Yardım İçin Kapılarına Eşya Bırakanları Göremiyorlar - Son Dakika
Yerel

Yardım İçin Kapılarına Eşya Bırakanları Göremiyorlar

Ömer Sarı-Ömer Yıldız - Adana'da 1990 yılında Bulgaristan'dan göç eden Türkler için Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde kurulan göçmen evlerine yerleştirilen depremzedeler, bir zamanlar kendileri gibi yaşadıkları toprakları terk eden komşularının yakın ilgisiyle karşılaştı.

12.01.2012 11:40

Ömer Sarı-Ömer Yıldız - Adana'da 1990 yılında Bulgaristan'dan göç eden Türkler için Yüzüncü Yıl Mahallesi'nde kurulan göçmen evlerine yerleştirilen depremzedeler, bir zamanlar kendileri gibi yaşadıkları toprakları terk eden komşularının yakın ilgisiyle karşılaştı.

Adana'ya 22 yıl önce Bulgaristan'dan gelen Recep Gençtürk (57) AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında Bulgaristan'dan gelen Türkler için Yüzüncüyıl Mahallesi'nde kurulan Göçmenevleri kooperatifiyle 50 müstakil ev yapıldığını ve taksitle ödeme yaparak ev sahibi olduklarını söyledi.

Bulgaristan göçmeni ailelerin zamanla bazılarının Bursa'ya, bazılarının da İstanbul'a göç ederek evlerini sattıklarını kaydeden Gençtürk, şu an Göçmenevleri'nde yaklaşık 30 hanenin kaldığını ifade etti. Van'daki depremlerin ardından bazı mülk sahiplerinin boş olan evlerini depremzede ailelere açmasıyla yeni komşularının geldiğini belirten Gençtürk, "Evini ve barkını bırakarak göç etmeyi en iyi bizler biliriz. Benim hala Bulgaristan'da ağabeyim ve akrabalarım var. Vanlı kardeşlerimiz de deprem nedeniyle her şeyini bırakarak göç ettiler. Onlara her türlü desteği veriyoruz. İnşallah kısa zamanda yeni evlerine kavuşur ve bir daha bu acıları yaşamazlar" dedi.

-Kapılarına eşya bırakanları görmediler-

Göçmenevleri'nde 5 kişilik ailesiyle kalan Fuat Sarğın ise Van'da oto tamirciliği yaptığını, depremde hasar gören ev ve işyerine oturulamaz raporu verildiğini söyledi.

2,5 aydır Adana'da bir hayırseverin Göçmenevleri'nde kendilerine tahsis ettiği müstakil konutta yaşadıklarını anlatan Sarğın, "Van'da 7 dairelik evim vardı. Oturulamaz hale geldi. Biz de Adana'ya taşındık. Van depremi sonrası psikolojik olarak sarsıldık. Kimse Yok mu Derneği aracılığıyla bir hayırseverin verdiği bu evde ikamet ediyoruz. Dernek bize her konuda yardımcı oldu" dedi.

Fuat Sarğın'ın eşi Sakine Sarğın ise Göçmenevleri'nde çok güzel bir yardımlaşma ortamıyla karşılaştıklarını belirtti.

Adana'ya ilk geldiklerinde hiçbir eşyalarının olmadığını anlatan Sarğın,

"Birileri evimizin kapısına yatak, yorgan, yastık, battaniye ve halı bırakıp gitti. Kimin bırakıp gittiğini dahi göremedik. Bu mahallede depremzede olduğumuzu biliyorlar. Bu yardımseverlik bizi duygulandırdı" dedi.

Sarğın, mahallelinin kendilerine soba ve kömür de temin ettiğini vurgulayarak, herkese teşekkür etti.

-Adana'da 500 depremzede konutlara yerleştirildi-

Kimse Yok mu Derneği Adana Şubesi Sosyal İnceleme Sorumlusu Muharrem Büyük ise Göçmenevleri'nin yanı sıra Adana genelinde de 45 evde Vanlı ailelerin ikamet ettiğini vurguladı. Bu ailelerin her türlü ev eşyasını karşıladıklarını ve dernek olarak gıda yardımında bulunduklarını ifade eden Büyük, şöyle devam etti:

"Adanalı iş adamlarının verdiği bu evlere depremzede aileleri yerleştirdik. Van'da ailelerimizin evleri yapılana kadar bu kardeşlerimizi Adana'da misafir edeceğiz. 500 vatandaşımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu ailelerimizin ev eşyası, mobilya, halı ve gıda ihtiyaçlarını temin ettik. Bu ailelerde lise ve üniversitede okuyan 87 öğrenci var. Bu öğrencilerimize burs vereceğiz."

-Soğuk nedeniyle Adana'ya geldiler-

Depremzede Çetin Aşan ailesiyle, soğuklar nedeniyle iklimi daha yumuşak olan Adana'ya geldiklerini, merkez Yüreğir ilçesinde Cumhuriyet Mahallesi'ne yerleştiklerini ifade etti. Bir hayırseverin kendilerine tahsis ettiği evde 4 aile birlikte kaldıklarını anlatan Aşan, Van merkezdeki evlerinin deprem sonrası büyük hasar gördüğünü kaydetti.

İlk zamanlar çadıra yerleştiklerini ve havaların soğumasıyla da Adana'ya göç ettiklerini vurgulayan Aşan, "Burada Adanalılar bize sahip çıktı. 22 kişi bir minibüsle geldiğimiz için eşyamız da yoktu. Kimse Yok mu Derneği hayırseverlerin verdiği eşya ve gıda maddelerini bize ulaştırdı. Herkesten Allah razı olsun" dedi.

Van'dan geldiklerinde ilk işlerinin çocuklarını okullara yazdırmak olduğunu vurgulayan Aşan, "Şu an 4 ilköğretim bir de lisede okuyan öğrencimiz var. Onların eğitimi aksamaması elimizden geleni yapıyoruz. Derslerinden geri kalmadılar" diye konuştu.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yardım İçin Kapılarına Eşya Bırakanları Göremiyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement