Vücut Geliştirirken Kalp Sağlığına Dikkat - Son Dakika
Yerel

Vücut Geliştirirken Kalp Sağlığına Dikkat

Spor salonlarında vücut geliştirirken bilinçsizce kullanılan ilaç ve protein desteklerinin kalp hastalıklarına ve kansere neden olduğu öne sürüldü EÜ Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.İşleğen." Eğer ısrarcı olup bunları"...

02.06.2013 11:03

Özellikle gençlerin iyi bir vücuda sahip olmak için gittikleri spor salonlarında bilinçsizce kullandıkları ilaç ve protein desteklerinin kalp hastalıklarına ve kansere neden olduğu öne sürüldü.

Ege Üniversite (EÜ) Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin İşleğen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spor yaptıkları salonda vücudunu çabuk geliştirmek isteyen ya da yanındaki sporcu kadar çalıştığı halde vücudu gelişmeyen kişilerin salonda satılan protein ya da "doping" denilen anabolik steroidlerden kullandığını söyledi.

"Bu maddeler de damarların tıkayarak, kalp hastalıklarına ve kansere neden olabiliyor" diyene işleğen, anabolik stereoidin erkeklerde testosteron hormonuyla doğal olarak salgılanan bir madde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu maddeleri kullanılarak dışarıdan suni yolla erkeklik hormonu alındığında vücutta testosteronla doğal hormon salgılanması duruyor. Bu durunca bir süre sonra 'libido' dediğimiz cinsel güç de azalıyor. Kadınlar bu maddeleri kullandığında ise bu erkek hormonu olduğundan kadınlarda erkeksi durumlar ortaya çıkıyor. Kadınlarda erkeksi bir surat, bıyıklar ve kadınsı duygularda gerilemeler gibi durumlarla karşılaşılıyor. Bunları eski olimpiyatlarda hep görüyorduk sahada erkek gibi duran erkek gibi tiplerde bir sürü yarışmacılarla karşılaştık."

İşleğen, sağlık açısından anabolik streoidlerin çok büyük zararları olduğunu ifade ederek, "Bu maddeleri hemen bırakırsanız zararlarından kurtulursunuz ancak ısrarcı olup kullanmaya devam ederseniz çok ciddi tehlikeleri var. Bu yüzden ölen bir sürü olimpiyat sporcusu var. Kamuoyunda pek yansımıyor ama birçok vücut geliştirme sporcusu bu yüzden öldü. Artık bu iş body yapanlar için zıvanadan çıktı" dedi.

"Gençler özellikle bu tuzağa daha fazla düşüyor" diyen İşleğen, gençlerin spora yönelmeden önce uzmanlara danışması gerektiğini söyledi.

Protein desteği-

İşleğen, vücut geliştirirken alınan protein desteğiyle ilgili, "Protein kullanımı genelde çok zararlı görülmüyor ancak internette satılan birçok protein adı altında içine steroid maddesi, testosteron hormonu katılmış maddeler satıyorlar. Siz bunları protein diye alıyorsunuz ama içinden zararlı doping maddesi çıkıyor. Protein ancak ve ancak zorunluluk durumlarında kullanılmalı, zorunluluk dışında kullanılırsa zarar elbette. Bunun için bir spor hekimine danışarak eczanede satılan proteinler kullanılmalı" diye konuştu.

Proteini sadece zorunluluk durumlarında tavsiye ettikleri vurgulayan İşleğen,"Okulda eğitim gören, 14-15 yaşında, haftada 5-6 antrenman yapmak zorunda olan ve yeterli derecede beslenemeyen, gelecek vadeden genç bir sporcu için aşırıya kaçmamak şartıyla protein ve vitamin takviyesi yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

Sporcularda ani ölümler-

İşleğen, sporcuların ani ölümlerinin insanları spordan soğuttuğunu ve steroid kullanımının da bu ani ölümlerin nedenlerinden biri olduğunu savunarak, "Bizim sporcularımız gerektiği zaman gerektiği gibi muayene olmuyorlar. Antrenman anında baş dönmesi, bayılma ve çarpıntı şikayetleri varsa ya da böyle bir durum sporcunun ailesi veya antrenörü tarafından hissedildiği zaman hemen sporcu kardiyoloğa yönlendirilmeli. Çünkü baş dönmesi, bayılma ve çarpıntı bu üçü çok önemli" şeklinde konuştu.

30 yaşın üzerindeki sporcularda, spora uzun bir ara verdikten sonra tekrar spora başlamalarının çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken İşleğen, "Özellikle 30-40 yaşına kadar futbol oynamış birisi futbolu bıraktıktan 10 yıl sonra arkadaşlarının 'hadi gel halı sahaya' demesi üzerine tekrar orada oynaması çok tehlikeli. Çünkü basketbol ve futbol gibi branşlar insanı zorlayan kalp atımımızı maksimum seviyede kullandığımız sporlar. Eğer tıkanıklık gibi şikayetlerimiz varsa orada birçok ölüm gerçekleşebilir" dedi.

Gençlere tavsiyeler-

Genç bir insanın güzel bir vücuda sahip olmasının en iyi yolunun spor yapmaktan geçtiğini hatırlatan Çetin İşleğen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ancak bu doğru çalışarak yapılmalı. İyi besleniyorlarsa herhangi bir ilaç ya da herhangi bir ek madde kullanmalarına gerek yok. Gençler salona gittiklerinde salon sahipleri veya oradaki insanları yönlendirmesinden ziyade bu işin uzmanı olan kişilere danışsınlar. Bize gelip danışırlarsa biz de spor hekimi olarak onlara hem nasıl spor yapmaları gerektiğini hem de neleri kullanıp neleri kullanmamaları gerektiğini söyleriz." - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Vücut Geliştirirken Kalp Sağlığına Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement