıldığını, köylerde yapılan konut sayısının ise 9 bin 400 olduğunu ifade etti.

Köylerdeki konutları vatandaşların kendilerinin yaptırdığını, fakat köylü vatandaşlara da aynı şartlarda kredi verildiğini anlatan Atalay, "Biz onlara kredi vereceğiz, ama şartımız projesini ve denetimini biz yapacağız. Örnek projeler yapıldı. Şu an köylerde bin kadar konutun inşaatı başlamış ve hızlı şekilde yapılıyor. Van, Erciş ve köylerde toplam 26 bin 871 konut yapılmış olacak.

Bu süre zarfında hak sahibi olduğu halde Van'da olmadığı veya takibini iyi yapamadığı için başvuramayanlara valilik bir tarih vererek 15 gün içinde başvurularını alacak. Van ve Erciş'te fazla konutlarımız var. Kiracılarımız, Vanlı vatandaşlarımız, TOKİ'den konut sahibi olmak isteyenler için bir çalışma yürütülüyor. Onunla ilgili henüz bir fiyat belirlenmedi ama makul bir rakam olacak."

Van depreminden sonra birçok kez kente geldiğine dikkati çeken Atalay, günlerinin çoğunu kentte geçirdiğini ve kendisini Vanlı olarak gördüğünü sözlerine ekledi.

-TOKİ Başkanı Karabel-

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Faruk Karabel de kentte geçen yıl meydana gelen depremlerden bir ay sonra temeli atılan 15 bin 323 konutun teslim aşamasına geldiğini bildirerek, haziran ayında ihalesi yapılan 2 bin 448 konutun inşaatının da devam ettiğini söyledi.

Konutların yapımında 57 müteahhit ile 12 bin 500 kişiye iş imkanı sunduğuna işaret eden Karabel, aynı zamanda kentteki ticaretin de canlanmasının sağlandığını dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Erciş'te depremzedelere verdiği sözün bugün yerine getirildiğini vurgulayan Karabel, şunları kaydetti:

"Başbakan'ımızın talimatlarıyla TOKİ olarak üzerimize düşen görevi en hızlı biçimde, en iyi şekilde yapabilmek için bütün imkanlar seferber edilmiştir. Bunun için depremin hemen akabinde acil geçici barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla AFAD'la çalışmalara başlanmıştır. TOKİ olarak öncelikle Van ve merkez köylerinde 16 bin 576 konteynerin altyapı işleri tamamlanmıştır. Ayrıca Van merkez köylerde 6 bin konteynerin satın alınması ve altyapıları da kısa bir sürede gerçekleştirilerek valiliğimiz organizasyonunda AFAD'a teslim edilmiştir."

Karabel, geçici barınmanın yanı sıra kalıcı konutların ihale işlemlerine de 3 Kasım itibarıyla başlandığını anımsatarak, çalışmaların, kar örtüsünün kalkmasıyla nisan ayında yoğunlaştığını ve kısa sürede konutların teslim aşamasına getirildiğini ifade etti.

-Kuralar bugün ve yarın çekilecek-

Yaklaşık 3 bin 200 konutun bugün ve yarın kuralarının çekileceğini anlatan Karabel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün kurasını çekeceğimiz konutların bin 88'i Bostaniçi'nde, 480'i Kevenli'de, 225'i de köylerdedir. Ayrıca yine Bostaniçi ve Kevenli'de bu konutlarımızın yanında 32 derslikli 3 adet ilköğretim okulu, 1 adet 32 derslikli lise, 3 adet cami bulunmaktadır. Köy evi ve yanında ahır olarak inşa ettiğimiz köylerimizde de 3 adet cami ve 2 adet okul yapılmıştır. Yarın ise Erciş'te kurasını çekeceğimiz bin 376 konut, teslim aşamasına gelmiştir. Burada ayrıca 32 derslikli iki ilköğretim okulu ve 2 cami bulunmaktadır."

Karabel, Van ve Erciş'te 7 bin 777 konutun teslim aşamasına geldiğine ancak Erciş, Edremit ve Kalecik'te tamamlanan 4 bin 608 konutun, bölgedeki diğer konutların altyapı bağlantılarından dolayı bugünkü kuraya tabii tutulmadığına değinerek, 10 Eylül'den itibaren 3 bin 169 konutun tesliminin başlayacağını belirtti.

-Deprem konutlarının özelliği-

Karabel, kalıcı konutların brüt 99,5 metrekare alana sahip olduğunu ve 3+1 olarak tasarlandığını dile getirerek, deprem yönetmeliğine göre yüksek ölçekli depremlere dayanabilecek düzeyde imal edildiğine dikkati çekti.

Köylerdeki konutların da depreme dayanıklı, yanında birer adet 63 metrekarelik ahır bulunan yapılardan oluştuğunun altını çizen Karabel, "Van ve Erciş'te TOKİ tarafından inşa edilen deprem konutları için toplam yatırım bedeli KDV dahil 2 milyar 250 milyon lira dolayındadır" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından noter huzurunda deprem konutlarının kura çekimine geçildi. Şeffaf bir kutudan ilk iki kurayı çeken Başbakan Yardımcısı Atalay, Abdussamet Arvas ile Mehmet Çetin isimli depremzedelerin ismini okudu.

Arvas ve Çetin'i sahneye davet eden Atalay, evlerinin hayırlı olması temennisinde bulunarak, yeni konutlarında aileleri ile sağlıklı ve mutlu şekilde yaşamalarını diledi.

Depremzedelerden Abdussamet Arvas, evlerine yıkım kararı verildiğini ve bu süre zarfında 7 kişilik ailesi ile önce çadır, daha sonra kendilerine tahsis edilen konteynerde yaşadıklarını belirterek, "Depremden bu yana herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Her türlü destek bize verildi. İlk kuranın bana çıkmış olmasından dolayı çok mutluyum. Devletimize ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Sevda Göl ise depremde zor günler geçirdiklerini ve gerek çadırda gerekse konteynerde çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını anlatarak, "Çekilen kura sonucu ev sahibi olmak çok güzel bir duygu. İnşallah yeni evimizde güzel günler geçireceğiz. Evlerimizi zamanında aldık, en kısa sürede yeni evlerimize taşınacağız" dedi.

Daha sonra Vali Münir Karaloğlu, TOKİ Başkanı Karabel, AFAD Başkanı Fuat Oktay, AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci, Gülşen Orhan ve Mustafa Bilici de birer kura çekti.

Kura çekimi sırasında isimlerinin okunmasını bekleyen depremzedelerin, heyecanlı dakikalar yaşadığı gözlendi.

(Bitti)

Muhabir: Yahya Öylek

Yayıncı: Levent Harman - VAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Van'da Deprem Konutlarının Teslim Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement